IGSU: 30 de ventilatoare de terapie intensivă vor fi trimise în Cehia

J.P.
Miscellanea / 24 octombrie 2020

30 de ventilatoare de terapie intensivă vor fi trimise în Cehia

Un număr de 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul RescUE de către Uniunea Europeană au plecat, vineri, către Praga, Cehia, în sprijinul medicilor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de COVID-19, conform Agerpres.

"Misiunea este organizată în baza deciziei Comisiei Europene de a trimite echipamente medicale de terapie intensivă (ventilatoare) către Cehia, în urma solicitării de asistenţă", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis, vineri, AGERPRES.

România - fiind una dintre gestionarele capacităţii RescEU europene pentru rezerve medicale - va pune la dispoziţie pentru o perioadă de 3 luni, în baza unui contract de comodat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul amintit anterior.

Delegaţia DSU - IGSU este formată din şase pompieri ISU Arad şi un medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Arad.

Transportul echipamentelor medicale va fi asigurat cu două camioane puse la dispoziţie de ISU Arad.

"Cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă, indispensabile continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor aflaţi în stare gravă ca urmare a infectării cu noul coronavirus, nu fac parte din echipamentele medicale de terapie intensivă aflate în stocul strategic al României", arată sursa citată.

Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene - DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitaţie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale, care vor consta în primă fază în măşti de protecţie individuală şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă.

"Acestea urmează a fi achiziţionate de autorităţile române responsabile, în regim de urgenţă, în funcţie de ofertele disponibile pe piaţa internaţională şi depozitate prin grija IGSU în depozitele proprii. Grantul alocat va acoperi costurile de achiziţie de echipament medical, costuri de întreţinere, inclusiv costuri de reparaţie, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport şi livrare a produselor de la depozit la beneficiari", precizează IGSU.

Aceste stocuri, constituite cu sprijinul DGECHO şi aflate în gestiunea IGSU, vor fi puse la dispoziţia statelor membre (inclusiv România) şi partenere ale Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de ameninţare gravă la adresa sănătăţii.

În funcţie de nevoile identificate, Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene urmează să decidă (în contextul unor activări concomitente de către mai multe state) unde vor fi folosite echipamentele din rezerva rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, context în care IGSU va proceda la pregătirea şi iniţierea măsurilor necesare asigurării transportului către statul afectat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

17 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9473
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1999
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7880
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.6026

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
energynomics.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro