Impetum Group dă startul ediţiei cu numărul 10 a studiului CONFIDEX

F.D.
Companii / 19 martie

Impetum Group dă startul ediţiei cu numărul 10 a studiului CONFIDEX

Impetum Group a dat startul ediţiei cu numărul 10 a studiului CONFIDEX, singurul studiu longitudinal din România care, de patru ani, măsoară încrederea oamenilor de afaceri români în economie, conform unui comunicat de presă al companiei.

"Lansat în urmă cu patru ani, indicele CONFIDEX a coagulat în jurul său o comunitate de aproape 3.000 de oameni de afaceri dezvoltându-se constant într-un instrument complex de măsurare a încrederii managerilor în economia românească. Dar mai mult decât atât, prin complexitatea datelor pe care le relevă, culese din economia reală, CONFIDEX este astăzi şi un instrument de prognoză pentru tendinţele economiei locale", a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Ediţia anterioară a studiului CONFIDEX, realizată în S2 2023, a indicat o scădere a indicelui de încredere a oamenilor de afaceri în economie până la 48,1%, de la 50,2%, valoarea maximă a indicelui de la lansarea studiului, în 2020, înregistrată în primul semestru al anului trecut. Optimismul rezervat al managerilor români a survenit pe fondul intrării în recesiune a mai multor state europene, dar mai ales în contextul modificărilor fiscale adoptate de Guvern, care au generat îngrijorări puternice şi estimări pesimiste.

Aşteptările managerilor vs. realitatea din economie

În ciuda faptului că, în semestrul anterior, 62% dintre managerii participanţi la studiu se aşteptau la o înrăutăţire a economiei naţionale, cifrele oficiale privind evoluţia principalilor indicatori din economia autohtonă, disponibile până acum, nu confirmă această atitudine pesimistă.

De exemplu, temerile celor 59% dintre manageri care estimau că leul se va deprecia în raport cu euro nu s-au confirmat: cursul valutar s-a menţinut stabil din noiembrie 2023 până în prezent (conform BNR). Nici îngrijorările în privinţa pieţei de capital nu se regăsesc în evoluţia Bursei de Valori Bucureşti. Deşi 35% dintre managerii participanţi la studiul CONFIDEX din semestrul 2 2023 se aşteptau la o scădere a pieţei de capital, valoarea BET, indicele de referinţă al bursei locale, a crescut cu aproximativ 16%, în ultimele şase luni (conform BVB).

În acelaşi timp, conform datelor publicate de INS pentru finalul anului trecut, Produsul Intern Brut a scăzut în ultimul trimestru din 2023 cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, confirmând aşteptările a 37% dintre managerii participanţi la studiu. Rata Inflaţiei a scăzut la finalului anului trecut (6,61% în decembrie 2023 faţă de decembrie 2022, de la 6,72% inflaţie anuală în noiembrie 2023), după care a crescut uşor la începutul acestui an (7,4% inflaţie anuală în ianuarie 2024). Referitor la evoluţia inflaţiei, 24% dintre oamenii de afaceri respondenţi au estimat că va scădea, 33% că va rămâne la fel, în timp ce 43% se aşteptau să crească.

"Din analiza ediţiilor anterioare ale studiului CONFIDEX se observă o anumită periodicitate în modul în care managerii percep lucrurile, aspect corelat cu momentul din an în care se desfăşoară colectarea datelor. Astfel, se constată că percepţia oamenilor de afaceri români este, în general, mai optimistă în primăvară şi mai pesimistă în toamnă, pe măsură ce se apropie iarna. Această percepţie rezervată cu privire la viitorul economiei îi determină pe oameni să fie mai precauţi şi să acorde mai multă atenţie deciziilor de business pe care le iau", a adăugat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Indicele CONFIDEX a ajuns la cel mai scăzut nivel în perioada pandemiei. Ulterior, treptat, acesta a început să crească, ajungând, în primul semestru al anului trecut, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani (50,2), după care a urmat o scădere în partea a doua a anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Afacerile lor sunt tot pe pierderi mai mari de la an la an si ei dau lectii la altii?

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb