Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

ÎN ADUNAREA DE IERIAcţionarii Transgaz au aprobat înfiinţarea Romanian Gas Hub

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii /

Acţionarii Transgaz au aprobat înfiinţarea Romanian Gas Hub

Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat, în adunarea extraordinară de ieri, înfiinţarea, împreună cu Central European Gas Hub (CEGH), a Romanian Gas Hub Services, precum şi a actului constitutiv al societăţii, se arată într-o notificare a transportatorului de gaze naturale remisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Romanian Gas Hub va fi o companie mixtă, ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru ţara noas-tră (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe), ce va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din ţară (PVT), se arată în materialele informative pentru AGEA. Transgaz va deţine 51% din acţiunile Romanian Gas Hub, iar Central European Gas Hub va avea 49%.

Prin înfiinţarea societăţii, părţile doresc să asigure în piaţă un cadru de tranzacţionare lichidă a gazelor naturale din România, se mai arată în materialele adunării, adăugându-se că hub-ul este o reuşită deosebit de importantă pentru ţară, care creează premisele pentru dezvoltarea economică şi financiară a României.

"Având în vedere anvergura şi importanţa acestui proiect pentru piaţa gazieră din ţara noastră, în funcţie de ceea ce hotărăşte Statul Român, în această societate pot intra în calitate de acţionari, companii/entităţi româneşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti", se arată în materialele AGEA.

Hub-ul presupune o nouă viziune asupra pieţei gazelor naturale, de a construi o piaţă liberă, lichidă, responsabilă, atent supravegheată, dezvoltând modalităţi de susţinere a clienţilor vulnerabili, unic dispecerizată pentru prevenirea crizelor în situaţii excepţionale şi total integrată în Uniunea Energetică Europeană.

"Hub-ul presupune regândirea tuturor activităţilor din sectorul gazelor naturale cu scopul de a facilita tranzacţionarea gazelor naturale pentru obţinerea celor mai bune preţuri ale gazelor la un moment dat", se mai arată în materialele pentru AGEA.

De la începutul acestui an, grupul rus Gazprom a început să livreze Bulgariei gaze naturale prin TurkStream, înlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina şi ţara noastră, element cu impact negativ asupra veniturilor Transgaz.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din trans­portatorul de gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie