ÎN 2019:Rezultate operaţionale record pentru Rompetrol Rafinare

C.B.
Companii /

Rezultate operaţionale record pentru Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a reuşit în 2019 să se menţină pe un trend pozitiv al rezultatelor operaţionale, cu valori record la materia primă procesată, producţia de carburanţi şi vânzările pe piaţa internă, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, în 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creştere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. Pentru prima dată în istoria sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depăşit pragul de 6 milioane de tone - 6,33 milioane de tone, record istoric. De asemenea, rafinăria Vega Ploieşti a consemnat cifre record - 436 kt, faţă de cele 406 kt procesate în 2018.

În 2019, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, aproape de cea atinsă în 2018. Rezultatul operaţional (EBITDA) s-a diminuat cu 12%, până la 131 milioane de dolari, iar rezultatul consolidat net a fost unul negativ, de peste 48 de milioane de dolari.

Indicatorii financiari în scădere au fost influenţaţi în principal de fluctuaţiile marjei de rafinare (39,5 USD/t în 2019, comparativ cu 45,9 USD/t în 2018) şi factorii macroeconomici din România (deprecierea cu 7,5% a cursului RON/USD, inflaţia de 4% în 2019). De asemenea, la aceste rezultate s-au adaugat volatilitatea cotaţiilor de pe piaţa internaţională la materiile prime şi produsele petroliere finite.

Rafinăria Petromidia Năvodari şi-a continuat programele de optimizare a producţiei şi a reuşit, în 2019, să finalizeze o serie de investiţii noi, menite să aducă plus valoare în procesele operaţionale (sistem nou de recuperare a gazelor petroliere lichefiate, instalaţiile de amestec în linie modernizate sau digitalizarea proceselor prin implementarea Advanced Process Control). Programele iniţiate în 2014 au ca obiectiv, printre altele, creşterea randamentului de produse albe, reducerea pierderii tehnologice sau optimizarea costurilor de operare.

Compania a reuşit să obţină 406 kt de combustibil de aviaţie Jet A1, nivel record, cu aproape 30% peste cantităţile realizate în 2018, ca urmare a optimizării reţetelor de producţie, dar şi pentru asigurarea cererii de piaţă în creştere.

Totodată, Petromidia a atins un randament de 86,2 în materie de produse albe (benzine şi motorine), o pierdere tehnologică de doar 0,8% wt şi un consum energetic de 2,9 GJ/mt.

În 2019, cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depăşit 4,4 miliarde de dolari şi s-a situat la un nivel asemănător celui din 2018. Profitul operaţional (EBITDA) obţinut a fost de 108 milioane USD, în scadere cu 15% faţă de cel consemnat în 2018, iar rezultatul net a înregistrat o pierdere de 16,8 milioane de dolari.

Segmentul de distribuţie a consemnat o cifră de afaceri brută de 3,07 miliarde USD, nivel similar celui atins în 2018.

În 2019, profitul operaţional (EBITDA) a înregistrat o creştere de 37% şi a ajuns la 51,5 milioane de dolari, cu aproape 14 milioane în creştere faţă de anul precedent. De asemenea, profitul net a fost de peste 18,6 milioane USD, o evoluţie cu 65% peste indicatorul din 2018.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. RRC a acumlat pierderi de 6 miliarde lei noi, câteva sute de milioane anual. Anul acesta 3, din care 1,5 din diferența de curs USD RON. Cu statul acționar 46%. După singurul an cu profit, a fost înlocuit reprezentantul statului, cu o prințesa de 30 de ani,ca lucrurile sa decurgă mai fluid. Uitați-vă pe cifrele MOL și faceți o comparatie!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS