ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUIOTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei

G.U.
Bănci-Asigurări / 6 mai

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 milioane lei în primul trimestru al anului 2022, influenţată predominant de costurile de risc, conform unui comunicat de presă.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2022 a atins 35 milioane lei, o valoare de câteva ori mai mare decât cea din primul trimestru al anului trecut, dar cu 4% mai mică decât T4 2021, datorită creşterii costurilor administrative, creştere impactată în principal de plata anuală a contribuţiilor la fondul de garantare a depozitelor şi la fondul de rezoluţie, înregistrate integral în primul trimestru. În termeni comparabili (eliminând aceste contribuţii) profitul operaţional a crescut în T1 2022 cu peste 70% faţă de T4 2021.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, cea mai mare parte a creşterii costurilor a survenit în urma implementării strategiei de creştere Apollo, lansată în 2019, şi a dezvoltărilor şi investiţiilor realizate în cursul anului trecut. La acestea se adaugă majorarea cheltuielilor cu personalul, ca urmare a creşterii cu 3% a numărului mediu de angajaţi şi a creşterilor salariale. Contribuţia la fondul de rezoluţie s-a majorat într-un ritm rapid, cu 7 milioane lei faţă de anul trecut.

"Intrăm acum în al patrulea an de implementare al strategiei noastre de dezvoltare locală, iar rezultatele trimestriale descriu cu adevărat călătoria pe care o parcurgem prin planurile noastre de investiţii şi programele de transformare. Transformarea şi creşterea operaţională, în timp ce am trecut la noul model de lucru, Agile, ne-au apropiat de clienţii noştri şi au contribuit la creşterea interacţiunilor şi operaţiunilor. Prin urmare, în primele trei luni am înregistrat o creştere constantă a portofoliilor de credite şi depozite, precum şi a veniturilor din dobânzi. Acest rezultat nu ar fi putut fi atins fără cheltuieli considerabile, care deocamdată au un impact direct asupra profitabilităţii trimestriale, şi fără a ne mări echipele şi a atrage tot mai multe talente locale", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Potrivit sursei citate, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, ajungând la un total de 147 milioane lei. Dinamica trimestrială a beneficiat de o creştere viguroasă a volumelor de credite performante (+4% faţă de trimestrul anterior) şi de îmbunătăţirea cu 19 puncte de bază a marjei nete de dobândă. Rata dobânzii interbancare la trei luni, principalul reper pentru creditele corporate, a rămas pe o traiectorie în creştere, astfel încât dobânda medie la portofoliul de credite corporate a crescut şi mai.

În primul trimestru, costul total al riscului a fost de 58 milioane lei. Provizionarea suplimentară pentru deprecierea creditelor din stadiile 2 şi 3 a generat un cost total al riscului de 25 milioane lei. Categoria provizioane pentru alte riscuri, în sumă de 33 milioane lei in T1 2022, a fost influenţată de constituirea unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional, în sumă de 28 milioane lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 22% în primul trimestru din 2022, fiind susţinut în primul rând de creditele corporate, în timp ce creditele ipotecare şi de nevoi personale au crescut cu + 6%, respectiv cu +12%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată în principal de segmentul corporate (+90%), în timp ce depozitele de retail au scăzut cu 21%. Chiar dacă activitatea de atragere a depozitelor înregistrează rezultate bune raportul credite / depozite a crescut cu 13 puncte procentuale anual, la 124% (+6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent).

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 18,5 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2021. Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 20,54% (-2,14 pp de la an la an), pe fondul creşterii activelor, notează sursa citată.

În primele trei luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 88,6 miliarde forinţi în timp de pierderea contabilă a fost de -33,4 miliarde forinţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro