Crypto

Guvernul urmează să aprobe finanţarea operaţionalizării centrelor de vaccinare anti-COVID şi plata personalului implicat în vaccinare

J.P.
Miscellanea / 15 ianuarie

Guvernul urmează să aprobe finanţarea operaţionalizării centrelor de vaccinare anti-COVID şi plata personalului implicat în vaccinare

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acoperirea costurilor necesare operaţionalizării centrelor de vaccinare anti- COVID, precum şi pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare, relatează Agerpres.

"Cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale, prin transferuri către bugetele locale prin introducerea unui nou articol bugetar la Cap 66.01 'Sănătate'. Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital în vederea operaţionalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, care se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetele locale, se face în baza contractelor de finanţare încheiate între direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti cu autorităţile administraţiei publice locale beneficiare de astfel de transferuri. Finanţarea şi decontarea cheltuielilor necesare implementării măsurilor stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă se pot realiza şi prin alte surse legal constituite. Fonduri externe rambursabile sau nerambursabile", potrivit notei de fundamentare a actului normativ.

În notă se precizează şi categoriile de cheltuieli care se asigură pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 din bugetul Ministerului Sănătăţii: "cheltuielile prevăzute în Programul naţional de vaccinare pentru: materiale sanitare, medicamente, transport, obiecte de inventar, dezinfectanţi, etc. conform cheltuielilor eligibile prevăzute în OMS 377/2017; cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în cadrul unităţilor sanitare aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe baza solicitărilor CNAS formulate în acest sens".

De asemenea, pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din sumele transferate de la bugetul de stat către bugetele locale, autorităţile administraţiei publice locale asigură fondurile necesare finanţării următoarelor categorii de cheltuieli: "pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinaţie în alte locaţii în afara unităţilor sanitare; pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, cu modificările ulterioare".

În nota de fundamentare este prezentată şi o estimare a costurilor pe 6 luni pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare şi a medicilor de familie.

"Având în vedere că la nivel naţional sunt organizate sau se află în curs de organizare şi operaţionalizare un număr de aproximativ 930 de centre de vaccinare, în care îşi vor desfăşura activitatea aproximativ 2.000 de medici, 6.000 de asistenţi medicali şi 2.000 registratori medicali, costurile estimate pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare se ridică la suma de 1.188.000 mii lei pentru o perioadă de 6 luni, iar pentru acordarea beneficiilor către medicii de familie, în funcţie de activităţile care se vor desfăşura la nivelul cabinetelor acestora pentru persoanele aflate pe lista proprie costurile estimate se ridica la suma de 202.840 mii lei pentru o perioadă de 6 luni. Aceste sume trebuie alocate de la bugetul de stat, către Fondul naţional unic de asigurări sociale

de sănătate prin bugetul Ministerului Sănătăţii", se spune în document.

De asemenea, se estimează că pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 este necesară "o sumă de aproximativ 112.783,272 mii lei pentru organizarea, dotarea şi operaţionalizarea centrelor de vaccinare, estimări care au fost realizate la nivelul fiecărui judeţ în funcţie de numărul de centre de vaccinare organizate în acest scop şi de dotările sau reabilitările necesare în vederea îndeplinirii cerinţelor prevăzute în Ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Afacerilor interne, ministrului Apărării naţionale, ministrului Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei 2171/181/M223/4380 din decembrie 2020".

Conform proiectului, pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar şi auxiliar beneficiază de un tarif orar: 100 lei/ora pentru medici; 50 lei/ora pentru asistenţi medicali; 25 lei/ora pentru registratori.

În şedinţa de Guvern urmează să fi aprobat şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în domeniul dezvoltării proiectelor nuclearo-electrice de la CNE Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre de modificare a HG 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plata în sensul intrării în vigoare a acesteia începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021.

Pe agenda reuniunii figurează şi un memorandum privind "elaborarea de către ministere sau alte autorităţi publice centrale a unui Memorandum până la data de 4 februarie 2021, referitor la măsurile de reducere a pierderilor şi/sau plăţilor restante înregistrate la data de 31.12.2020 de către operatorii economici definiţi prin Ordonanţa Guvernului 26/2013".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro