ÎN JUMĂTATE DE ANMunicipiul Buzău va avea o nouă Unitate de Primiri Urgenţe în cadrul Spitalului Judeţean

ANA FELEA
Miscellanea / 28 septembrie

Municipiul Buzău va avea o nouă Unitate de Primiri Urgenţe în cadrul Spitalului Judeţean

În curtea Spitalului Judeţean Buzău se construieşte în rimt alert, astfel că până în vara anului următor, cea mai mare unitate medicală din judeţ va avea o nouă Unitate de Primiri Urgenţe. Este o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de peste 2.000 de metri pătraţi, construită de la zero, atât cu fonduri europene, cât şi cu bani de la Consiliul Judeţean Buzău. Obiectivul este aşteptat încă din 2015 de echipa medicală care primeşte sutele de urgenţe ce vin zilnic la Spitalul Judeţean Buzău, însă proiectul a demarat abia anul acesta. Ordinul de începe al lucrărilor a fost dat în februarie 2022, iar de atunci construcţia a fost deja realizată în proporţie de 80%.

"Stadiul lucrărilor fizic este undeva la 80 la sută, iar cel valoric undeva la 50-60 la sută pentru că dotarea medicală costă probabil mai mult decât clădirea şi aceste echipamente se aduc foarte greu. Adică fac comandă astăzi şi am termene de livrare undeva la două luni. Unele licitaţii sunt în curs, altele sunt finalizate. Oricum termenul este decembrie 2023, dar sper ca prin luna iulie să fie totul gata", a spus inginerul Victor Vasilescu, constructorul responsabil de acest obiectiv.

Pentru a se asigura că muncitorii se ţin de graficul anunţat, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu a fost miercuri pe şantier.

"Nu suntem într-o perioadă fastă din punct de vedere economic, sau din alte puncte de vedere, dar uitaţi că acolo unde există profesionalism, se dovedeşte că se poate! Şi aici fac referire atât la constructor, cât şi la managementul spitalului judeţean sau la angajaţii din Consiliul Judeţean care se ocupă de acest proiect. Este un lucru extraordinar deoarece practic, aici, s-a construit un spital de la zero. Este adevărat, prin fonduri europene, dar şi noi, Consiliul Judeţean, şi este normal să fie aşa, am făcut eforturi financiare mari ca să concretizăm acest edificiu", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian, a declarat că întreaga echipă de la Unitatea de Primiri Urgenţe este încântată de modul în care se desfăşoară lucrările şi că visează la un nou spaţiu, modern, unde să-şi desfăşoare activitate încă din 2015 tocmai pentru că actuala Unitate de Primiri Urgenţe nu mai corespunde cerinţelor.

"Suntem foarte încântaţi de cum se desfăşoară lucrările la noua secţie U.P.U-SMURD. Ne dorim ca aceste lucrări să se finalizeze cât mai repede, acest vis să devină realitate pentru că, după cum bine ştiţi, ne dorim extinderea noii unităţi de primiri urgenţe încă din anul 2015. Mai avem puţin şi o să o dăm în funcţiune, ceea ce înseamnă un lucru extraordinar, mai ales pentru pacienţii judeţului, pentru cadrele medicale, care îşi vor desfăşura activitatea în condiţii de ultimă generaţie, dar şi pentru confortul aparţinătorilor, care au locuri bine stabilite, unde se pot informa şi unde pot aştepta în condiţii decente rezultate sau externarea pacienţilor. Trebuie să menţionez că vechiul U.P.U. va fi modernizat pe fonduri ale Consiliului Judeţean şi din veniturile proprii ale spitalului, pentru că va trebui să fie modernizat, fiind practic o completare a acestui U.P.U. modern. UPU avea şi are în prezent, o suprafaţă de 650 de metri pătraţi şi o să mai avem încă 1.200 de metri pătraţi cu noua clădire. O suprafaţă generoasă gândită la standarde europene în tot ceea ce priveşte distanţele şi spaţiile care trebuie respectate", a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău.

Extinderea si dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău este un proiect finanţat prin POR 2014-2020, Axa prioritară: 8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritate de investiţie: 8.1 - Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale.

"Prin proiect se va realiza un corp de clădire nou, cu regimul de înălţime S+P având suprafaţa construită de 1.153,3mp şi suprafaţa desfăşurată de 2.286,14mp.Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele din domeniu precum şi optimizarea actului medical prin asigurarea unor spaţii suplimentare atât pentru desfăşurarea activităţilor medicale cât şi spaţii care deservesc personalul. Corpul propus se amplasează in zona parcării existente care se transferă în subsolul clădirii proiectate, conceput ca parcaj, vestiare personal medical şi spaţii de depozitare. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat în zona imediat vecină rampei de acces în UPU existent. Accesul şi ieşirea din parcaj se face la cele două capete cu rampe proiectate pentru conexiunea cu circulaţiile la nivelul terenului amenajat. Noua Unitate de Primiri Urgenţe va dispune de un sistem modern de climatizare, încălzire, ventilaţie, aer condiţionat, de instalaţie modernă pentru asigurarea securităţii la incendiu şi va beneficia şi de aparatură medicală de ultimă generaţie, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate la standarde europene.În total, noul spaţiu va asigura o mai mare libertate de mişcare, eliminând aglomeraţia din actuala Unitate de Primire Urgenţe", se arată în comunicatul trimis de Spitalul Judeţean Buzău.

Proiectul are o valoare totală, inclusiv TVA, de 28.107.753,20 lei, banii fiind atraşi de la Uniunea Europeană cât şi din bugetul Consiliului Judeţean. Această sumă însă este mult mai mare faţă de cea iniţială, tocmai din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Concret, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a anunţat miercuri că valoarea lucrărilor a crescut cu circa 15%, însă au fost găsite soluţii pentru ca proiectul să fie dus la capăt. Cu toate acestea, Neagu a ţinut să sublinieze faptul că oricât de mult s-ar investi în infrastructura de sănătate, domeniul are acum o altă problemă majoră, respectic criza de medici, fenomen cu care se confruntă inclusiv Spitalul Judeţean Buzău de unde acum lipsesc 21 de medici, de pe secţii cheie, cum ar fi cardiologia şi ATI.

"Autoritatea judeţeană investeşte în infrastructura de sănătate chiar dacă lucrurile la nivel naţional nu sunt deloc în regulă. Nu e suficient să investim doar în clădiri şi aparatură. Este momentul, dacă ai curaj bineînţeles, să se ia o hotărâre politică chiar dacă se apropie alegerile în doi ani şi poate unora nu le convine, să se facă ceva şi cu stabilitatea cadrelor medicale pentru medici pe diferite specialităţi. Dacă nu se reglementează acest lucru printr-o lege şi printr-o politică sanitară şi medicală care ar trebui să fie prioritatea zero pentru România, ,nu o să rezolvăm nimic. Discuţiile sterile din mass-media, televiziune online etc nu duc la nimic bun. Este uşor să arunci pisica în curtea cuiva, dar România are o problemă din punct de vedere al cadrelor medicale, din cauza politicii defectuoase pe care o avem în domeniul sanitar. Dacă aceasta nu se schimbă, nu o să realizăm absolut nimic. Este, dacă vreţi, ca şi cum am da un antinevralgic şi rezolvăm durerea, dar nu şi cauzele ei. A venit momentul ca şi în politica de sănătate să se trateze cauzele care ne-au adus unde suntem astăzi. Problema este la nivel naţional şi dacă nu se vrea să se rezolve înseamnă că vrem să avem un popor bolnav şi, cum se face şi în educaţie, vrem să avem un popor slab educat, bolnav, care să poată fi manipulat aşa cum vrem noi politicienii la alegeri. A venit momentul ca şi noi politicienii, de jos în sus, să ne îndreptăm privirea şi să fim solidari cu toţi cetăţenii şi să vrem să ieşim din această poveste", a spus preşedintele Petre Emanoil Neagu.

Lucrările la noua Unitate de Primiri Urgenţe au fost demarate în februarie 2022, iar termenul de finalizate, prevăzut în contract, este decembrie 2023. Constructorul însă promite că obiectivul va fi predat la cheie în vara anului următor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro