ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUIPiaţa de investiţii din ţara noastră a înregistrat tranzacţii de peste jumătate de miliard de euro

G.B
Macroeconomie / 4 noiembrie 2021

Robert Miklo

Robert Miklo

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a depăşit 540 de milioane de euro în ţara noastră în primele nouă luni din 2021, aproape jumătate din suma tranzacţionată fiind înregistrată în trimestrul al treilea al anului, potrivit consultanţilor Colliers România. Piaţa de investiţii a scăzut în ansamblu, raportat la tranzacţiile imobiliare de 820 de milioane de euro încheiate în aceeaşi perioadă din 2020, şi se simte o contracţie a randamentelor investiţionale pentru activele industriale şi de birouri de clasa A, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cererea pe piaţă rămâne robustă, în condiţiile în care lipsa de produse a limitat volumul total. Consultanţii Colliers remarcă faptul că mai multe elemente importante rămân pe agendă pentru următoarele trimestre, în principal, dar nu exclusiv, în sectorul birourilor.

Vânzarea de către Atenor a Hermes Business Campus (75.000 de metri pătraţi) către fondul maghiar Adventum pentru 150 de milioane de euro a marcat cea mai mare tranzacţie a trimestrului şi este una dintre cele mai mari tranzacţii din piaţă în ultimii ani. S-a remarcat, de asemenea, şi prin faptul că a fost cea mai mare tranzacţie cu un singur activ, de la vânzarea hotelului Radisson Blu în 2017.

Totodată, CTP a cumpărat de la Zacaria un portofoliu de depozite de 110.000 de metri pătraţi, din mai multe oraşe, pentru 60 de milioane de euro, iar Fortress, un fond de investiţii sud-african, şi-a făcut intrarea pe piaţa locală de logistică prin achiziţionarea noului proiect ELI Park 1 de lângă Bucureşti (50.000 de metri pătraţi) de la Element Industrial/Paval Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 30 de milioane de euro.

"Două noi tranzacţii industriale şi logistice au dus totalul investiţiilor industriale din acest an la peste 150 de milioane de euro, reprezentând aproape 30% din volumul total, un salt semnificativ de la 80 de milioane de euro pentru tot anul 2020 şi de aproape 60 de milioane de euro în 2019 şi 2018. Cum acest sector va înregistra tranzacţii de peste 200 de milioane de euro până la finalul anului, 2021 va fi unul din cei mai buni ani din istorie din prisma ponderii industrialului în total activitate, iar randamentele pentru astfel de active probabil se vor comprima şi în România", explică Robert Miklo, Head of Capital Markets la Colliers.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), consultanţii Colliers estimează că volumul investiţiilor imobiliare va creşte şi va atinge niveluri similare cu 2020, de aproximativ 10 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2021. Estimarea preliminară pentru Europa, Estul Mijlociu şi Africa (EMEA) era de scădere anuală a volumelor cu aproximativ 32% în primele 9 luni ale anului, o scădere similară cu cea înregistrată în România. Locaţiile centrale din capitale rămân principala ţintă a investitorilor în cele mai mari economii europene, în special în sectorul birourilor, dar şi oraşele de rangul doi atrag atenţia.

Activele logistice continuă să acţioneze ca un magnet pentru investiţii, în contextul revoluţiei comerţului electronic şi al provocărilor generate de pandemie pe lanţul de aprovizionare, notează Colliers în ultimul său raport EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q3 2021. Incertitudinea politică ar putea afecta încrederea investitorilor spre sfârşitul anului, iar traiectoria pandemiei în lunile de iarnă este un alt potenţial motiv de îngrijorare. Chiar şi aşa, este de aşteptat ca mai multe tranzacţii mari să se încheie în ultimele trei luni ale anului, ceea ce contribuie la încheierea lui 2021 într-o notă puternică, se arată în comuncat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9210
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8330
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0392
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8375
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.1646

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro