ÎN CONDIŢIILE UNOR VENITURI DIN DIVIDENDE DE 96 MILIOANE LEISIF2 - profit în creştere cu 91%, în primul semestru

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

SIF2 - profit în creştere cu 91%, în primul semestru

Discount de tranzacţionare între VUAN şi cotaţia din piaţă de 30,7% 

SIF Moldova (SIF2) a raportat un profit net de 102,63 milioane de lei, pentru primul semestru al acestui an, cu 91,3% peste cel înregistrat la finele lunii iunie 2018, în condiţiile obţinerii unor venituri brute din dividende de 96,35 milioane de lei, cu 41,4% peste cele raportate pentru primele şase luni din 2018, reiese din raportul societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău, publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este vorba în special despre dividendele primite de la Banca Transilvania (TLV) în sumă de 58,847 milioane de lei, cu 37,6% mai mari decât cele încasate de la instituţia de credit din Cluj după primele şase luni ale anului anterior, şi de cele 13,658 milioane de lei primite de la Romgaz (SNG).

În plus, câştigul net din reevaluarea activelor financiare la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere s-a ridicat la aproape 26 milioane de lei, faţă de o pierdere din 4,59 milioane de lei, înregistrată la după primele şase luni ale anului trecut, evoluţie apărută în condiţiile în care, în perioada ianuarie - iunie 2019, cotaţiile majorităţii acţiunilor importante listate de la BVB s-au situat pe o tendinţă ascendentă, într-o mişcare de recuperare a prăbuşirii preţurilor de la finalul anului trecut ca urmare a informaţiilor din spaţiul public privind implementarea măsurilor ce s-au concretizat în OUG 114.

Categoria "Alte cheltuieli operaţionale" a înregistrat o scădere de 1,25% faţă de primele şase luni din 2018, până la 11,938 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu amortizarea activelor aferente dreptului de utilizare au fost de aproape 0,2 milioane de lei.

În aceste condiţii, profitul operaţional raportat de SIF2 pentru primele două trimestre din 2019 se ridică la 114,014 milioane de lei, cu 94,2% peste cel obţinut la finele lunii iunie 2018, de 58,716 milioane de lei.

Per ansamblu, rezultatul net înregistrat după primul semestru al acestui an de SIF Moldova s-a ridicat la 125,9 milioane de lei, cu aproape 75% peste cel din aceeaşi perioadă de raportare a anului trecut, fiind compus din profitul net în sumă de 102,6 milioane de lei şi câştigul net din vânzarea activelor reflectat în rezultatul reportat, în sumă de 23,3 milioane de lei.

La finele primelor şase luni ale anului curent, investiţiile în valori mobiliare ale SIF2 au fost de 16,6 milioane de lei.

Cu o deţinere de 7,18% din capitalul social al Băncii Transilvania, grupul financiar din Cluj este vedeta portofoliului SIF Moldova, pachetul de acţiuni TLV reprezentând 38,11% din activele totale ale societăţii de investiţii, pe următoarele poziţii fiind deţinerea de 15,05% din Aerostar (ARS) - pondere de 5,32% în activul SIF2 şi pachetul de 0,85% din capitalul Romgaz (SNG), echivalentul a 4,85% din activul SIF Moldova.

La finalul lunii iunie a acestui an, Valoarea Activului Net (VAN) al SIF2 se ridica la 2,01 miliarde de lei, cu 9 % peste cea de la jumătatea anului 2018, de 1,843 miliarde de lei.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era, la finele lunii iunie 2019, de 2,02 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF2 de astăzi, de 1,4 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 30,69%.

SIF Moldova are o valoare de piaţă de 1,418 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Da' Ceocea, cat valoeeaza ceocea? Domnu' guvernare corporatista unde e? Ca n am mai auzit de dansul. Era dotore si asta. Unde e dotore?

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Este în rezultate,mai lasati-va de frustrații personale de tot felul!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Rezultatele sunt pentru Ceocea si gasca lui de la SIF2. Pentru ceilalti, doar iluzia castigului.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Gratuitele nejustificate sunt tot "frustratii personale"?

   Dar dividendele de cacao?

   Dar gratuitele pe care Ceocea si Doros le-au varsat in capul actionarilor la oferta de rascumparare sunt tot frustratii? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS