Abonament gratuit

ÎN LIPSA SANCŢIUNILORDăncilă eludează legea în cazul Plumb

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Dăncilă eludează legea în cazul Plumb

Parlamentarii Uniunii Salvaţi România au solicitat audierea în Legislativ a Rovanei Plumb, propusă de guvernul Dăncilă pentru postul de comisar european.

Cererea senatorilor şi deputaţilor USR se întemeiază pe dispoziţiile art. 19 din legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene. Textul articolului respectiv stipulează: "Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene. Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene".

Din analiza acestuia, reiese că Rovana Plumb trebuie să se prezinte în faţa comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a fi audiată, înainte de a se prezenta în faţa comisiei pentru transporturi din Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă a încercat să eludeze legea în vigoare, trimiţând propunerea către Comisia Europeană, înainte ca Rovana Plumb să apară în faţa comisiilor de specialitate din Parlamentul României. În urma sesizării USR, şefa Guvernului a trimis, la sfârşitul săptămânii trecute, către Parlament, informarea oficială solicitată de legea 373/2013. Audierea Rovanei Plumb ar urma să fie efectuată în regim de urgenţă, ţinând cont de faptul că peste o săptămâ-nă aceasta trebuie să îi convingă pe deputaţii din comisia transporturi a Parlamentului European cu privire la programul său pentru perioada 2021-2027.

Deputatul USR, Iulian Bulai, susţine că "într-o democraţie funcţională, Rovana Plumb n-ar fi ajuns niciodată să fie propusă drept comisar european", deoarece aceasta a fost cercetată penal de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul Belina. Plumb nu a fost trimisă în judecată, deoarece colegii săi din Parlament au refuzat să dea curs solicitării DNA şi să îi ridice imunitatea.

Demersul parlamentarilor USR este inutil atât timp cât legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene nu prevede sancţiuni cu privire la nerespectarea dispoziţiilor art. 19.

Rovana Plumb se poate prezenta direct în faţa comisiei de specialitate din Parlamentul European, fără a mai trece prin Legislativul de la Bucureşti, deoarece nominalizarea ei nu este condiţionată de audierea din Palatul Parlamentului. Atât timp cât legea nu prevede o sancţiune, reiese că audierea respectivă nu este condiţie imperativă pentru ocuparea funcţiei de comisar european. Acest lucru rezultă şi din faptul că alineatul 2 al art.19 nu prevede dacă, în urma audierii, comisiile din Parlamentul de la Bucureşti emit sau nu un aviz în legătură cu persoana nominalizată pentru funcţia de comisar european.

Mai mult, conform textului de lege, Guvernul are obligaţia să informeze Parlamentul cu privire la persoana nominalizată, dar asta nu înseamnă că senatorii şi deputaţii trebuie să îşi dea acordul cu privire la persoana numită.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, la începutul lunii august, la Bruxelles, propunerile României de comisar european, acestea fiind Dan Nica şi Rovana Plumb. Ulterior, Viorica Dăncilă a făcut o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu Ursula von der Leyen despre aceste propuneri.

Rovana Plumb a fost propusă în urmă cu două săptămâni de preşedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru postul de comisar european pentru Transporturi. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă la sediul Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a anunţat componenţa Comisiei Europene care trebuie să treacă de audierile din comisii şi apoi de votul final din plenul Parlamentului European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS