ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2022Transelectrica a afişat un profit net în creştere de peste cinci ori

V.G.
Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2022

Transelectrica a afişat un profit net în creştere de peste cinci ori

Profitul net al Transelectrica s-a majorat de peste cinci ori în primele nouă luni ale anului, ajungând la 418 milioane de lei, potrivit raportului transmis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit Agerpres.

Veniturile operaţionale totale, realizate în intervalul ianuarie-septembrie 2022, au înregistrat o creştere cu 114% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 4,884 miliarde de lei, determinată în principal de veniturile din transport şi alte venituri din piaţa de energie în condiţiile diminuării cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, cât şi de creşterea semnificativă a veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale totale (inclusiv amortizarea) au fost mai mari în perioada menţionată cu 101%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, depăşind 4,388 miliarde de lei.

EBITDA a crescut 149%, până la 659 milioane de lei.

"Pentru următoarea perioadă nu se estimează scăderi semnificative ale preţurilor pe piaţa de energie", se precizează în raport.

Cantitatea de energie tarifată în primele 9 luni a fost de 39,50 TWh, în scădere cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce cantitatea de energie transportată a scăzut cu 1%, până la 32,17 TWh.

Potrivit raportului, cantitatea tarifată reprezintă cantitatea de energie electrică extrasă din reţelele electrice de interes public (reţeaua de transport şi reţelelede distribuţie), mai puţin exporturile de energie electrică, iar cea transportată - cantitatea de energie vehiculată fizic în reţeaua de transport.

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, asigurând schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. sa intrebam pe baietii de la TEL de ce nu pot sa dea raportari consolidate la trim 1 si 3, e complicat rau nu?? colegul lor de breasla TGN poate, cei de la TEL de nu pot? costa prea scump firma de contabilitate si le-a facut reducere doar pt raportarile la jumatate de an si la an? Sau daca vrem sa ascundem ceva intr-o firma pe care nu o consolidam si sa se afle doar la jumatate de an atunci da...are sens. Va dati seama ce penibil..o firma cotata in BET sa nu fie capabila sa dea niste consolidate in fiecare trimestru

  Astia joaca alba-neagra cu profitul: la semestru aveau 28 mil chioare, desi raportat la profitul anului trecut era un profit chiar bun, iar acum depasesc 400 la 9 luni, nemaiatins dinainte de 2015. Nu ai nici o garantie insa ca va ramane peste 400 si la an.

  1. garantie, nu. dar se poate presupune in mod rezonabil ca va fi peste 400 milioane. au reversat pe venituri niste cheltuieli exagerate cu CPT care nu le-a fost admisa in tarif. dar astea sunt cheltuieli pentru primele 9 luni. asa ca profitul este ca si cum nu le-ar fi avut. de la anul, prin plafonarea pretului la producator la 450 lei/MWh, probabil ca nu vor mai depasi suma admisa in tarif. astfel, poti estima profitul pe 2023 anualizand la YE profitul la 9 luni 2022 si scazand ~50 de milioane-amortizarea cheltuielilor capitalizate in 2022

   Eps 5,7 lei/acțiune? Minunat, deci un dividend deja de 2,85 lei/acțiune se prefigureaza

  Mai bateti mult campii pe aici?

  315 milioane sunt venituri din interconexiune, care se pot folosi doar pentru investitii in retele si nu sunt distribuibile ca dividende.

  Cat despre capitalizarea CPT..cititi in raport! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro