Guvernul Portugaliei a lansat privatizarea companiei aeriene TAP

A.F.
Companii / 1 octombrie

Guvernul Portugaliei a lansat privatizarea companiei aeriene TAP

Guvernul Portugaliei va vinde un pachet de control de cel puţin 51% din compania aeriană de stat TAP, după ce l a aprobat procesul de privatizare în vederea dezvoltării sectorului aviaţiei naţionale, transmite Reuters.

"Conţinutul decretului are în vedere obiective pentru creşterea TAP, dezvoltarea unui hub naţional, creşterea şi ocuparea forţei de muncă în sectorul aviaţiei, o mai bună utilizare a aeroporturilor naţionale şi stabilirea preţurilor", a declarat în această săptămână ministrul de Finanţe Fernando Medina.

Angajaţii TAP vor primi alte 5% din acţiuni, în timp ce participaţia care va rămâne în proprietatea statului urmează să fie stabilită, conform sursei.

Medina a spus că ofertanţii trebuie să fie jucători relevanţi din sectorul aviaţiei, nu investitori de natură strict financiară.

Privatizarea companiei aeriene a atras deja interesul Lufthansa, Air France-KLM şi proprietarul British Airways, IAG, iar CEO IAG, Luis Gallego, a declarat miercuri că TAP s-ar încadra perfect în profilul grupului, dar compania încă mai trebuie să vadă condiţiile vânzării, menţionează publicaţia.

"Grupul Lufthansa caută întotdeauna să aibă un rol activ în consolidarea pieţei. De aceea, vânzarea planificată a unei participaţii la TAP este interesantă pentru noi", a declarat un purtător de cuvânt al Lufthansa.

Compania aeriană germană şi TAP s-ar completa reciproc, în special prin rutele TAP către America de Sud, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Medina a subliniat că "legăturile privilegiate" ale TAP cu lumea vorbitoare de portugheză au valoare, inclusiv cu ţări precum Brazilia, Angola şi Mozambic.

"Există companii aeriene interesate şi interesul lor este public, ceea ce salutăm ca un semn pozitiv pentru succesul acestei operaţiuni", a spus el.

Guvernul intenţionează să aprobe dosarul complet de privatizare cu termenii şi cerinţele până la sfârşitul anului şi să încheie procesul până la jumătatea anului 2024, a adăugat el.

Compania de transport, care a fost în curs de restructurare în temeiul unui plan de salvare aprobat de Bruxelles, a înregistrat un profit net de 23 de milioane de euro (24,3 milioane de dolari) în prima jumătate a anului trecut, de la o pierdere de 202 milioane cu un an mai devreme, datorită creşterii puternice a veniturilor, şi se aşteaptă la rezultate mai bune anul acesta, relatează Rueters.

CEO principalei companii aeriene DAC a Ryanair, Eddie Wilson, a declarat că privatizarea TAP "este ceea ce trebuie făcut" şi că operatorul aerian este "o potrivire firească pentru IAG".

"Şi cred că ar avea mai multe şanse să dezvolte şi hubul din Lisabona. IAG ar avea o înţelegere mult mai bună a afacerilor TAP decât Air France-KLM şi Lufthansa, al căror instinct natural este întotdeauna să atragă trafic în hub-urile lor", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb