ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2022Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri de 4,87 miliarde de dolari

G.D.
Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2022

Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri de 4,87 miliarde de dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele 9 luni ale anului, o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 4,87 miliarde de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) de circa 327 de milioane de dolari, ca urmare a cotaţiilor de piaţă mai mari, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în primele 9 luni din 2022, marja europeană de rafinare a crescut cu 107,9 USD/MT şi s-a situat la un nivel mediu de 120,5 USD/MT. Indicatorii au fost influenţaţi, în principal, de redresarea continuă a cererii de produse rafinate.

"Rompetrol Rafinare continuă să reprezinte un factor de stabilitate în industrie, la nivel local şi regional. Perioada ianuarie - septembrie 2022 a fost una complexă, cu provocări în aprovizionarea de materie primă, cu o revizie terminată cu succes şi în graficul propus şi cu un context complicat în zona Mării Negre. Cu toate acestea, ne-am aliniat producţia şi vânzările, astfel încât să venim în sprijinul cererii crescute din ţară şi ne-am concentrat pe eficientizarea fluxurilor operaţionale şi maximizarea performanţelor, în condiţii de siguranţă şi protecţie a mediului înconjurător", a declarat Felix Crudu - Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

În perioada ianuarie - septembrie 2022, Rompetrol Rafinare, prin rafinăriile Petromidia Năvodari, Vega Ploieşti şi Divizia de Petrochimie, şi-a orientat circa o treime din produsele obţinute către piaţa externă. Valoarea totală a exporturilor realizate depăşeşte 1,27 de miliarde de dolari, însumând peste 1,28 de milioane de tone vândute.

Rompetrol Rafinare a rămas, şi în 2022, un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de aproape 440 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului şi peste 1,13 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2022.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%), subliniază sursa citată.

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins aproape 1,6 miliarde de dolari în T3 2022, respectiv 4,16 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2022 şi un profit operaţional (EBITDA) de circa 343 de milioane de dolari, în perioada ianuarie - septembrie 2022.

În primele 9 luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,8 milioane de tone de materii prime, obţinând o producţie de aproximativ 1 milion de tone de benzină şi 1,97 milioane de tone de carburanţi diesel şi Jet A1. Vânzările de carburanţi au fost concentrate în proporţie de peste 60% pe piaţa internă.

În trimestrul III al anului, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost la nivel maxim, de 100%, cu un supus total de 1,5 milioane de tone de materii prime. Totodată, de la începutul anului, rafinăria Petromidia a avut un grad de utilizare de circa 85%. Rata crescută de procesare a materiei prime, corelată cu piaţa favorabilă a produselor petroliere, au susţinut obţinerea de rezultate bune în rafinăria Petromidia Năvodari.

Astfel, în primele nouă luni ale anului, a fost înregistrat un randament al produselor albe de 85,68%wt şi un indice al intensităţii energetice de 97,61%, subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unicul furnizor intern de bitum pentru piaţa din România şi singurul producător naţional de hexan, procesarea totală, în primele 9 luni ale anului, a fost de 267,7 mii de tone, în creştere cu aproximativ 20% faţă de primele 9 luni din 2021.

De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a crescut cu peste 16%, ceea ce a permis consemnarea unei pierderi tehnologice de doar 0,63% şi un consum energetic de 2,32 GJ/t.

Rafinăria din Ploieşti se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile finite/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

În primele 9 luni ale anului 2022, producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 94 de mii tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut. Vânzările segmentului au înregistrat o creştere de aproape 20%, iar livrările de produse s-au concentrat, în proporţie de circa 60%, pe piaţa internă.

Strategia segmentului de Petrochimie asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională - zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est, urmărind să menţină avantajul competitiv, odată ce piaţa se stabilizează.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categoriile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat 2,93 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului. Profitul operaţional (EBITDA) a consemnat o valoare de 41,4 de milioane de dolari în ianuarie - septembrie 2022, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de circa 1,7 milioane de dolari.

În primele 9 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy), exprimate în dolari (moneda de referinţă), a înregistrat o creştere de 92% pentru motorină, respectiv o creştere de 60% pentru benzină.

Tot pe fondul deprecierii de aproximativ 13% a leului faţă de dolar (media 9 luni 2022 vs. media 9 luni 2021), cotaţia internaţională a motorinei a crescut în moneda naţională cu 117%, iar cotaţia internaţională a benzinei a crescut în moneda naţională cu 81% faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie - septembrie au fost de 1,7 milioane de tone, în scădere la vânzările en-gros, dar cu o creştere de 3% pe segmentul de retail.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.235 de puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), în creştere cu 56 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lunii septembrie 2021, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro