Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

HORVÁTH & PARTNERS: "Ţara noastră va ajunge la investiţii anuale de 50 milioane euro în start-up-uri de AI, până în 2025"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii /

"Ţara noastră va ajunge la investiţii anuale de 50 milioane euro în start-up-uri de AI, până în 2025"

În ultimele trei luni ale anului trecut, investiţiile în start-up-uri de AI în România s-au situat în jurul valorii de 20 milioane de euro  

Kurt Weber: "Creşterile la nivelul PIB-ului generate de AI şi Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 - 2 trilioane euro în următorii zece ani"

Între 40% şi 50% din locurile de muncă existente este posibil să fie înlocuite de soluţii de automatizare, până în 2030, conform estimărilor Horvath & Partners

Investiţiile în start-up-uri de Inteligenţă Artificială (AI) din ţara noastră se vor ridica la aproape 50 milioane euro anual în 2025, potrivit estimărilor Horvath & Partners, jucător local şi internaţional în piaţa consultanţei de management.

Nivelul investiţiilor în start-up-uri de AI din ultimul trimestru al anului 2019 plasează ţara noastră aproape de vârful clasamentului ţărilor din Europa de Est, în urma Ungariei, Rusiei şi Poloniei, dar înaintea Cehiei, Sloveniei sau Slovaciei. În ultimele trei luni ale anului trecut, investiţiile în start-up-uri de AI în Româ­nia s-au situat în jurul valorii de 20 milioane de euro.

Kurt Weber, Director General al Horvath & Partners Romania, a spus: "Suntem într-o etapă avansată de transformare digitală şi observăm o creştere accelerată în zona de tehnologie pe bază de AI şi procese de automatizare robotizată, iar România a prins din ce în ce mai multă viteză. Start-up-urile de AI din piaţa autohtonă au avut un parcurs foarte bun în 2019, în special în ultima parte a anului. Investiţiile Serie A, în valoare de aproape 20 milioane de euro în start-up-urile Typing DNA şi FintechOS, au accelerat creşterea Româ­niei, care este de altfel tot mai apreciată şi în clasamentele globale ale ţărilor care au posibilitatea de a susţine şi beneficia de pe urma revoluţiei tehnologice bazată pe AI. Din aprecierile noastre, perioada de efervescenţă extraordinară a segmentului de digitalizare, pe care o traversăm în prezent, se va intensifica în următoarea decadă. Creşterile la nivelul PIB-ului, generate de AI şi Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 - 2 trilioane euro în următorii zece ani".

Conform estimărilor Horvath & Part­ners, în ultimul trimestru din 2019, ţara noastră a urcat şapte poziţii în topul ţărilor din regiune cu cele mai mari investiţii în start-up-uri de AI. Această creştere spectaculoasă se datorează şi investiţiilor de Serie A primite de Typing DNA, start-up de soluţii de securitate online bazate pe biometrie comportamentală fondat la Oradea, şi FintechOS, start-up de tehnologie financiară automatizată.

În raportul întocmit de Coursera (una dintre cele mai prestigioase platforme de învăţare online din lume) în 2019, Coursera - Indicele Global al Competenţelor, prin care se evaluează la nivel mondial competenţele pe care le au ţările de a susţine şi de a beneficia de revoluţia AI, ţara noastră a fost clasificată ca fiind competitivă în zona de Inteligenţă Artificială, cu un scor de 0,6, în urma SUA şi a Marii Britanii, dar cu o poziţie în faţa Ungariei.

Clasamentul a fost întocmit ţinându-se cont de nivelul de competenţă în următoarele categorii: statistică, AI, inginerie de software, Machine Learning, programare statistică, matematici. Ţară noastră a obţinut calificativul "Competitiv - Cel mai avansat", la primele patru.

Potrivit analizei Horvath & Partners, investiţiile globale de tip Private Equity şi Venture Capital în start-up-uri de AI s-au majorat considerabil începând cu anul 2011. Între 2015 şi 2019, media creşterii acestui tip de investiţii, calculată la nivelul SUA, Chinei, Uniunii Europene, Israelului, precum şi a celorlalte ţări, a fost de 47%.

Piaţa forţei de muncă va fi, la rândul său, puternic influenţată de procesele de robotizare (RPA), AI şi întreaga dezvoltare a segmentelor de digitalizare şi e-learning.

Conform estimărilor Horvath & Part­ners, între 40% şi 50% din locurile de muncă existente este posibil să fie înlocuite de soluţii de automatizare, până în 2030. Funcţiile unde există cea mai ridicată probabilitate de automatizare sunt în activităţi ce ţin de contabilitate, logis­tică, depozitare, marketing, casierie, secretariat, relaţii cu publicul, dactilografiere, industria alimentară (prepararea alimentelor), operare de instalaţii mobile, asamblare de componente, minerit şi manufactură etc.

Horvath & Partners a fost înfiinţată în Stuttgart, în 1981, de Prof. Dr. Peter Horvath, unul dintre pionierii Contro­lling-ului în Germania şi are peste 1.000 de angajaţi. Compania are birouri în Germania (Berlin, Dusseldorf, Frank­furt, Hamburg, Munchen şi Stuttgart), Austria, Elveţia, Ungaria, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe, iar în ţara noas­tră este prezentă începând cu 2005.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS