ÎCCJ a respins contestaţiile formulate de Radu Mazăre şi Gabriel Strutinky împotriva condamnării din dosarul Polaris

S.B.
Anticorupţie / 24 octombrie 2022

ÎCCJ a respins contestaţiile formulate de Radu Mazăre şi Gabriel Strutinky împotriva condamnării din dosarul Polaris

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi de Sorin Strutinsky, în dosarul Polaris, în care fiecare a primit o condamnare de cinci ani. Decizia Înaltei Curţi este definitivă, informează news.ro.

"Respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de contestatorii condamnaţi Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel - Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 1643/1/2020, astfel cum a fost îndreptată prin încheierea din data de 7 martie 2022 care face parte integrantă din respectiva decizie. (...) Obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", se arată în minuta Înaltei Curţi.

Decizia magistraţilor este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în principiu contestaţiile în anulare formulate de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi de Gabriel Strutinsky, precizând că judecata acestora va avea loc la 10 octombrie, iar apoi amând termenul pentru 24 octombrie.

Fostul primar din Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, în februarie 2020, la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în dosarul Polaris. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gabriel Strutinsky pentru complicitate la luare de mită.

ICCJ i-a achitat pe Stelian Eduard Martin pentru dare de mită, dar şi pe SC Polaris, pentru complicitate la abuz în serviciu, pentru dare de mită, pe Tudoriţa Tolea pentru abuz în serviciu, pe Dorul Aurelian Harpalete, pentru abuz în serviciu, pe Sorina Laura Oprea pentru abuz în serviciu, pe Alina Pavel pentru abuz în serviciu, pe Ghiulnihal Mutalâp pentru abuz în serviciu.

Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpaţii Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura şi Mazăre Radu Ştefan, a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa faţă de inculpatele Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.

Totodată, s-a dispus confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei şi s-a menţinut sechestrul asigurător instituit pe bunurile mai multor inculpaţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, ajutat de Sorin Strutinsky, a solicitat peste două milioane de euro, din care a primit aproximativ un million de euro şi aproape 2,5 milioane de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, pentru a le facilita emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Radu Mazăre mai era acuzat că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Anchetatorii au mai arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada noiembrie 2006 - 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro