Abonament gratuit

GUVERNUL TURC ATRAGE ATENŢIA:"Băncile trebuie să-şi rezolve singure problema creditelor neperformante"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

În sectorul bancar al ţării mai sunt datorii neperformante de 36 de miliarde de dolari, confom autorităţilor 

Turcia lasă băncile să îşi rezolve singure problema datoriilor neperformante, conform Bloomberg, care precizează că minis-trul Trezoreriei şi Finanţelor de la Ankara, Berat Albayrak, susţine că jumătate din împrumuturile cu probleme din ţară, care s-au ridicat la 400 de miliarde de lire turceşti (72 de miliarde de dolari), au fost deja reorganizate.

Berat Albayrak subliniază că guvernul nu va acoperi pierderile generate de creditele neperformante, iar economia Turciei va fi într-o situaţie mai bună atunci când aceste împrumuturi cu probleme vor fi soluţionate.

Berat Albayrak a menţionat: "Nivelul de succes depinde de bănci. Unii spun că guvernul ar trebui să acopere pierderile din creditele neperformante, însă acest lucru nu se va întâmpla, sectorul bancar nu trebuie să urmeze «calea uşoară»".

Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan încearcă să stimuleze creditarea din Turcia, chiar dacă volumul împrumuturilor neperformante creşte, iar profitul din întreaga industrie bancară scade.

Sectorul construcţiilor, care este afectat de un număr mare de locuinţe nevândute, deoarece consumul stag-nează, nu prezintă un risc sistemic pentru bănci, iar guvernul nu are în plan să salveze societăţile imobiliare, dar le monitorizează îndeaproape, a mai spus Albayrak.

Amintim că, săptămâna trecută, banca centrală a Turciei (CBRT) a redus semnificativ rata dobânzii, cu 425 puncte de bază, la 19,75%, ca să stimuleze economia afectată de recesiune. Analiştii aşteptau o reducere a cos-tului creditului cu 250 de puncte de bază.

În 2018 - când Turcia s-a confruntat cu o criză valutară, iar rata inflaţiei a depăşit 25%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani - banca centrală de la Ankara a majorat semnificativ dobânda de bază, de la 17,75% la 24%, ca să ţină sub control deprecierea lirei. De atunci, rata inflaţiei a scăzut la mai puţin de 16%.

Reducerea recentă a dobânzii din Turcia este prima din ultimii cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Digitalizarea României şi tehnologia 5G
DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
RSM
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie