Abonament gratuit

ÎN LUNA MARTIE 2020:Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut cu 27,7 puncte

I.M.
Macroeconomie /

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut cu 27,7 puncte

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a scăzut, în luna martie a acestui an, faţă de luna anterioară cu 27,7 puncte până la valoarea de 20,8 puncte, cea mai mică valoare din iulie 2012, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, această evoluţie s-a datorat în special componenţei de condiţii curente a Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut, în contextul crizei generate de coronavirus, faţă de luna anterioatra cu 57,5 puncte (record istoric), până la valoarea de 13,1 puncte, cea mai mică valoare din august 2012 (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 34,0 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,8 puncte până la valoarea de 24,7 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 4,2 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9370, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9954.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2021/aprilie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,79%.

"Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 87% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenţă de 5 ani. De asemenea, peste 63% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supra evaluate.

În luna martie se observă o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici.", arată comunicatul.

Astfel, în cadrul sondajului pentru luna martie 2020 au fost adăugate şi două întrebări suplimentare, cu privire la impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (48%) anticipând că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul IV al anului dar şi la deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6.5%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS