Guvernul aprobă un nou contingent de 100.000 muncitori străini

G.D.
Politică / 9 decembrie 2022

Guvernul aprobă un nou contingent de 100.000 muncitori străini

Interesul companiilor din România pentru forţa de muncă din state extracomunitare este mai mare ca oricând. Deficitul de forţă de muncă obligă antreprenorii să găsească soluţii rapide, iar de cele mai multe ori, acestea vin din Asia, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit datelor oficiale, anul acesta s-au înregistrat aproximativ 80.000 de contracte între companii locale şi muncitori străini. Mai mult, peste 11.000 de companii au angajat muncitori străini, în 2022, faţă de doar 5.000, anul trecut. Odată cu stabilirea noului contingent pentru anul următor, numărul afacerilor care vor funcţiona cu personal asiatic va fi din ce în ce mai mare.

"Aprobarea noului contingent pentru anul 2023, în luna decembrie, ajută atât companiile care angajează personal asiatic, cât şi agenţiile recrutoare. La începutul acestui an, din cauza neaprobării Hotărârii de Guvern care stabileşte limita maximă de muncitori nou admişi în piaţă, au fost două luni de blocaje. De-a lungul anului au fost încercări ale autorităţilor de a uşura fluxul birocratic şi de a preîntâmpina întârzierile, însă nu au fost suficiente. Este nevoie să se suplimenteze urgent posturile consulare în ambasadele şi consulatele din Asia, pentru a procesa mai uşor dosarele de viză. Misiunile consulare pe perioade limitate de timp au fost doar soluţii heirupiste, iar relocările nu fac decât să consume bani şi timp atât statului, cât şi angajatorilor români", spune Marius Ştefănescu, preşedintele Patronatului Forţei de Muncă Străine.

80% din procesul de recrutare este reprezentat de demersurile birocratice ce trebuie făcute pentru ca un muncitor din Asia să vină în România. Anul acesta, autorităţile au găsit soluţii de avarie pe plan local pentru a uşura fluxul dosarelor, însă întârzierile se datorează în mare parte lipsei de personal în Asia. Procesarea unei vize poate dura între două şi şase luni, timp în care poate expira valabilitatea actelor obţinute în România.

"Întârzieri există inclusiv în eliberarea permiselor de şedere. Viza în baza căreia vin asiaticii în România are o valabilitate de 3 luni. Dacă permisul de şedere nu este eliberat de autorităţi în acest timp, există riscul ca muncitorul să fie trimis înapoi în Asia şi să fie nevoie să se reia tot procesul de la capăt. Este dificil ca acelaşi număr de funcţionari care procesau în trecut doar 10 - 20 mii de vize, să proceseze acum 100 mii", explică Marius Ştefănescu, preşedintele Patronatului Forţei de Muncă Străine.

"Angajarea muncitorilor asiatici a trecut de la a fi un trend exotic la o necesitate acută în domenii din ce în ce mai diverse. Dacă acum câţiva ani aceştia veneau să lucreze în HoReCa sau în menaj, de doi ani şi cu precădere anul acesta, avem sute de solicitări pentru montatori piese, manipulanţi mărfuri, confecţioneri. În continuare, muncitorii asiatici sunt predominanţi în construcţii şi restaurante, însă nevoia de personal s-a extins înclusiv în domenii unde este nevoie de muncitori înalt calificaţi. Anul acesta, temenul mediu de sosire în ţară a fost de 4-6 luni de la începerea procesului birocratic, însă sunt cazuri unde se poate întârzia mai mult. Găsirea şi recrutarea acestor muncitori poate dura între 2 săptămâni şi o lună, deci restul timpului de aşteptare îl reprezintă strict procesarea documentelor de către insituţiile statului din România şi Asia", povesteşte Melania Pop, manager de dezvoltare la compania International Work Finder.

Specialiştii în recrutarea de personal asiatic estimează că în 2023, dacă s-ar suplimenta personalul consular, s-ar putea procesa lunar un număr dublu de vize faţă de anul 2022, ceea ce ar reduce considerabil termenul de sosire al muncitorilor - de la 6 luni, la 3 luni, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Dar migrantii nu ar putea si sa munceasca

  macar un pic si ei sau asteapta doar ajutoare 

  1. Despre ce migranti vorbesti?

  Incet incet se duce in sus. Apoi vor incepe sa ramina aici.

  politica criminala si antinationala care va avea consecinte sociale dezastruoase pe termen mediu 15-20 de ani ,romanii vor ramane someri si saraci ,alungati din tara iar patronii o sa angajeze acesti imigranti ieftini si fara pretentii,tinerii de azi ar trebui sa protesteze cel mai mult impotriva acestor masuri fiindca aceste masuri o sa afecteze pe ei peste 15-20 de ani cand o sa aiba varsta a doua ,si asa cu somajul foarte redus de azi exista discriminari ilegale pe piata muncii, dar pe termen mediu somajul va fi mult mai mare plus pana atunci piata muncii din romania va fi inundata de aproape 1.5 milioane de imigranti din cele mai sarace tari din lume ,multi o sa aduca si familiile lor ,nu as vrea sa fiu in locul unui tanar de 30-40 de ani de acum ,mai ales daca lucreaza in meserii necalificate ,slab calificate sau meserii cu calificare medie,cu siguranta cand va ajunge la varsta a doua va avea probleme mari de a gasi un loc de munca eu as recomanda sa emigreze acum intr o tara dezvoltata din occident ,sfat gratuit ,astept pe oricine sa combate afirmatiile mele ,asta va fi situatia pe termen mediu daca aceasta politica criminala de inundare a pietei muncii cu forta de munca ieftina va continua ,in afara de germania nici o tara din europa nu primeste masiv imigranti din lumea a treia ,plus romanii plecati afara nu o sa aiba nici o sansa sa mai vina inapoi in tara si sa caute aici un loc de munca cat de cat bine platit,nemaivorbind ca cu o astfel de politica o sa avem probleme daca vom fi acceptati in spatiul schengen la anul,multi dintre acesti imigranti vor invada occidentul si vor cere azil sau vor lucra la negru,solutia este ca o parte din romanii plecati sa fie ademeniti sa vina inapoi in romania ,plus asigurarea cazarii pentru cei care locuiesc la tara ,ca sa poate muncii in orase am vazut asta in polonia si ungaria si eliminarea tuturor discriminarilor de pe piata muncii ,alta solutie nu exista ,inundarea pietei muncii cu oameni greu integrabili din asia sau africa va avea consecinte catastrofale pe termen mediu ,va fi un dezastru social

  1. Problema e a statului român, care ar trebui să-si up dateze politica educațională pentru a avea cât mai puțini cetățeni " slab calificați ...".

   Întrebarea e ce faci acum, ca antreprenor, dacă ai un bussines de succes, vrei să te dezvolți și nu găsești angajați? 

   Vrem nu vrem, piața muncii va deveni globală.

   Corect!

   Educatia e in mana universitarilor ce inghit mai bine de jumate din bugetul MEC pregatind someri! Nu isi adapteaza oferya ed la prognozele economice! 

   Iar scolile generale pierdai bine de 50% din inscrisii in clasa 1a pe durata celor 4+4ani de edicatie! 

   Tìmpeanu si gasca pesede a taiat transportul scolar ca sa aiba bani pt crestrrea salariilor!

   Mama lor de gargaragii masoni si plagiatori! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro