IEA: "Regenerabilele vor detrona cărbunele în 2025 devenind principalul producător de electricitate"

T.B.
Macroeconomie / 24 ianuarie

IEA: "Regenerabilele vor detrona cărbunele în 2025 devenind principalul producător de electricitate"

Energiile regenerabile vor deveni principala sursă de producţie de electricitate la nivel mondial în 2025, depăşind cărbunele, a estimat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează AFP.

În raportul său anul cu privire la piaţa electricităţii, IEA prognozează că ponderea regenerabilelor în producţia totală de electricitate va urca până la 37% în 2026, de la 30% în 2023, în principal ca urmare a reducerii costurilor pentru energia fotovoltaică, precizează sursa. În sens invers, producţia de electricitate pe bază de cărbune ar urma să scadă, în medie, cu 1,7% pe an până în 2026, în principal ca urmare a diminuării utilizării acestui combustibil fosil în China, adaugă sursa citată.

De asemenea, producţia de electricitate a centralelor nucleare din întreaga lume este prognozată să atingă un nou maxim istoric, pe măsură ce producţia centralelor din Franţa îşi va reveni după valorile scăzute din 2022, mai multe centrale din Japonia vor fi repuse în funcţiune iar noi reactoare vor începe să producă electricitate pe pieţele din China, India Coreea de Sud şi Europa, precizează AFP.

În aceste condiţii, ponderea combustibililor fosili în producţia de electricitate se va reduce de la 61% în 2023 la 54% în 2026, ceea ce înseamnă că vor coborî sub pragul de 60% pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice, în anul 1971, relatează sursa citată.

Potrivit sursei "Sectorul electricităţii produce în prezent mai multe emisii de CO2 decât orice alt sector al economiei mondiale aşa că este încurajator că creşterea rapidă a regenerabilelor şi expansiunea constantă a energiei nucleare urmează să acopere întreaga creştere a cererii globale de electricitate în următorii trei ani", a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

Datele IEA arată că cererea de electricitate va creşte, în medie, cu 3,4% începând din 2024 şi până în 2026, după ce ritmul de creştere a încetinit uşor până la 2,2% în 2023. În paralel, emisiile globale de CO2 ar urma să scadă cu 2,4% în 2024, urmate de scăderi mai mici în 2025 şi 2026, se precizează în raportul "Electricity 2024" publicat miercuri, menţionează sursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb