ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2021OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 7 milioane RON

J.P.
Bănci-Asigurări / 07 mai

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 7 milioane RON

OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 7 milioane RON în primul trimestru din 2021, marcând o creştere solidă comparativ cu primul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o pierdere de 11 milioane de lei ca urmare a suplimentării cu 48 de milioane a costurilor de risc în contextul COVID-19, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Suntem în plin proces de implementare a programului nostru de creştere organică, cu noi proiecte şi dezvoltare de noi produse şi servicii, în timp ce în primele trei luni am înregistrat o creştere constantă de două cifre pentru portofoliile de credite şi depozite, precum şi în cazul numărului de clienţi. Sunt rezultate încurajatoare, care demonstrează efectul programului nostru de investiţii din primul trimestru, al majorării de capital realizate la începutul anului şi alte evoluţii importante, precum extinderea reţelei de sucursale cu un nou centru în Timişoara sau lansarea de noi produse, cum ar fi creditul de nevoi personale integral online", a declarat Gyula Fater, Director General OTP Bank România.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2021 a atins 8 milioane RON, cu o tendinţă descendentă comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, ca urmare a cheltuielilor operaţionale, care au crescut cu 26%. Pe lângă costurile reglementate mai mari, cum ar fi contribuţia anuală pentru Fondul de garantare a depozitelor şi Fondul de rezoluţie, cheltuielile operaţionale au crescut ca urmare a investiţiilor şi costurilor efectuate în 2020, conform Programului intern de creştere.

Programul de creştere, care va continua şi în anul 2021, a necesitat suplimentarea personalului (+12% creştere medie anuală a numărului de salariaţi), precum şi continuarea investiţiilor şi dezvoltărilor implementate în 2020. În acest an, Banca continuă să dezvolte noi programe IT şi digitale menite să sporească eficienţa.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu doar 2%, ajungând la un total de 112 milioane RON, fiind susţinute de expansiunea dinamică a împrumuturilor performante, dar atenuate de marja netă a dobânzii, care a scăzut pe fondul ratelor de referinţă ROBOR şi IRCC mai mici, care au avut un impact mai mare pe partea de credite decât pe cea de depozite.

În primul trimestru, costul total al riscului s-a ridicat la 3,8 milioane RON datorită costurilor mai mici ale riscului de credit decât în perioadele de bază şi a eliberării provizioanelor pentru litigii.

Volumul creditelor performante a crescut cu 14% în primul trimestru din 2021, fiind susţinut de creşterea creditării imobiliare + 14%, segmentul IMM-uri + 17%, în timp ce segmentul corporativ a contribuit cu o creştere de 10% de la an la an.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 31%, în raport cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată de segmentul Retail (+ 24%), IMM şi Micro (+28%) şi Coporate (+ 51%).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 15,6 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2020.

Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut la un nivel confortabil de 22,7% (+3,8 pp de la an la an), în urma majorării de capital de 250 de milioane de lei realizată de Grup în martie.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 117 miliarde HUF (1.564 milioane RON), iar profitul contabil a fost de 93 miliarde HUF (1.260 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (56 miliarde HUF/ 756 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (18 miliarde HUF/ 247 milioane RON), Croaţia (5 miliarde HUF/ 69 milioane RON), Ucraina (8,8 miliarde HUF/ 119 milioane RON), Serbia (6,8 miliarde HUF/ 91 milioane RON), Rusia (8 miliarde HUF/108 milioane RON), Muntenegru (2 miliarde HUF/ 27 milioane RON), Moldova (1,5 miliarde HUF/ 20 milioane RON) şi subsidiara din Albania (1 miliard HUF/ 14 milioane RON).

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

22 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9253
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1431
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7465
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.9350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro