Guvernul federal de la Bagdad a acceptat ieri să majoreze finanţarea pentru Kurdistanul irakian autonom

A.F.
Internaţional / 18 septembrie

Guvernul federal de la Bagdad a acceptat ieri să majoreze finanţarea pentru Kurdistanul irakian autonom

Guvernul federal de la Bagdad a acceptat ieri să majoreze finanţarea pentru Kurdistanul irakian autonom - vitală pentru plata salariilor funcţionarilor publici -, o problemă spinoasă frecvent sursă de tensiune între cele două părţi, notează AFP.

La începutul lui septembrie, mai multe mii de persoane au manifestat într-un oraş din Kurdistan, în nordul Irakului, pentru a protesta faţă de întârzierea cu două luni a plăţii salariilor, guvernul regional dând vina pe autorităţile din Bagdad că nu au transferat fondurile.

Ieri, Bagdadul a acceptat să plătească anual către Kurdistanul autonom trei rate de 700 de miliarde de dinari (peste 530 de milioane de dolari), potrivit unui comunicat al serviciilor premierului Mohamed Shia al-Sudani.

Aceste sume vor fi plătite Kurdistanului prin împrumuturi acordate de trei bănci publice şi rambursate de Ministerul de Finanţe de la Bagdad, potrivit aceleiaşi surse.

Mecanismul vizează să furnizeze "lichidităţi guvernului regional al Kurdistanului din Irak şi să îi permită să plătească salariile funcţionarilor publici, subvenţiile sociale şi pensiile pensionarilor", a subliniat comunicatul.

Serviciile competente de la Bagdad şi din Kurdistan au la dispoziţie o lună pentru a "verifica numărul funcţionarilor publici, beneficiarilor de subvenţiilor sociale şi pensionarilor", a adăugat textul.

Kurdistanul irakian acuză de mult timp Bagdadul că nu trimite fondurile necesare pentru plata funcţionarilor publici.

În trecut, regiunea a dispus, datorită exporturilor sale de petrol, de finanţare independentă pentru a plăti parţial salariile. Dar de la sfârşitul lui martie, a fost lipsită de această resursă din cauza unei dispute cu Turcia şi Bagdadul.

În principiu, Kurdistanul irakian şi Bagdadul au convenit că vânzările de petrol kurd se vor face acum prin intermediul autorităţilor federale. În schimbul căruia 12,6% din bugetul federal este alocat Kurdistanului irakian.

La începutul lui septembrie, Bagdadul a eliberat iniţial o sumă de 500 de miliarde de dinari (în jur de 380 de milioane de dolari). Dar, potrivit Kurdistanului autonom, ar fi nevoie de peste 900 de miliarde de dinari în fiecare lună pentru a plăti salariile, potrivit oficialilor de la Erbil.

Şeful guvernului regional de la Erbil, Masrour Barzani, a salutat "acordul convenabil" încheiat în cele din urmă cu Bagdadul "pentru garantarea salariilor".

"Le mulţumesc concetăţenilor noştri pentru răbdarea, determinarea şi încrederea lor neclintită în guvernul lor", a adăugat el într-un comunicat.

De asemenea, i-a telefonat premierului Mohamed Shia al-Sudani pentru a-i mulţumi pentru "sprijinul" său, mai scrie AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb