ÎN CONTEXTUL CRIZEI COVID 19Nou instrument pentru restructurarea companiilor afectate de pandemie

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 10 iunie 2020

Ionel Blănculescu

Ionel Blănculescu

Consultantul economic Ionel Blănculescu şi fostul detectiv şi investigator financiar Michael McNeir vor aduce în ţara nostră un concept nou care să ajute la restartarea corporaţiilor, bazat pe analiza competiţiei

Behavioral Economics (BE) sau Analiza Economică Comportamentală - un instrument relativ nou, introdus în anul 2011 la nivel mondial şi mai puţin cunoscut pe piaţa noastră, dar cu o importanţă majoră pentru companii, adresat corporaţiilor şi întreprinderilor mijlocii şi mai puţin celor mici - urmează să fie aplicat şi la noi de consultantul economic Ionel Blănculescu, prin firma sa Blanc Alliance Public Affairs, în colaborare cu britanicul Michael McNeir, CEO Forum Financial Advisory & Training Solutions. Cei doi specialişti lucrează la crearea acestui concept pe care să îl aplice, din toamnă, corporaţiilor care vor avea nevoie de el, în contextul crizei provocate de noul Coronavirus.

Ionel Blănculescu ne-a explicat: "Un subiect foarte fierbinte astăzi îl constituie faptul că totul este realizat de la distanţă - lucrul, şcoala etc. Oare este un pariu câştigător să te bazezi pe online în mare parte? Să treci sistemul de lucru pe online? Dacă avem o explozie solară, magnetică şi Internetul cade şi rămâne distrus pentru ani de zile? Cei mai mari vor să ştie din timp ce comportament abordează concurenţii. De aceea, trebuie să le analizăm comportamental foarte bine.

În toate industriile este la fel - ce comportament abordează marii producători auto, cât la sută promovează automobilul electric? În presa print şi online care este comportamentul? Cei care rămân pe print vor continua să câştige sau să piardă? Băncile ce trebuie să facă - să devină total digitalizate sau parţial?

Răspunsurile, cel puţin cele existente la această dată, se obţin prin BE. Acesta este rolul acestui nou produs. Sunt companii mari care şi-au creat departament specializat de BE".

Behavioral Economics face parte din conceptul "Business Recovery Operations" (BRO), pe care Ionel Blănculescu şi Michael McNeir îl pregătesc pentru luna septembrie ca instrument de lucru la nivelul companiilor, în vederea minimizării efectelor negative şi perturbărilor crizei asupra operaţiunilor proprii de afaceri.

Conform domniei sale, practica BRO permite Organizaţiei - IMM sau companie mare/foarte mare - să revină parţial sau total în situaţia anterioară crizei şi să-şi reducă riscurile de pierderi şi afectare reputaţională, iar odată cu aceasta să-şi îmbunătăţească operaţiunile concomitent cu scăderea aspectelor care au condus la stările de urgenţă.

Analiza Comportamentală la nivel corporativ se face în vederea identificării perspectivelor comportamentale în sfera competiţiei, în scopul adaptării activităţii proprii la aceasta, pentru obţinerea Avantajului Competitiv (AC). Acesta constă în crearea şi susţinerea unei performanţe superioare, care identifică trei strategii, pe care business-urile le pot folosi pentru a aborda competiţia şi a crea un sustenabil AC, adică acel factor diferenţiator, financiar sau calitativ, perceput de către audienţa ţintă ca fiind superior competiţiei.

Ionel Blănculescu ne-a spus că AC, respectiv cunoaşterea aspectului prin care corporaţia se poate remarca faţă de concurenţi, şi apoi elaborarea strategiei de activitate pe baza acestuia reprezintă, poate, cel mai important element al oricărui plan strategic reuşit: "Avantajul Competitiv arată în ce măsură respectiva companie face profit fie prin costuri de operare mici, fie prin calitate, fie prin capacitatea de a livra produsele rapid şi la timp, fie prin adaptabilitatea la schimbările din cererea pieţei. Acest parametru se poate transforma în «avantaj competitiv sustenabil», atunci când aceste performaţe asigură companiei o poziţie de frunte în domeniul respectiv, poziţie care poate fi menţinută pe termen lung.

Pentru a găsi mijloacele, politicile şi strategiile potrivite în scopul obţinerii succesului în competiţie cu alte firme, este necesar să se cunoască în detaliu avantajele firmei, plastic vorbind «arsenalul de luptă»".

Concurenţa se asociază cu AC, acesta fiind abilitatea firmei de a avea o performanţă superioară competitorilor săi în ceea ce priveşte scopul de bază al existenţei - profitabilitatea.

Behavioral Economics sprijină realizarea celor trei strategii, pentru obţinerea Avantajului Competitiv şi se bazează pe Behavioral Science (BS), ştiinţa la intersecţia economiei şi psihologiei.

Potrivit domnului Blănculescu, multe coroporatii de la nivel mondial au început să folosească echipe BS dedicate schimbării comportamentului clienţilor şi salariaţilor.

BE se aplică pentru marile corporaţii din domenii ca industrie, energie, IT&C-high tech, pharma-health, finanţe, marketing. BE oferă sprijin managerial în minimizarea eventualului cost al deciziilor şi evitarea unui cost al erorilor.

Dacă Ionel Blănculescu a condus Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) în anii 2000, Michael McNeir este formator şi consultant specializat în criminalitatea financiară legată de finanţarea criminalităţii şi a terorismului, fraude, bani murdari, spălare de bani şi legături cu Art şi Piaţa Proprietăţii din Londra, precum şi alte domenii ale criminalităţii financiare. Fost detectiv şi investigator financiar la Metropolitan Police New Scotland Yard în Comandamentul pentru omucidere şi criminalitate gravă care investighează cercetări de omucideri de înaltă calitate, Michael s-a mutat la Bucureşti anul trecut, unde s-a alăturat companiei Deloitte ca manager, înainte de a-şi deschide propria afacere - Forum Financial Advisory & Training Solutions SRL.

În luna septembrie a acestui an va fi atinsă masa critică a crizei economico-financiare, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră, este de părere consultantul Ionel Blănculescu, opinând că, aşa cum medicii au fost consideraţi eroi în timpul pandemiei sanitare, în acelaşi mod restructuratorii, economiştii, juriştii, inginerii vor fi consideraţi eroi în perioada pandemiei economice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Blanculescu vinde o ciorba reîncălzită pe care a re-botezat-o altfel.

    Analiza comportamentala se face de către Google, bazat pe surveillance masiv + integrare și analiza de big data cu ajutorul inteligenței artificiale.. Nu are acces oricine la datele comportamentale din populație decât pe bani multi și asta e o nouă afacere a Google. 

    In noua economie comportamentul consumatorilor dar și al salariaților va fi de boicot in mare măsură a băncilor, guvernelor și corporațiilor, considerate sursa răului în economia viitorului.

    Nu pot ei anticipa cat putem noi boicota. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9208
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1716
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7543
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5619

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro