ÎN FEBRUARIE FAŢĂ DE IANUARIEEurostat: Inflaţia în zona euro a crescut uşor, până la 1,5%

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2019

Rata anuală a inflaţiei în zona euro, în luna februarie, a crescut uşor, până la 1,5%, de la un nivel de 1,4% în ianuarie, arată o estimare preliminară publicată vineri de Eurostat, informează Reuters, citată de Agerpres.

Conform acestor cifre, care sunt în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Factset, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în luna februarie se explică în principal prin accelerarea ritmului de creştere a preţurilor energiei, care au înregistrat un avans de 3,5% în luna februarie 2019, după un avans de 2,7% înregis-trat în luna ianuarie, precum şi a preţurilor la alimente, băuturi şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,4% în luna februarie 2019, după un avans de 1,8% înregistrat în luna ianuarie.

În schimb, inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor până la 1% în februarie, de la 1,1% în ianuarie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 15 martie.

Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie la 1,4% în zona euro şi la 1,5% în Uniunea Europeană, de la 1,5% şi, respectiv, 1,6% luna precedentă, iar Româ-nia, Letonia, Estonia şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.

Eurostat a mai anunţat vineri că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 7,8% în luna ianuarie, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna octombrie 2008. Cifra anunţată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rată a şomajului de 7,9%. În schimb, Eurostat a revizuit în scădere cifrele pe luna decembrie 2018, când rata şomajului în zona euro a fost de 7,8% de la 7,9%, cât s-a anunţat anterior.

În ceea ce priveşte Uniunea Europea-nă, Eurostat informează că rata şomajului a scăzut până la 6,5% în luna ianuarie 2019, de la un nivel de 6,6% înregistrat în luna decembrie 2018.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna ianuarie 2019 se înregistrau în Cehia (2,1%), Germania (3,2%), Ungaria şi Olanda (ambele cu 3,6%), Polonia (3,7%), Malta (3,8%) şi România (3,9%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (18,5% în luna noiembrie 2018) şi Spania (14,1%).

Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre, exceptând Danemarca şi Malta. În România, rata şomajului a coborât de la 4,4% în ianuarie 2018, până la 3,9% în luna ianuarie 2019.

Evoluţia salariilor şi inflaţiei este urmărită cu atenţie de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro