GUVERNUL ORBAN ŞI-A INTRAT ÎN ATRIBUŢIIRestructurare drastică în administraţia publică

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2019

Guvernul Orban va avea 16 ministere, conform ordonanţei de urgenţă adoptată ieri de membrii noului Executiv de la Palatul Victoria. Cei 16 miniştri vor avea un mandat dificil, aşa cum a precizat, în deschiderea şedinţei de guvern, preşedintele Klaus Iohannis, care a fost invitat să participe de către premierul Ludovic Orban.

Preşedintele Iohannis a spus: "Noul guvern are enorm de mult de lucru. Deja am aflat că situaţia găsită în ministere e una foarte proastă. Din păcate, deja s-a încetăţenit noţiunea de moştenire dezas-truoasă găsită de miniştri. Deja ştim că pesediştii, înainte de plecare, au golit finanţele publice şi acum suntem în situaţia să vedem cum putem acoperi plăţile scadente. După cum mi-a transmis minis-trul de finanţe, va fi foarte complicat să se închidă bugetul pe anul în curs şi de făcut bugetul pe anul viitor".

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că este nevoie urgent de aprobarea rectificării bugetare. Şeful Guvernului a spus: "Am primit semnale de la autorităţile locale că le lipsesc resursele financiare pentru a efectua toate plăţile. Sunt foarte multe restanţe pe PNDL (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală) - plăţi neonorate de 5 miliarde de lei. Totodată, trebuie rezolvată problema rambursărilor de TVA. Este inacceptabil ca firmele private să fie puse în dificultate prin nerambursare".

Referitor la reorganizarea guvernului, Ministerul Finanţelor Publice preia în subordine Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), în timp ce Loteria Română trece la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Minis-terul Transporturilor a fost comasat cu Ministerul Comunicaţiilor, în timp ce Ministerul Turismului, din fosta guvernare Dăncilă, a fost desfiinţat. Cu toate acestea, el se va regăsi în subordinea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Ministerul Educaţiei a preluat Minis-terul Cercetării, iar în cadrul Ministerului Muncii a fost înfiinţată o singură autoritate - Autoritatea Naţională pentru persoanele cu dizabilităţi, copii şi adopţii, care va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat.

Tot prin actul normativ a fost înfiinţată şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, iar companiile Transgaz şi Transelectrica au fost trecute în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

În şedinţa de guvern de ieri, premierul Ludovic Orban s-a declarat nemulţumit că unii funcţionari publici nu îneţeleg că situaţia este gravă şi trebuie să muncească mai mult pentru a obţine rezultatele dorite. Domnia sa a spus: "Trebuie schimbat modul de lucru. Cât timp ministrul sau premierul munceşte, orice funcţionar public sau demnitar trebuie să îşi schimbe modul de lucru. Suntem în serviciul cetăţeanului".

Orban le-a solicitat celor 16 miniştri să demareze audit la fiecare instituţie publică din cadrul administraţiei centrale şi să pregătească structuri suple, cu oameni competenţi şi dedicaţi.

Premierul a precizat: "Cine-i leneş, cine s-a obişnuit să-şi ia leafa fără să facă nimic va pleca. Să demarăm curăţarea administraţiei publice de demnitarii care nu şi-au făcut treaba - secretari de stat, secretari generali, etc.. Aştept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcţii a celor care nu şi-au îndeplinit sarcinile, să terminăm odată cu pilăraia şi nepotismul. Opriţi toa-te concursurile organizate de precedentul guvern. Domnule ministru de Externe, vă rog să verificaţi numirile de consuli, rechemaţi-i pe toţi cei care nu au nici o legătură cu diplomaţia. Am semnat deja decizii de eliberare ale unor demnitari şi funcţionari publici care erau băiatul vreunui politician sau altul, iar numele lor vor fi cunoscute în momentul în care deciziile respective vor fi publicate în Monitorul Oficial".

Printre deciziile semnate, ieri, de şeful Executivului, se numără eliberarea lui Toni Greblă din funcţia de Secretar General al Guvernului şi numirea lui Antonel Tănase -preşedintele filialei PNL Sector 3 Bucureşti - în această func-ţie. Tănase a fost secretar de stat la Transporturi, în perioada 2007-2008, când ministru de resort era actualul premier Ludovic Orban, şi în perioada mai-decembrie 2012. De asemenea, în locul lui Nelu Barbu, fostul purtător de cuvânt al guvernului Dăncilă, pe care fostul premier l-a trimis consul în China, a fost numit Ionel Dancă, acesta urmând să deţină şi funcţia de şef al Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban. Printre demiterile din funcţie semnate de şeful Guvernului s-a numărat şi eliberarea din funcţie a lui Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ghizdeanu a rămas în funcţie 18 ani, de pe vremea guvernării Adrian Năstase şi în ultimii trei ani a fost principalul promotor al ideilor formulate de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov cu privire la Fondul pentru Dezvoltare şi Investiţii, la Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii şi la parteneriatele public-privat pentru rea-lizarea proiectelor de infrastructură mare.

În şedinţa de ieri, a mai fost citit în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. şi Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024. Este actul normativ menit să deblocheze situaţia de la minele Paroşeni şi Uricani, unde angajaţii se află în grevă de mai bine de o săptămână. Prin acesta se reglementează situaţia veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate. Vor fi acordate venituri complementare pentru 350 de persoane în 2020 şi 361 în 2021. Impactul bugetar este de aproximativ 15 milioane de lei pentru anul următor.

Conform declaraţiilor premierului Ludovic Orban, din cadrul şedinţei de guvern de ieri, astăzi ar urma să aibă loc prima şedinţă a Comandamentului de Iarnă pentru a verifica situaţia din domeniul energiei, stocurile de gaze naturale şi pentru a vedea dacă regionalele Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi cele ale CFR Infrastructură au toate materiale şi utilajele necesare pentru intervenţiile din timpul sezonului rece.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. faceti cat mai repede o evaluare a functionarilor publici.Nu stiu sa scrie dar sa scrie la calculator.Aici trebuie lucrat si sa fie un examen pe bune.Puneti toti functionarii publici sa scaneze,sa trimita un e-mail si atunci veti vedea cat de incompetenti sunt.Unii nu au prerogative de functie publica dar sunt Inspectori superiori.Aici trebuie vazut ce faceti cu acesti analfabeti digitali.

    Dar asta e, concedierile se vor face in functie de apartenenta la partidul/partidele aflat/aflate la putere! Ca intotdeauna, ca predecesorii lor - majoritatea lor, deoarece exceptiile sunt putine - de peste 35 de ani, se va fura la greu!!! Ati vazut vreun parlamentar cu burta mare de la mancarea ieftina si buna de la cantina PARTIDULUI PARLAMENTULUI, iesind cu sapa/cu excavatorul la constructia necesara de autostrazi - in afara de necesitatea pentru poza pentru televiziuni??? In vecii vecilor, NUU!!! Ei sunt GRASII CARE SUFOCA POPORUL PRIN FURTURILE LOR NEINTRERUPTE!!! REVOLTELE VOR URMA!!! DIN CAUZA SARACIEI EXTREME A POPULATIEI!!! ULTIMA CA VENITURI DIN UNIUNEA EUROPEANA!!!

    Dar asta e, concedierile se vor face in functie de apartenenta la partidul/partidele aflat/aflate la putere! Ca intotdeauna, ca predecesorii lor - majoritatea lor, deoarece exceptiile sunt putine - de peste 35 de ani, se va fura la greu!!! Ati vazut vreun parlamentar cu burta mare de la mancarea ieftina si buna de la cantina PARTIDULUI PARLAMENTULUI, iesind cu sapa/cu excavatorul la constructia necesara de autostrazi - in afara de necesitatea de a poza pentru televiziuni??? In vecii vecilor, NUU!!! Ei sunt GRASII CARE SUFOCA POPORUL PRIN FURTURILE LOR NEINTRERUPTE!!! REVOLTELE VOR URMA!!! DIN CAUZA SARACIEI EXTREME A POPULATIEI!!! ULTIMA CA VENITURI DIN UNIUNEA EUROPEANA!!! PS: AUTOSTRAZI NU SE VOR CONSTRUI NICI IN 50 DE ANI, LA FEL SE VA INTAMPLA SI CU PROSPERITATEA, CU EDUCATIA SI CU INVATAMANTUL!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro