Revista BURSA Construcţiilor

ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2021Rompetrol a realizat o cifră de afaceri brută de peste un miliard de dolari

S.B.
Companii / 17 mai

Rompetrol a realizat o cifră de afaceri brută de peste un miliard de dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reuşit, în primele trei luni ale anului, o îmbunătăţire semnificativă a indicatorilor financiari, faţă de cei consemnaţi în perioada similară din 2020 - începutul pandemiei de COVID-19 în Romania şi pe plan internaţional, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Am trecut peste un an foarte dificil, din toate punctele de vedere, în care am avut o presiune fără precedent în piaţa de profil. Cu toate acestea, am reuşit finalizarea cu succes a reviziei generale a rafinăriei Petromidia, care ne asigură, în prezent, funcţionarea la nivel optim, dar şi posiblitatea de a ne adapta producţia la cererea în creştere de produse petroliere. Împreună cu diviziile de retail ale Grupului din Romania, Republica Moldova, Bulgaria şi Georgia continuăm să fim un pilon de stabilitate în asigurarea de produse petroliere de calitate, dar şi sprijin în lupta împotriva pandemiei", a declarat Felix Crudu Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare.

Astfel, compania a atins, în T1 2021, o cifră de afaceri brută de peste un miliard de dolari, cu 8% deasupra nivelului din T1 2020, datorită unei creşteri uşoare a vânzărilor, rezultate care au fost susţinute şi de majorarea marjei brute de rafinare, de la 29,1 USD/tonă în primele trei luni din 2020, la 34 USD/tonă în primele trei luni din acest an.

De asemenea, profitul operaţional (EBITDA), a ajuns, de la o valoare negativă de aproximativ 15,5 milioane de dolari în T1 2020, la un nivel pozitiv de aproape 30 de milioane de dolari, în T1 2021. În acelaşi timp, pierderea netă s-a contractat, de la peste 87 de milioane USD în primele trei luni ale anului precedent, la sub 15 milioane USD în primele trei luni din 2021.

Cu toate acestea, mediul global din industria de oil&gas rămâne unul volatil, cu un prim trimestru al anului influenţat de creşterea preţului ţiţeiului la un nivel record pentru ultimele 13 luni. Totodată, la începutul lunii martie, OPEC+ a decis să nu mărească producţia, deoarece aşteaptă o recuperare solidă a cererii, chiar dacă începerea campaniilor de vaccinare anti-COVID a întărit perspectivele economice.

În ciuda condiţiilor de piaţă nefavorabile, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare în perioada ianuarie-martie 2021 s-a ridicat la 245 de milioane de dolari, în creştere cu 16% comparativ cu perioada ianuarie-martie 2020. Peste 40% (în crestere cu 4% faţă de perioada precedentă) din carburanţii obţinuti au fost livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Georgia), cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 378 milioane USD în trimestrul 1 al lui 2021.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

În trimestrul 1 al lui 2021, rafinăria Petromidia a procesat un total de 1,26 milioane de tone de materii prime, nivel asemănător celui din aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare s-a ridicat la 84%, mai mare cu peste 10% faţă de perioadă similară a anului 2020.

Această creştere este corelată cu funcţionarea continuă a rafinăriei faţă de anul trecut, când a avut loc revizia generală în Petromidia, dar şi datorită creşterii marjei de rafinare şi a necesarului de produse petroliere, dupa criza cauzată de pandemia COVID-19.

Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au arătat o evoluţie pozitivă, comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cifra de afaceri brută a fost de aproape 840 de milioane de dolari, iar pierderea netă a fost de puţin peste 12,5 milioane de dolari, de peste 5 ori mai mică faţă de cea din T1 2020.

În T1 2021, cea mai mare rafinărie din România a obţinut performanţe operaţionale bune la randamentul produselor albe (85,51%wt), disponibilitate mecanică (97%), pierdere tehnologică (0,87%wt) şi la indicele de instensitate energetică (101,5%).

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, cea mai longevivă unitate de producţie din ţară şi unic producător intern de bitum şi hexan, procesarea de materii prime şi semifabricate s-a ridicat la 69 kt. Rafinăria prahoveană a obţinut indici operaţionali buni la capitolele pierdere tehnologică (0,66%), consum energetic (3,00 GJ/t) şi disponibilitate mecanică (98,7%).

Rafinăria din Ploieşti se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

În T1 2021, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a reuşit să proceseze 37 kt de propilenă, cu 31% mai mult faţă de T1 2020, iar producţia totală de polimeri a fost de 28 kt.

Cifra de afaceri brută a segmentului de petrochimie a consemnat o creşetere de aproximativ 34%, de la 34,8 milioane USD în T1 2020, la 46,8 milioane USD în T1 2021. De asemenea, profitul operaţional (EBITDA), a ajuns la aproape 3 milioane USD.

Şi în 2021, compania a continuat să producă sortul RMB30H, destinat, în special, pentru obţinerea de material pentru filtrare, dar şi pentru alte aplicaţii în zona de produse medicale (măşti de protecţie, echipamente de unică folosinţă) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbţie).

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

Segmentul de petrochimie este singurul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-si majoreze cota de piata, inclusiv pe categorile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 676 milioane USD în trimestrul 1 al lui 2021, iar în ceea ce priveşte rezultatul operaţional (EBITDA), a fost atins un nivel de 20 de milioane USD, cu aproape 16 milioane USD peste nivelul atins în trimestrul 1 al anului 2020.

De asemenea, rezultatul net a trecut de la o pierdere de aproape 3 milioane de dolari în T1 2020, la un profit de aproximativ 2,6 milioane de dolari în T1 2021.

Rezultatele au fost susţinute de o creştere de peste 5% a vânzărilor de carburanţi, de la 532 kt produse petroliere (benzine, motorine, GPL) în primul trimestru al anului trecut, la 560 kt în T1 2021. Evoluţia pozitivă s-a regăsit în ambele canale de distribuţie - retail şi en-gros, în retail majorarea fiind de 7%.

în primele trei luni ale anului, Rompetrol Downstream a continuat programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, de la 988 de puncte de comercializare în T1 2020, compania a ajuns, la finalul lui martie 2021 la o reţea de 1.068 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. ANAF-utul cind isi face curaj sa controleze rompetrol

  prin tot felul de capusi sug taxele care trebuie platite la stat  

  iar pe ion, patronul terasei din centru vechi!  

  anaful iau inchis afacerea de 15000 euro

  1. Rompetrol plătește anual 200000000 RON pt. consultanță. Anul trecut mai puțin. Cu statul acționar 45%, face afaceri doar cu companiile KMG. Rominserv face mentenanța exclusivă , petrolul cumpără de la KMG trading AG, și 50% din produsele finite tot la ei vinde. Credite de miliarde, cu 15% dobândă tot de la KMG international are. Statul, adică noi, suntem reprezentați de Nicolae Bogdan Codruț Stănesc și Bogdan Cătălin Steriopol. Încurajez să căutați detali, despre cei doi compatrioți. Pe scurt legile, poliția, ANAF-ul, sunt pentru fraieri.

   credite de miliarde cu 15% dobanda, nu este adevarat. Scuze.

  Soluția la Rompetrol, ar fi insolvența. Din păcate puțin probabil, deoarece PNL decide. PNL care a votat împreună cu PSD, donația terenului de la Romexpo. PNL care l-a numit pe Bogdan Cătălin Steriopol în consiliul de administrare. Nicolae Bogdan Codruț Stănescu este omul PSD-PNL.

  "De asemenea, rezultatul net a trecut de la o pierdere de aproape 3 milioane de dolari în T1 2020, la un profit de aproximativ 2,6 milioane de dolari în T1 2021."

  Dar vai! Dar cum!?  

  Contabilii si managerii financiari si directoratul romapetrol a decis sa nu mai tina compania sub nivelul apei (era politica indusa de la varful rompetrol sa o scoata artificial continuu pe pierdere - ca sa nu plateasca taxe, dividende, etc) - si asta mi-a confirmat-o un fost director financiar de la romapetrol , fata in fata , la o tigara.  

  Nesimtitii!

  Eh, sa vedeti de acum incolo, va fi pe profit, dar asa... la marea caterinca... cateva milioane / sute de mii de $ aici, cateva sute de mii/ milioane $ acolo ... asa... cat sa dea un dividend obosit de 1 , maxim 2% 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro