Îmbătrânirea populaţiei, pe masa G20

Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Îmbătrânirea populaţiei, pe masa G20

În premieră, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 s-au axat în cadrul unei reuniuni pe problema îmbătrânirii populaţiei.

Japonia, care a prezidat reuniunea din Fukuoka va deveni prima ţară aşa-numită "ultra-îmbătrânită" de pe planetă, ceea ce înseamnă că 28% dintre locuitorii săi vor avea vârsta de 65 de ani sau mai mult şi în 2050 procentajul acestora va ajunge la aproape 40%. Confruntată cu această problemă care împiedică creşterea economică, a treia economie a lumii a fost dornică să-şi împărtăşească experienţa. Sfatul său, în special pentru pieţele mai puţin avansate, este acela de a acţiona înainte de a fi prea târziu. "Ceea ce spunem este: dacă îmbătrânirea populaţiei începe să aibă un impact înainte de a deveni bogaţi, nu veţi mai putea lua măsuri eficiente", a avertizat ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso. Conform Agerpres, în G20, exis-tă ţări cu un profil foarte diferit, de la "grizonata'' Japonie la cei mai tineri membri care sunt Arabia Saudită, India sau Africa de Sud. Deşi această tendinţă afectează "întreaga umanitate, G20 îmbătrâneşte deosebit de repede", a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria.

Longevitatea şi scăderea natalităţii contribuie la o creştere rapidă a numărului persoanelor vârstnice în ţările bogate, cum ar fi Germania, Franţa, Spania, Italia sau Coreea de Sud, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care a efectuat o serie de studii pe această temă. Aceas-tă problemă se extinde acum la puterile emergente precum Brazilia şi China, notează OCDE. Până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani în întreaga lume ar urma să fie mai mult decât dublu şi să depăşească 2 miliarde. "Îmbătrânirea exercită presiune asupra finanţelor publice şi se traduce printr-o creştere a cheltuielilor pentru pensii şi sănătate'', a explicat Fondul Monetar Internaţional (FMI), într-o notă publicată în cadrul reuniunii G20 la Fukuoka.

Japonia, care are o datorie imensă, echivalentă cu aproape 230% din Produsul Intern Brut (PIB), cunoaşte această problemă. O situaţie care încurajează pensionarii să facă economii de teamă că pensiile le pot fi reduse, în timp ce tinerii sunt reticenţi să cheltuiască de teama viitorului. În cazul arhipelagului japonez, unde mai multe sectoare (sănătatea, agricultura, construcţiile ...) fac eforturi să recruteze, în aprilie erau 163 de oferte de muncă pentru 100 de cereri în ţară, taxa şomajului fiind foarte scăzută (2,4%). În afară de necesitatea reformei sistemelor de pensii şi sănătate, organizaţiile internaţionale solicită o mai mare implicare a femeilor şi a lucrătorilor cu vârstă înaintată pentru a contracara scăderea forţei de muncă. Tehnologia poate veni, de asemenea, în ajutorul acestor seniori, indiferent dacă este vorba de accesul la îngrijiri sau gestionarea finanţelor lor, consideră experţi ai OCDE.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS