Honeywell recomandă prudenţă în revizuirea finală a regulamentului privind gazele fluorurate

T.B.
Companii / 18 iulie 2023

Julien Soulet, vicepreşedinte şi director general, Produse cu Fluor, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Honeywell Advanced Materials

Julien Soulet, vicepreşedinte şi director general, Produse cu Fluor, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Honeywell Advanced Materials

Honeywell îndeamnă la prudenţă în legătură cu propunerile în curs de dezbatere pentru reglementarea gazelor fluorurate (F-Gaze) în Europa, care urmează să fie aprobate în următoarele săptămâni. Acest apel vine în urma propunerilor de eliminare treptată sau de interzicere a utilizării tuturor gazelor fluorurate, chiar şi a celor cu potenţial scăzut de încălzire globală şi eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi hidrofluoroolefinele (HFO), şi care sunt utilizate de la pompele de căldură şi unităţile de aer condiţionat, până la spumele folosite în construcţia şi renovarea clădirilor. Astfel de propuneri se regăsesc, de asemenea, în iniţiativele de politică internă, cum ar fi Legea germană privind energia pentru clădiri, care permite opţiunea de a interzice sau de a elimina treptat gazele fluorurate în utilizarea pompelor de căldură. Această lege este o piatră de temelie a strategiei guvernului german de decarbonizare a sectorului construcţiilor şi de atingere a obiectivului de 500.000 de pompe de căldură instalate în fiecare an, începând cu 2024.

Pompele de căldură reprezintă o parte importantă a planului REPowerEU al Uniunii Europene, care prevede instalarea a 60 de milioane de pompe de căldură în statele membre până în 2030. HFO sunt un produs sigur, dovedit şi eficient din punct de vedere energetic, care este vital pentru implementarea a zeci de milioane de pompe de căldură în Europa. În plus, HFO-urile sunt utilizate în domenii importante pentru societate, dincolo de zona pompelor de căldură. De la încălzirea şi răcirea clădirilor, la inhalatoare cu doză măsurată şi multe altele, HFO-urile oferă opţiuni sigure şi dovedite.

Dacă ar trebui să se pună în aplicare interdicţii efective pentru toate gazele fluorurate, această interdicţie ar adăuga presiuni majore asupra costurilor pentru consumatorii şi companiile din întreaga Europă şi ar pune în pericol atingerea obiectivelor europene privind clima. Fără opţiuni precum HFO, Uniunea Europeană pur şi simplu nu va putea atinge obiectivele ambiţioase de acţiune climatică şi de independenţă energetică, stabilite în propunerile Comisiei privind Green Deal, în pachetul legislativ "Fit for 55" şi în planul REPowerEU, alături de obiectivele sale climatice.

Julien Soulet, vicepreşedinte şi director general, Produse cu Fluor, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Honeywell Advanced Materials: "Europa are nevoie, fără îndoială, de pompe de căldură, zeci de milioane de pompe de căldură, în clădirile rezidenţiale şi comerciale, precum şi în procesele industriale, iar acestea trebuie instalate de urgenţă. Este o prioritate politică, un imperativ societal şi o necesitate absolută din perspectiva sustenabilităţii. Tehnologia pompelor de căldură va ajuta gospodăriile şi întreprinderile să obţină reduceri dramatice ale consumului de energie. Aceasta va reduce emisiile şi va diminua costul încălzirii şi răcirii locuinţelor şi a spaţiilor comerciale, de la fabrici, la magazine şi hoteluri. Avem nevoie de toate soluţiile disponibile pentru a îndeplini obiectivele ambiţioase ale Europei în materie de climă, iar acest lucru include HFO. Consecinţele neintenţionate ale eliminării HFO de pe piaţa UE sau a Germaniei ar fi de mare amploare. Ar fi un rezultat periculos dacă, în căutarea unui aer mai curat, a unei mai mari eficienţe energetice şi a unei calităţi mai bune a vieţii pentru toţi cei care locuiesc sau vizitează Europa, am împiedica tocmai aceste obiective, prin eliminarea de pe piaţă a unei tehnologii inovatoare, dezvoltate pentru a contribui la atingerea lor."

HFO contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la îmbunătăţirea eficienţei energetice fără a sacrifica performanţa produsului final, iar utilizarea lor include agenţi frigorifici pentru vehicule, aplicaţii de climatizare comercială şi rezidenţială, pompe de căldură; agenţi de suflare pentru izolaţie; propulsoare pentru aerosoli; solvenţi pentru soluţii de curăţare; şi sunt în curs de evaluare pentru utilizarea în inhalatoarele cu doză măsurată. Utilizarea tehnologiei Honeywell Solstice a contribuit la evitarea eliberării potenţiale în atmosferă a echivalentului a peste 326 de milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor de carbon de la aproape 70 de milioane de vehicule de pasageri pe benzină pe an.

HFO reprezintă o soluţie concepută special pentru a răspunde nevoilor presante cu care ne confruntăm în întreaga societate şi în toate economiile noastre. Aceştia pot fi utilizaţi în situaţii în care alternativele industriale disponibile, cum ar fi propanul, amoniacul sau agenţii frigorifici pe bază de dioxid de carbon (CO2), nu sunt adecvate din motive de siguranţă, compatibilitate cu mediul extern sau cu echipamentele relevante. În spume, HFO-urile prezintă performanţe termice superioare, rezistenţă şi rigiditate remarcabile şi proprietăţi de rezistenţă la apă de lungă durată. Toţi aceşti factori sunt importanţi pentru întreţinerea şi renovarea clădirilor, iar alternativele lor nu oferă acelaşi nivel de performanţă.

Într-o instalaţie de dimensiuni semnificative şi realizată recent, analiza eficienţei energetice a arătat că o soluţie pe bază de HFO a depăşit o opţiune alternativă industrială (amoniac) cu 25 de procente în ceea ce priveşte eficienţa energetică. HFO oferă, de asemenea, o siguranţă mai bună în comparaţie cu amoniacul toxic şi propanul inflamabil. Într-o multitudine de domenii economice suplimentare se aleg opţiunile pe bază de HFO pentru a fi păstrate produsele proaspete, fie că este vorba de cultivatorii de mere sau de fabricile de bere, care fac prin această utilizare economii semnificative de costuri, ceea ce reprezintă un beneficiu important în vremuri de inflaţie ridicată şi de creştere a costurilor.

Interzicerea utilizării HFO în refrigerare ar putea adăuga 10-30 de miliarde de euro în costuri de electricitate numai în sectorul european al supermarketurilor, din cauza eficienţei energetice mai scăzute a alternativelor, care necesită ca sistemele să lucreze mai mult, consumând astfel mai multă energie. De asemenea, ar putea avea consecinţa neintenţionată de a adăuga până la 24 de milioane de tone de echivalent CO2 (tCO2e) în emisiile din mediul înconjurător - echivalentul a aproape 4,7 milioane de maşini pe benzină conduse timp de un an.

Pentru a face faţă tuturor provocărilor care ne aşteaptă, ar trebui să oferim opţiuni şi să adoptăm o serie de tehnologii inovatoare pentru a răspunde unei game complexe şi foarte divergente de cereri - de la încălzirea proprietarilor de case, până la confortul turiştilor cazaţi în hoteluri. În schimb, există riscul de a intra în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a impulsului pentru decarbonizare cu o mână legată efectiv la spate.

Honeywell solicită de urgenţă prudenţă în etapele finale ale revizuirii Regulamentului european privind gazele fluorurate, care pun în pericol utilizarea unei tehnologii dovedite, sigure şi eficiente, care este special concepută pentru a sprijini atingerea obiectivelor climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5850
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1659
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur355.8616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb