Guvernul Johnson îşi prezintă legea prin care vrea să ignore CEDO, "Bill of Rights"

N.R.
Internaţional / 22 iunie

Guvernul Johnson îşi prezintă legea prin care vrea să ignore CEDO, "Bill of Rights"

Guvernul britanic prezintă astăzi în Parlament un proiect de lege care să-i permită să ignore unele ordonanţe ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO, după ce instanţa europeană a blocat expulzarea migranţilor din regat în Rwanda, relatează AFP, conform News.ro.

Această jurisdicţie a Consiliului Europei (CoE) care urmăreşte aplicarea Convenţiei europene a drepturilor omului s-a opus unei expulzări controversate către Rwanda a unor migranţi clandestini din Regatul Unit şi a blocat la sol un avion special închiriat, cu puţin înante ca aceasta să decoleze de la o bază militară engleză, la 14 iunie.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a stabilit atunci că este necesar ca justiţia britanică să examineze în mod detaliat legaltatea acestei dispoziţii, o examinare prevăzută în iulie, înainte să treacă la expulzări.

În urma acestei hotărâri, Guvernul lui Boris Johnson şi-a reiterat intenţia de a reforma legislaţia britanică prvind drepturle omului - printr-o nouă "Bill of Rights" ("Declaraţie de drepturi"), prezentată miercuri - care să facă în aşa fel încât Guvernul să ignore acest tip de hotărâri ale CEDO.

"Această Declaraţie de Drepturi ne va consolida tradiţia britanică a libertăţii şi va injecta o doză sănătoasă de bun simţ în sistem", a comentat ministrl Justiţiei Dominic Raab.

Ea urmează să înlocuiască legea ("Human Rights Act") care încorporează Convenţia europeană a drepturilor omului în dreptul britanic.

Ea prevede, de asemenea, o facilitare a expulzării cetăţenilor străini - condamnaţi în justiţie - şi o limitare a posibilităţii ca aceştia să-şi invoce dreptul la viaţa de familie împotriva securităţii publice.

"Aceste reforme consolidează libertatea de exprimare, ne vor permite să expulzăm şi mai mulţi infractori străini şi să protejăm mai bine publicul de infractori periculoşi", consideră Dominic Raab.

Intervievat de Sky News, Raab a exclus, însă, o ieşire a Regatului Unit din CEDO.

Această lege este denunţată aprig de către Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, dar şi de către organizaţii nonguvernamentale (ONG).

"Human Rights Act a permis unor milioane de oameni accesul în justiţie, protejarea victimelor infracţiunilor şi asigurarea celor dragi nouă a îngrijirilor de care au nevoie", subliniază însărcinatul cu Justiţia în Partidul Laburist, Steve Reed.

Iar "Declaraţia" conservatorilor "va anula aceste drepturi", denunţă el.

Amnesty International (AI) UK denunţă, la rândul său, "un enorm pas înapoi în drepturile persoanelor obişnuite".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro