Guvernul a dat o hotărâre pentru simplificarea accesului la medicamente gratuite şi compensate

S.A.
Companii #Sănătate / 12 ianuarie 2017

Guvernul a dat o hotărâre pentru simplificarea accesului la medicamente gratuite şi compensate

Persoanele care suferă de afecţiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare şi boli rare vor avea acces mai rapid şi mai facil la medicamente gratuite şi compensate după ce Guvernul a aprobat astăzi, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.

După modificările stabilite astăzi, pacienţii vor putea beneficia de medicamente compensate şi gratuite pentru afecţiunile menţionate, în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie şi de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz, informează un comunicat de presă al Guvernului.

"Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienţilor pentru care tratamentul a fost deja iniţiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid şi mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă", se arată în comunicat.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

"Astfel, pacienţii beneficiază de prescripţie medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare", susţine Executivul.

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experţi aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecţiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B şi C, tratamentul infertilităţii, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecţiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecţiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Comisiile de experţi sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a iniţierii şi/sau continuării tratamentelor cu medicamente, precizează sursa citată.

Actul normativ aprobat de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 martie 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro