Industria ospitalităţii din România trage un semnal de alarmă în faţa intenţiei autorităţilor de a majora TVA-ul la 21% pentru serviciile din HoReCa. Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută ieri la Bucureşti, că măsura ar declanşa „falimentul în lanţ” al sutelor de firme şi ar conduce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
„Este cod roşu pentru economia românească: creşterea TVA-ului va distruge mii de afaceri şi locuri de muncă. Efectul va fi invers decât cel dorit - mai puţini bani la buget, nu mai mulţi”, a spus Radu Savopol, preşedintele HORA.
Datele prezentate de analistul financiar Iancu Guda arată că sectorul HoReCa, cu o cifră de afaceri de 52,1 miliarde lei în 2024 (+8,2% faţă de 2023), şi-a redus profitabilitatea la doar 8% (faţă de 12% în 2023 şi 16% în 2022). „Creşterea veniturilor există doar pe hârtie. Ajustată la inflaţie, industria abia respiră. Profiturile s-au prăbuşit, iar operatorii sunt tot mai fragili”, a subliniat Guda.
Potrivit estimărilor HORA, trecerea TVA la 21% ar duce la o creştere cu peste 10% a preţurilor, scăderea cifrei de afaceri cu minimum 15% şi concedieri masive, de circa 15% din forţa de muncă actuală. „Industria ospitalităţii include peste 35.000 de firme şi aproape 400.000 de locuri de muncă. TVA-ul majorat nu face decât să destabilizeze un sector vital pentru economie”, a spus Călin Ionescu, vicepreşedinte HORA.
Reprezentanţii HoReCa cer autorităţilor abandonarea măsurii, alinierea cotei de TVA pentru alimente între restaurante şi alte canale de comercializare, dar şi măsuri de sprijin pentru investiţii şi combaterea evaziunii. „Avem nevoie de stabilitate, tratament egal şi o viziune pe termen lung”, a transmis Daniel Mischie, membru în board-ul HORA.
Opinia Cititorului