ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2022Romgaz a înregistrat un profit net consolidat în creştere cu 126%

S.B.
Piaţa de Capital / 12 august

Romgaz a înregistrat un profit net consolidat în creştere cu 126%

Grupul Romgaz a înregistrat un profit net în creştere cu 126,62% după primul semestru din 2022, la 1,73 miliarde de lei, potrivit Raportului semestrial transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti.

Profitul net consolidat pe acţiune (EPS) a fost de 4,5 lei.

Veniturile totale raportate de grup au fost mai mari cu 5,35 miliarde lei în SI 2022, înregistrând o creştere de 236,75%. Cea mai importantă contribuţie la această creştere a avut-o cifra de afaceri din vânzarea gazelor naturale (6,68 miliarde lei în SI 2022 faţă de 1,97 miliarde lei în SI 2021).

O altă contribuţie semnificativă la creşterea veniturilor a fost cea a cifrei de afaceri din vânzarea de energie electrică (498,58 milioane lei în SI 2022 faţă de 42,75 milioane lei în SI 2021).

Potrivit documentului transmis BVB, cheltuielile totale au crescut în SI 2022 cu 309,27%, în principal din cauza majorării cheltuielilor cu redevenţa (+734,01 milioane lei) şi a impozitului pe veniturile suplimentare (+3,46 miliarde lei). În trimestrul al II-lea al acestui an a fost introdus un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea de energie electrică, al cărui cuantum a fost de 62,84 milioane lei, precizează compania.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru SI 2022 a fost de 63,35 TWh, cu aproximativ 13,3% mai mic decât cel înregistrat în SI 2021, din care circa 18,27 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenţa de 45,08 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 27,56 TWh, ceea ce reprezintă 43,35% din consumul naţional şi 61,44% din consumul acoperit cu gaze din intern. Cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze interne din România este de 61,44%, cu 10,5% mai mare decât cota deţinută în perioada similară a anului trecut.

Producţia de gaze naturale, realizată în primele şase luni ale anului 2022, a fost de 2,52 miliarde mc, ceea ce înseamnă un declin foarte mic de producţie (0,16%) raportat la producţia înregistrată în semestrul I al anului 2021, precizează sursa citată.

"Nivelul ridicat al producţiei de gaze naturale înregistrat în Semestrul I 2022 a fost influenţat de: implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcămintelor de gaze naturale; continuarea şi extinderea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze; efectuarea de programe de reparaţii şi intervenţii la sondele cu productivitate scăzută sau inactive; finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură", se precizează în documentul citat.

Producţia de energie electrică a Romgaz a fost de 544,66 GWh, fiind mai mare cu 341,58 GWh decât cea realizată în perioada similară a anului 2021 (+168,2%). Cu această producţie Romgaz deţine o cotă de piaţă de 1,95%.

În luna mai 2022, Romgaz a semnat contractul de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Preţul convenit al acestei tranzacţii este de 1,06 miliarde dolari. Preţul de achiziţie poate fi ajustat în anumite condiţii, conform prevederilor contractului de achiziţie. La semnarea contractului de achiziţie, Romgaz a trebuit să achite un avans/depozit în valoare de 106 milioane dolari.

Tot în luna mai 2022, Romgaz a semnat un acord de finanţare în valoare de 325 milioane euro, cu Raiffeisen Bank, pentru finanţarea parţială a achiziţiei acţiunilor EMEPRL. În luna iunie 2022, Romgaz a semnat un act adiţional la acordul de finanţare prin care împrumutul de 325

milioane euro este acordat de Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română.

Opinia Cititorului ( 17 )

 1. Statul jupoaie de bani populatia Romaniei..

  1. jupoaie mai mult romgazul, au plătit statului 4.6 miliarde în S1.

   Ciocu' mic. Sluga militara a americanilor in Irak si Afganistan e prim-ministru in colonie.

  Suntem in 12 August,a trecut cel putin o luna de cand de stiau rezultatele si de cand urca la ceruri actiunea...e doar o coincidenta...

  1. asa este, acum o luna era 43,3 lei

   Preturile la gaze si volumul livrarilor sunt date publice, daca stii unde sa te uiti poti afla....

   Preturile la gaze si volumul livrarilor sunt date publice, daca stii unde sa te uiti poti afla.... Cand o sa ajunga la 70 tot aia o sa spuneti?

   Nu are nicio legatura,totul e o speculatie ordinara.La Nuclearelectrica tot asa sunt date publice si cu partid cu tot au dus-o sub 10 lei si au tinut-o acolo cat au avut ei chef...cu tot cu date publice...

   Companiile din energie în Romania sunt chiar ieftine! Calculați PERul! Adică, să cumperi o companie la un PER de aproximativ 5, cu mari posibilități de creștere datorita subțierii free float ului (majoritatea deținătorilor importanți nu vând găina cu ouăle de aur) și a profiturilor imense care se întrezăresc în următorii ani, este chiar un chilipir! Și cine crede că vor mai scădea acțiunile din energie la prețurile de acum câțiva ani, se înșeală! Energia va fi scumpă de acum înainte mai ales după ce se întâmplă cu relația UE -Rusia!!!

   Free-floatul se poate mari oricand se (va) vrea printr-o simpla majorare de capital,dar mai trebuie sa vanda unii-altii...Cu privire la companiile energetice din Europa,situatia este inversa acolo,aproape toate sunt pe minus ca urmare a masurilor de protectie in domeniul energetic ale guvernelor din toata Europa.

   70 de lei cu dividend net de 4,2 lei și titluri de stat cu peste 8%? Ce fumezi?

  Romgaz anul asta va ajunge aproape la 10 lei / acțiune profit și posibil va furniza un dividend f bun pentru '23!

  1. E bine ca Petromul scade dupa profituri de 3 ori mai mari decat a Romgazului....

   e alt joc,la SNP sunt mai multi jucatori internationali...la Romgaz e de-a noastra...

  Statul si-a luat partea inainte de a impartii cu toti actionarii ca parca doar ei sunt actionari ai companiei cu 100%.

  ? Cheltuielile totale au crescut în SI 2022 cu 309,27%, în principal din cauza majorării  

  cheltuielilor cu redevența (+734,01 milioane lei) și a impozitului pe veniturile suplimentare  

  (+3.457,16 milioane lei). În trimestrul al II-lea al anului 2022 (T2 2022) a fost introdus un  

  impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea de energie electrică, al cărui  

  cuantum a fost de 62,84 milioane lei; 

  Sa vedem daca contesta fondurile de pensii pilon II si asociatia investitorilor a lui Beze aceasta masura discriminatorie pentru ceilalti actionari. 

  Prin aceasta masura toti ceilalti actionari au iesit sifonati rau de tot. 

  Ma repet ca si la SNN

  Aici sunt banii dumneavoastra! 

  1. Dumneanoastra!

   Daca tu nu ai bani, nu te mai baga in seama. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro