Hidroelectrica propune repartizarea a 100% din profitul realizat în 2023 către acţionari

T.B.
Piaţa de Capital / 28 martie

Hidroelectrica propune repartizarea a 100% din profitul realizat în 2023 către acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii companiei, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica, remis redacţiei. Propunerea vine în contextul unei performanţe financiare remarcabile şi a unei creşteri semnificative a profitabilităţii.

Reamintim că profitul net înregistrat în anul precedent a fost de 6,3 miliarde lei, iar performanţa financiară a fost dublată de realizarea uneia dintre celei mai de mai de succes listări din lume în 2023, transmite sursa.

Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica, a subliniat importanţa acestui moment pentru companie şi pentru investitori, potrivit comunicatului: "Propunerea de dividend reflectă angajamentul de performanţă asumat de noua echipă de la conducerea companiei în faţă acţionarilor. Faptul că reuşim să repartizăm integral profitul realizat în anul 2023, în condiţiile în care ne continuăm fără dificultăţi proiectele de investiţii şi programele de modernizare şi mentenanţă este o dovadă clară a stabilităţii financiare a Hidroelectrica, precum şi a perspectivelor extrem de bune pentru viitor. Ne-am propus creşterea valorii companiei, precum şi transparenţă şi onestitate în relaţia cu investitorii. Accelerarea investiţiilor în modernizări şi proiecte noi rămâne în continuare prioritatea noastră zero."

Aprobarea repartizării profitului net al exerciţiului financiar 2023 va fi supusă aprobării AGA, în şedinţa din data de 29 aprilie 2024, în conformitate cu prevederile legale, incluzând Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea totală a dividendului brut propus este de 6.292.900.952 RON, iar valoarea dividendului brut pe acţiune este de 13,99 RON, conform datelor companiei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania, esenţială pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi - în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13.09% din piaţa de furnizare, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Cum sa repartizezi 100% din profit? O companie are nevoie de mentenanta. Sindicatele au nevoie de inlocuirea unor materiale ca sa nu moara la locul de munca intr-un accident cauzat de baza materiala invechita si periculoasa.

  Compania asta ar trebui data in judecata de sindicate. Dar este an electoral. Deficitele guvernamentale sunt pana la cer. Nu sunt bani. Economia gafaie. Ucraina cere tot mai mult. Si accidentele, incendiile se intampla pe lant la proprietatile Hidro din tara. 

  1. Eu văd că au 509.000.000 în conturi și peste 3.000.000.000 creanțe de încasat. Nu vreau să vă supăr, dar cred cu sinceritate că cei care cârcotesc pe seama dividendului o fac din frustrare.

   Ca mai face bum cate un TRAFO din lipsa de mentenata sau supraveghere.

   Doua tocmai recent PF1 parca si undeva in Moldova. 

   Am și eu acțiuni la Hidroelectrica și zic merci pentru aceste dividente dar ca sa distribui 100% din profitul de anul trecut, este o tâmpenie. Nu am mai auzit așa ceva, cu ce bani se vor face investiții? Aproape toate hidrocentralele au turbine vechi cu randament scăzut, sunt uzate fizic și moral, când și cu ce bani la schimbă?

   Anul trecut au dat 100% + din rezultatul reportat.

   Deci cu mult peste 100% din care a profitat și FP. 

   Turbine vechi cu randament scăzut hahaha și au avut un profit de 6 miliarde și venituri de 12 miliarde. Ce companie din lume are asemenea marja de profit? Jumătate din venituri este câștig?

   investitiile pentru mentinere se fac din amortizarea inregistrata pe cheltuieli, care scade profitul. din profit investesti pentru dezvoltare, daca vrei. problema care se pune este cand si-au re-evaluat ultima oara activele corporale imobilizate, care implica si o actualizare a sumelor inregistrate ca amortizare. pentru ca preturile de astazi nu mai sunt acelea de acum 30 de ani si o amortizare calculata pe costuri istorice in nici un caz nu acopera necesarul de investitii de astazi

   dar crezi ca mai au amortizare dupa taspe zeci de ani de la darea in functiune? intreb, nu m-am uitat in raportare.

   oricum, foamea de dividende e mare, si cred ca va urca. mai ales ca la banca in 3-4 luni cat e pana la div iei poate 1,5%. taxabil cu 10 %. logic mai bine stai in h2o sa iei 11% taxabil cu 8%.

   alta buna mi se pare sng cu actiunile gratiute in luna mai, 9 gratis la una detinuta , plus dividende conform legii nu conform "propunerii managementului" , 7%. ma gandesc ca statul va vota conform legii nu ca bla bla le cresc cheltuielile. 50% e minimul legal. zi mersi ca nu dai 90%, pt ca ai de facut investitii. 

   Warren din amortizarea inregistrata pe cheltuieli te referi la Amortizarea imobilizarilor corporale si necorporale 799mln?

   Foarte interesant acest thread!

   una este amortizarea si alta este deprecierea! ;)

   si, dupa cum se observa, cele doua concepte sunt adeseori confundate de majoritate...  

  Chiar si la pretul de 138 ron, randamentul dividendului e cel mai mare in comparatie cu restul emitentilor la BVB (fara FP). Al 2lea e SNN.

  1. Sa fie sanatosi!

   Dividendul de anul asta este exceptional datorita profitului exceptional din 2023. Daca cumperi la 138 lei iar la anul pretul H2O este 120 lei (in cel mai fericit caz ) pentru ca in 2024 nu o sa mai fie acelasi profit, atunci deja o sa ai minus 4-5 lei actiune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb