Heinz Fischer: Băncile austriece îşi menţin liniile de credit

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Băncile austriece îşi vor menţine liniile de credit acordate filialelor din ţara noastră, a asigurat Heinz Fischer, preşedintele Austriei, la finalul întâlnirii de ieri cu preşedintele Traian Băsescu.

"O să rămână liniile de credite şi este clar că o să existe câteva probleme de discutat, dar totul se bazează pe regulile UE privind libera circulaţie a capitalurilor", a declarat domnia sa, potrivit NewsIn.

Preşedintele austriac a subliniat faptul că, în relaţiile dintre cele două ţări, situaţia economică a jucat întotdeauna un rol important, evidenţiind, de asemenea, importanţa participării guvernatorilor Băncilor Naţionale la discuţii. "Austria este foarte prezentă economic în România, cu un volum al investiţiilor de 12 miliarde de euro şi o să continăm să colaborăm, pe baza încrederii reciproce", a mai spus Heinz Fischer.

Băsescu şi-a propus ca discuţiile cu preşedintele austriac să treacă dincolo de nivelul politicilor generale ale Uniunii Europene, în contextul în care investitorii austrieci domină câteva sectoare extrem de importante prin investiţiile lor, cum ar fi sis­temul bancar, cel de asigurări sau investiţiile pentru industrie.

Cu această ocazie, preşedintele Băsescu a reiterat faptul că băncile din ţara noastră, implicit filialele cu acţionariat majoritar austriac, sunt solide. "În momentul de faţă, sistemul bancar, implicit băncile austriece cu filiale în România sunt solide. Ceea ce noi propunem partenerilor noştri nu este să ne îngrijorăm de situaţia actuală a băncilor, ci să privim la eventuale riscuri în viitor, dacă situaţia economică globală va continua să se deprecieze, şi acesta este subiectul de fond al discuţiilor noastre."

Domnia sa a mai precizat: "Trebuie să privim către viitor pentru a nu ajunge la un moment dat într-o situaţie dificilă, trebuie să putem anticipa, să plecăm de pe postamentul unei realităţi care se poate deprecia, şi ceea ce se întâmplă în Europa nu ne lasă dubii. Situaţia nu a ajuns la nivelul cel mai scăzut al perspectivelor sale, e în interesul ambelor părţi să fim prudenţi".

Băsescu a oferit drept exemplu pentru soliditatea sistemului bancar din România, faptul că profitul băncilor austriece a fost, anul trecut, de 1,4 miliarde de euro, şi că nicio bancă nu a avut, până acum, nevoie de bani de la buget.

La discuţiile dintre cei doi şefi de stat au participat, luni şi guvernatorii Băncilor Naţionale ale celor două ţări, prezenţa celor doi guvernatori fiind considerată, de preşedintele ţării noastre, "un semn de înţelepciune".

În contextul în care acordul cu Fondul Monetar Internaţional se va materializa iar Banca Naţională decide o reducere a rezervelor minime obligatorii, se pune problema ca BNR să solicite băncilor -mamă ale instituţiilor de credit din ţara noastră angajamente ferme că nu vor retrage finanţările de pe piaţa locală. Datoriile băncilor din ţara noastră sunt constituite, în cea mai mare parte, de obligaţiile către banca mamă, către clienţi, sau alţi acţionari, care, de cele mai multe ori sunt străini. Potrivit unei astfel de înţelegeri, băncile nu şi-ar putea onora datoriile externe, ci vor trebui să găsească modalităţi de fructificare a acestora în ţară.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro