Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

ÎN CONTEXTUL BREXITBCE: 12 bănci din Marea Britanie îşi pregătesc expansiunea în zona euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional /

BCE: 12 bănci din Marea Britanie îşi pregătesc expansiunea în zona euro

Sabine Lautenschlaeger, BCE: "Orice societate bancară care vrea să se mute din Regatul Unit în zona euro ar fi trebuit să depună deja cererea de licenţă"  

Băncile cu sediul în Marea Britanie au început să ia măsuri concrete pentru a-şi extinde operaţiunile în zona euro înaintea ieşirii ţării din Uniunea Europeană (Brexit), conform Bloomberg.

Sabine Lautenschlaeger, vicepreşedinte al diviziei de supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă des­făşurată în Frankfurt: "Până în prezent, opt bănci au luat deja măsuri oficiale pentru a obţine o nouă licenţă de operare. Alte patru bănci intenţionează să-şi extindă în mod semnificativ activităţile în zona euro".

Potrivit spuselor sale, oficiali ai pes­te 50 de bănci s-au întâlnit cu supraveghetorii europeni şi "se află într-o fază de pre-solicitare a licenţelor".

Lautenschlaeger, care se află şi în consiliul guvernatorilor BCE, a avertizat că băncile care doresc să se asigure că pot continua să funcţioneze în zona euro după Brexit nu mai au la dispoziţie prea mult timp ca să solicite licenţă de operare. Oficialul BCE a subliniat: "Creditorii nu trebuie să se bazeze pe o perioadă de tranziţie şi să amâne decizia de relocare a activităţilor lor, deoarece orice extindere a operaţiunilor va fi luată în considerare pentru băncile care au prezentat deja planuri de înaltă calitate şi credibile privind situaţia lor. Orice societate bancară care vrea să se mute din Regatul Unit în zona euro ar fi trebuit să depună deja cererea de licenţă. Cele care nu au depus solicitările ar trebui să le înainteze până cel târziu la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2018".

În cazul unui Brexit "dur", Marea Britanie va ieşit complet de pe piaţa unică în martie 2019, ceea ce în­seamnă că băncile care au operat în Londra îşi vor pierde dreptul automat de a derula operaţiuni în UE. Este şi cazul băncilor care nu sunt britanice, dar au folosit Londra ca "poartă" către Europa.

Luna aceasta, unele surse citate de Reuters declarau că negociatorii Uniunii Europene apreciază că există spaţiu redus de manevră pentru dis­cuţii cu Marea Britanie privind menţinerea după Brexit a sistemului de tip "paşaport", prin care băncile cu sediul în Regatul Unit pot oferi gratuit servicii în UE, dar s-au arătat dispuşi să analizeze un acord de comerţ liber în acest sector. În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza sistemului de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Pierderea drepturilor de paşaport ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din PIB-ul Regatului Unit. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state din UE.

Recent, cei 27 de membri ai UE au dat un nou mandat Comisiei Europene pentru a negocia o perioadă de tranziţie cu Regatul Unit, tranziţie care ar dura de la data ieşirii Marii Britanii, la sfârşitul lunii martie 2019, până la 31 decembrie 2020.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că Bruxelles-ul va respinge sugestiile din partea City of London ca instituţiile să-şi menţină după Brexit drepturile de paşaport, pentru a oferi în continuare servicii financiare în blocul comunitar. Totuşi, Barnier a adăugat că unele reglementări britanice ar putea fi considerate ca "echivalente" regimului de supervizare din UE, astfel încât unele tipuri de afaceri să aibă acces în blocul comunitar.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS