ÎN ACEST AN,Băncile europene ar putea vinde neperformante de 100 miliarde euro

Valentin Busuioc
Bănci-Asigurări / 24 martie 2015

Băncile din Europa ar putea vinde, în acest an, credite neperformante în valoare de 100 miliarde euro, care nu mai fac parte din afacerile lor principale, scrie Reuters, citând un studiu al firmei de audit şi consultanţă PwC, ce se referă la un total de neperformante de 1.900 miliarde euro (circa 4% din totalul activelor industriei bancare).

Aproape jumătate din cei 1.900 miliarde euro reprezintă credite neperformante, iar restul sunt împrumuturi performante, dar pe care băncile nu le consideră parte din activitatea lor de bază, după unele schimbări de strategie.

Anul trecut, băncile europene au vândut active secundare ("non-core") de 91 miliarde dolari.

PwC estimează că va mai dura cel puţin cinci ani până când băncile de pe continentul nostru să se debaraseze de activele-problemă. Astfel, procesul ar depăşi zece ani, luând ca reper debutul crizei financiare din 2007-2009.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Când toate băncile caută să vândă, vor avea succes cele care vor prăbuși prețul înaintea altora. Dealtfel, tocmai așa vor redeveni performante cele mai multe din aceste active - prin redistribuirea lor între aceleași bănci, la prețuri diminuate, se schimbă și baza de calcul a rentabilității, se reduce și valoarea totală a expunerii. Întrebarea la care trebuie să găsiți răspuns este : ai cui erau banii care fuseseră "investiți" în creșterile de preț din trecut și care acum vor dispărea ?

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro