Guvernul Cîţu se reuneşte în şedinţă, cu puteri limitate, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură

S.B.
Politică / 06 octombrie 2021

Guvernul Cîţu se reuneşte în şedinţă, cu puteri limitate, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură

Executivul condus de Florin Cîţu se reuneşte miercuri, în şedinţă, de la ora 17.00. Este prima şedinţă de Guvern după ce moţiunea de cenzură a fost votată, marţi, de Parlament. Guvernul este în acest moment interimar, timp de 45 de zile, şi are puteri limitate, neputând să dea Ordonanţe de Urgenţă sau să iniţieze proiecte cu impact asupra bugetului, informează news.ro.

Potrivit Articolului 110 din Constituţie, punctul 2, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (demisie, revocare, pierderea drepturilor electorale, starea de incompatibilitate, deces, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege), cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Codul Administrativ vine cu precizări privind limitele de competenţă ale unui Guvern interimar, care poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi.

De asemenea, în perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, putând emite, în această perioadă, doar Hotărâri de Guvern.

Ministrul interimar de Interne, Lucian Bode afirma, marţi, că actualul Guvern poate şi va prelungi starea de alertă, însă nu va putea introduce noi restricţii.

"Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă, dar atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern", a declarat Lucian Bode, la Digi24, marţi seară.

Printre proiectele cu impact major aflate în blocaj, după demiterea Guvernului, se află PNRR-ul, pentru care este nevoie de adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă, precum şi proiecte privind vaccinarea obligatorie a medicilor sau compensarea facturilor pentru IMM-uri.

"Nu poate să intre PNRR în vigoare şi nu putem să folosim până nu avem această ordonanţă; ea va fi în perioada următoare. (..) PNRR o să intre în Consiliul Uniunii Europene, după aceea trebuie o hotărâre de guvern care să aprobe exact forma finală", afirma, recent, premierul Florin Cîţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro