Impetum Group anunţă care sunt beneficiile amânării ratelor pentru debitori

I.M.
Companii / 31 martie 2020

Impetum Group anunţă care sunt beneficiile amânării ratelor pentru debitori

Principalii beneficiari ai ordonanţei care prevede posibilitatea amânării de către instituţiile de credit bancare şi nebancare a ratelor şi dobânzilor la credite sunt persoane fizice, PFA, întreprinderi individuale şi familiale, profesii liberale şi persoane juridice din contractele de credit, respectiv leasing, transmite Impetum Group printr-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Conform specialiştilor CITR şi Impetum Group, suspendarea se poate produce pentru o durată de până 9 luni (durată minimă de suspendare 1 lună) pentru rate de capital, dobânzi şi comisioane, iar amânarea la platănu va fi clasificată ca expunere neperformantă.

Adrian Lotrean, Senior Partner Impetum Group şi CITR, a declarat: "Actul normativ care reglementează posibilitatea amânării la plată a ratelor ce urmează a fi scadente reprezintă o măsură bine-venită pentru mediul economic, care creează posibilitatea debitorilor a căror venituri au fost afectate de pandemia COVID-19 de a se proteja în cazul imposibilităţii de plată a ratelor scadente pentru o perioadă ce nu poate depăşi 31.12.2020. Efectul pozitiv al acestei măsuri va depinde totuşi de modalitatea în care Executivul va elabora normele de aplicare ale acestui act normativ şi de deschiderea mediului bancar, care are posibilitatea fie să limiteze fie să extindă beneficiile. Avem încredere că se va merge pe acordarea beneficiilor şi nu spre refuzul acordării lor pentru anumiţi debitori".

Sursa citată menţionează că, pentru a beneficia de măsură, creditele trebuie să fi fost contractate anterior intrării în vigoare a OUG;să nu fi fost declarate scadent anticipat anterior intrării în vigoare a ordonanţei;să nu existe restanţe la data instituirii stării de urgenţă (16.03.2020) sau să fi efectuat plata restanţelor până la data solicitării suspendării. Debitorii persoane fizice trebuie să fi fost afectaţi direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia criza COVID-19. Celelalte entităţi pot beneficia de prevederi numai dacă îşi întrerup total sau parţial activitatea ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice, pe perioada stării de urgenţă şi deţin certificat de urgenţă emis de MEEMA sau deţin certificatul de urgenţă emis de MEEMA prin care se constată pe baza declaraţiilor pe propria răspundere o diminuare a veniturilor sau încasărilor cu minim 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ian.-febr. 2020; nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului.

Astfel, procedura de urmat pentru a beneficia de măsură este :

-Depunerea la creditor a unei cereri în format letric, prin poşta electronică sau pe cale orală, la un număr de telefon dedicat care va fi anunţat pe website-ul creditorului;

-Depunerea cereriiîn termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG37/2020;

-Analizarea şi aprobarea cererii de către creditor se face conform normelor de aplicare a OUG37/2020;

-În cazul aprobării are loc prelungirea duratei contractuale de la data comunicării solicitării de suspendare adresată creditorului.

Beneficiile în cazul aprobării suspendării cu 9 luni a ratelor aferente facilităţilor de creditare sunt:

-În timpul perioadei de suspendare(maxim 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020)debitorul nu va achita către instituţia de credit nici un fel de plată legată de facilităţile de creditare în discuţie(principal, dobânzi, comisioane);

-Termenele de rambursare ale facilităţilor de creditare vor fi prelungite automat cu perioada suspendării ratelor;

-Dobânzile pe perioada suspendării vor fi capitalizate la principalul creditelor şi eşalonate până la noua maturitate a creditelor(cu excepţia creditelor ipotecare ale debitorilor persoane fizice);

-Valoarea principalului creditelor va creşte cu dobânda calculată pe durata suspendării aferentă creditelor în sold;

-Debitorul va achita, ulterior expirării perioadei de suspendare, dobânzi aplicate la noua valoare a principalului, pentru toate facilităţile de credit care beneficiază de suspendare, mai puţin creditele ipotecare ale persoanelor fizice.Pentru acestea, dobânda aferentă perioadei de suspendare se va eşalona într-o facilitate distinctă cu o maturitate de maxim 5 ani, cu dobândă 0.

-Comisioanele bancare aferente creditelor nu vor fi capitalizate pe perioada celor 9 luni, acestea fiind exceptate total de la plată pentru această perioadă;

Modificarea contractelor se va produce prin efectul legii fără încheierea de acte adiţionale. În 30 de zile de la primirea solicitării, creditorul notifică debitorului clauzele contractualemodificate potrivit prezentei OUG.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

07 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9485
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3946
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7550
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8231
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.5919

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
croco.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro