Împrumuturile companiilor din zona euro au încetinit în februarie

D.T.
Bănci-Asigurări / 27 martie

Împrumuturile companiilor din zona euro au încetinit în februarie

Creditarea companiilor din zona euro a încetinit în februarie, pentru a patra lună consecutiv, din cauza majorării dobânzilor şi a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat astăzi de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit Agerpres.

În ultimele luni, creditarea s-a atenuat semnificativ, pe fondul dificultăţilor economice şi al dobânzilor ridicate, iar recentele turbulenţe din sectorul bancar global vor afecta împrumuturile împrumuturile acordate companiilor şi gospodăriilor în următoarele luni, avertizează analiştii.

Împrumuturile acordate în februarie companiilor au urcat cu 5,7%, după un avans de 6,1% luna precedentă, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 3,2%, după o expansiune de 3,6%.

Un studiu recent al BCE a arătat că în trimestrul patru din 2022 băncile au înăsprit accesul la împrumuturi cel mai mult de la criza datoriilor din zona euro, în urmă cu un deceniu, iar previziunile indică politici de creditare chiar mai restrictive în primele trei luni din 2023, arată sursa.

Fluxul lunar de împrumuturi către companii a fost negativ - 2,6 miliarde de euro în februarie - faţă de nivelul de minus 1,4 miliarde de euro luna precedentă.

În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflaţia record, iar aceste evoluţii au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.

Anul trecut, creşterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parţial nevoia crescută de lichidităţi a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia.

Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 2,9% în februarie, de la 3,5% luna precedentă, sub estimările analiştilor intervievaţi, care mizau pe o creştere de 3,2%, precizează sursa.

Analiştii previzionează că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9560
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6047
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1085
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7745
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.6090

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro