Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

ÎN PERIOADA 1 APRILIE - 15 MAI Circa 13 miliarde lei - stocul mediu zilnic al operaţiunilor repo

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Banca Naţională a României (BNR) a sporit considerabil volumul operaţiunilor repo efectuate pe baze bilaterale, stocul mediu zilnic al acestora ajungând, în perioada 1 aprilie-15 mai 2020, la aproximativ 13 miliarde lei, a anunţat, ieri, Guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu. Şeful BNR a menţio at şi că Banca Naţională a iniţiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piaţa secundară (stocul lor însumând, la mijlocul lunii mai, 3,1 miliarde lei). Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de circa 3 miliarde lei. După ajustarea descendentă consemnată ca reacţie la reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,50% la 2%, cotaţia ROBOR 3M a coborât de la 3,24% (în 20 martie) la 2,61% (în 23 martie) şi, ulterior, la 2,44% (în 15 mai), evidenţiază Guvernatorul. Acesta precizează: "După depăşirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piaţa financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilităţii recâştigate şi asigurarea lichidităţii necesare finanţării în bune condiţii a sectorului public, firmelor şi populaţiei".

Conform Guvernatorului BNR, în contextul măsurilor adoptate de banca centrală, cursul de schimb leu/euro şi-a atenuat fluctuaţiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4%), cu implicaţii favorabile asupra serviciului datoriei în valută şi a costului importurilor, precum şi asupra aşteptărilor privind evoluţiile macroeconomice.

Pe acest fond, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanţelor Publice a lansat cu succes pe piaţa primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 miliarde lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai. Cotaţiile de referinţă de pe piaţa secundară a titlurilor de stat şi-au accentuat mişcarea descendentă, de la debutul lunii aprilie şi până în prezent. Mugur Isărescu arată, în cadrul unei declaraţii transmise Redacţiei, că, în cazul maturităţilor de până la un an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulenţelor pe piaţa financiară internaţională. Cele aferente maturităţii de 10 ani au rămas cu doar 0,5 puncte procentuale deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu luna decembrie 2019, aceste cotaţii au scăzut cu 0,15 puncte procentuale. Pe segmentul primar al pieţei titlurilor de stat, avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitaţii faţă de perioada imediat premergătoare declanşării tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5 puncte procentuale, în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de aproximativ 11 ani (randament de 4,77%) şi la 0,25 puncte procentuale, în cazul celor pe 5 ani (3,82%).

Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă, subliniază şeful Băncii Naţionale. "Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate", a conchis acesta.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS