Guvernul a eliminat impozitul pe profitul reinvestit

DORU IVANOV
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 aprilie 2004

Firmele vor putea să aleagă între neimpozitarea profitului reinvestit şi amortizarea accelerată

Măsura va fi prevăzută în varianta modificată a Codului Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2005

Guvernul a aprobat neimpozitarea profitului reinvestit, măsura urmînd să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2005 şi să fie aplicată în paralel cu amortizarea accelerată. Neimpozitarea profitului reinvestit a fost intens susţinută de Partidul Umanist, care a militat vreme de doi ani pentru această facilitate fiscală, strîngînd peste 300.000 de semnături în acest scop. Premierul Adrian Năstase a declarat ieri că aplicarea simultană a ambelor variante pare un sistem mai complicat, dar, în realitate, este mult mai eficient. Premierul a explicat decizia Guvernului prin dorinţa de a avea două moduri de lucru complementare.Primul-ministru a precizat, însă, că un investitor nu va putea să folosească ambele sisteme în acelaşi timp. Şeful Guvernului a evitat să se pronunţe cu privire la varianta renunţării, în timp, la una din metode.

Preşedintele PUR, Dan Voiculescu, consideră că iniţiativa partidului său este menită să sprijine clasa de mijloc. Această categorie socială, în viziunea umanistă, poate fi consolidată prin oferirea de facilitaţi fiscale investitorilor de talie mică.Dan Voiculescu a afirmat: "Comparativ cu folosirea profitului în scopuri proprii sau cu depunerea acestuia în bănci, reinvestirea este cea mai bună soluţie". Preşedintele Voicules-cu a ţinut să precizeze că PUR îşi revendică noua măsură fis-cală, a cărei reuşită aparţine demersurilor oamenilor de afa-ceri. Preşedintele PUR a mai menţionat că acestă colaborare cu PSD nu este un pas spre o eventuală alianţă în campania electorală.

Mai multe organizaţii patronale au solicitat, în ultimele săptămîni, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Finanţele au încercat, însă, să-i convingă pe afacerişti că varianta amortizării accelerate, facilitate prevăzută de actualul Cod Fiscal, le este favorabilă. Reprezentanţii Finanţelor au declarat recent că neimpozitarea profitului va funcţiona, ca şi amortizarea accelerată, doar pentru investiţiile în echipamente, utilaje şi tehnologii.

Modificările Codului Fiscal, negociate de Finanţe cu partenerii sociali, vor fi gata pînă la începutul lunii mai.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro