ÎN PERIOADA 2014-2017:Personalul sanitar a înregistrat un trend crescător

I.T.
Miscellanea /

Personalul sanitar a înregistrat un trend crescător

Personalul sanitar a înregistrat, în perioada 2014 - 2017, un trend crescător, respectiv de la un număr de 54.929 medici în anul 2014, la 58.583 medici în 2017, conform unei sinteze privind gradul de ocupare a personalului sanitar din sistemul naţional public de sănătate, realizată de Curtea de Conturi.

Raportat la numărul populaţiei rezidente la 1 iulie/an, la 10.000 de locuitori reveneau 27,58 medici în anul 2014 şi 29,91 în anul 2017, semnalează sinteza.

Totodată, în perioada auditată s-a înregistrat un trend crescător al cheltuielilor cu sănătatea, respectiv de la 26,661 miliarde lei în 2014, la 33,817 miliarde lei în anul 2017.

Aceeaşi tendinţă de creştere s-a înregistrat şi în cazul cheltuielilor cu sănătatea pe cap de locuitor, respectiv de la 1.300 lei/locuitor în anul 2014, la 1.700 lei/locuitor în 2017.

Curtea de Conturi a României a publicat, ieri, "Sinteza privind gradul de ocupare a personalului sanitar din sistemul naţional public de sănătate în perioada 2014 - 2017 la Ministerul Sănătăţii", aprobată în şedinţa Plenului prin Hotărârea nr. 227/27 mai 2019.

Misiunea de audit de performanţă privind gradul de ocupare a personalului sanitar din sistemul naţional public de sănătate a avut ca obiectiv evaluarea modului în care Ministerul Sănătăţii a asigurat personalul sanitar din punct de vedere al economicităţii, eficienţei şi eficacităţii, astfel încât să fie evidenţiate creşterea accesului la serviciile de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii şi a siguranţei actului medical în sistemul public de sănătate.

"Curtea de Conturi a României a reţinut o serie de aspecte privind necesitatea implementării unor măsuri sustenabile de atragere şi retenţie a medicilor şi asistenţilor medicali în sistemul de sănătate, cu precădere în specialităţile şi în zonele deficitare. Totodată, în vederea depăşirii sincopelor din sistemul naţional de sănătate publică, sunt necesare soluţii care să se bazeze pe armonizarea deciziilor de planificare a sistemului în concordanţă cu necesităţile reale ale populaţiei în domeniul sănătăţii", se menţionează în comunicat.

În vederea eficientizării utilizării resurselor şi a îndeplinirii direcţiilor strategice prevăzute în Strategia Naţională de Sănătate 2014 - 2020, Curtea de Conturi recomandă Ministerului Sănătăţii luarea cu celeritate a măsurilor de către factorii decidenţi în vederea identificării unor politici publice de sănătate care să asigure dimensionarea şi dezvoltarea medicinei pe toate componentele, cu asigurarea în paralel a resurselor necesare în sănătate pentru creşterea accesului populaţiei la servicii de sănătate.

Totodată, Curtea de Conturi recomandă analiza situaţiei personalului din sănătate şi iniţierea unor măsuri în vederea dezvoltării politicilor coerente de formare şi alocare a resurselor umane, asigurarea formării unui număr adecvat de personal pentru a acoperi nevoile din domeniile de sănătate prioritare şi creşterea capacităţii administrative prin crearea de centre de perfecţionare a personalului de specialitate din sistemul public de sănătate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS