ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2022Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută de 1,17 miliarde de dolari

S.B.
Companii / 16 mai

Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută de 1,17 miliarde de dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primul trimestru din 2022, o cifră de afaceri brută de 1,17 miliarde de dolari, în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost determinată de cotaţiile la produsele petroliere mai mari decât cele din primele trei luni ale anului 2021.

Cu toate acestea, indicatorii financiari, precum profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net, au fost puternic impactaţi, ca urmare a mediului global de piaţă nefavorabil. Astfel, compania a consemnat un EBITDA negativ de 86,6 milioane de dolari, respectiv un rezultat net negativ de 132 de milioane de dolari.

Ca o consecinţă a contextului geopolitic actual, preţul ţiţeiului Brent s-a ridicat la niveluri atinse doar în 2008, iar media cotaţiei pentru perioada ianuarie - martie 2022 a fost de 102,2 USD/bbl, cu 67% mai mare decât cea din T1 2021. Nivelul maxim a ajuns pe data de 8 martie, atunci când cotaţiile Dated Brent au atins 137,6 USD/bbl. De asemenea, Rompetrol Rafinare a resimţit impactul creşterii preţurilor la utilităţi, în special cele pentru gaze naturale şi energie electrică.

În ciuda condiţiilor de piaţă actuale, cu disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materie primă la nivel regional, efectul condiţiilor meteo nefavorabile din Marea Neagră, cât şi oprirea tehnologică a rafinăriei Petromidia, Rompetrol Rafinare şi-a onorat, în primul trimestru al anului, obligaţiile contractuale încheiate anterior şi a continuat, fără perturbări, livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International.

Din producţia realizată în T1 2022, aproximativ 65% a fost destinată pieţei domestice, în creştere faţă de nivelul de anul trecut. Restul totalului de produse petroliere a fost exportat pe pieţele regionale, acolo unde compania, prin eforturile depuse în segmentul operaţional, a susţinut subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de produse petroliere din Republica Moldova şi Georgia, dar şi cu o prezenţă semnificativă pe piaţa din Bulgaria.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, în perioada ianuarie - martie 2022, s-a ridicat la 274 de milioane de dolari, în creştere cu 12% comparativ cu perioada ianuarie - martie 2021.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind aproape 350 de milioane de dolari în trimestrul 1 al lui 2022.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

În primul trimestru al lui 2022, rafinăria Petromidia a procesat 980 de mii de tone de materii prime, nivel în scădere comparativ cu T1 2021, ca urmare a sistării proceselor operaţionale din rafinăria Petromidia, pentru o perioadă de 20 de zile din luna martie, în vederea realizării lucrărilor cuprinse în oprirea tehnologică programată.

Cu ajutorul reviziei din perioada 11 martie - 3 aprilie, Rompetrol Rafinare îşi asumă obiectivul de dezvoltare a activităţilor de producţie din rafinăria Petromidia, la cele mai înalte standarde de performanţă şi siguranţă, consolidându-şi, astfel, poziţia strategică pentru sectorul energetic din România, cât şi pentru menţinerea unui aport stabil în economia naţională.

În T1 2022, rafinăria Petromidia a produs 260 de mii de tone de benzine, respectiv 504 mii de tone de combustibil diesel şi jet, obţinând un randament al produselor albe de 85,3%wt.

În primele trei luni din acest an, rafinăria Vega Ploieşti şi-a menţinut producţia la acelaşi nivel din ianuarie - martie 2021, cu aproape 70 de mii de tone de materii prime prelucrate, în vederea obţinerii de produse petroliere speciale, cu valoare adăugată pe piaţa de profil.

Rafinăria Vega este singura din România cu capabilitatea de obţinere a unor produse speciale, precum bitumul rutier şi cel cu polimeri, hexan sau solvenţi ecologici. Bitumul este comercializat exclusiv intern, Rompetrol Rafinare având o cotă de piaţă de aproape 20% din necesarul naţional, iar produse precum hexanul şi solvenţii ecologici sunt dedicaţi, în mare măsură, pieţei europene.

Cifra de afaceri brută a segmentului de petrochimie a consemnat o creştere de 50%, de la 46,8 milioane USD în T1 2021, la 70,3 milioane USD în T1 2022.

În trimestrul 1 2022, producţia totală de polimeri a diviziei de petrochimie a fost de 28,2 mii de tone, în uşoară creştere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările totale ale segmentului petrochimic au înregistrat o creştere de 19%, ajungând la 40 de mii de tone comercializate în ianuarie - martie 2022.

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

Segmentul de petrochimie este singurul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-si majoreze cota de piaţă, inclusiv pe categoriile secundare de produse.

În trimestrul 1 2022, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie a înregistrat o valoare de 772 de milioane de dolari, în creştere cu 14%, comparativ cu trimestrul 1 2021.

Media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referinţă), a consemnat o creştere de 85% pentru motorină, respectiv, 66% pentru benzină. Din cauza deprecierii semnificative a leului în raport cu dolarul, cotaţia internaţională a motorinei a crescut, în moneda naţională (RON), cu peste 100%, iar cotaţia internaţională a benzinei, cu peste 80%, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2021.

Divizia de distribuţie a reuşit, în segmentul de retail, să comercializeze volume cu 9% mai mari, în primele trei luni din 2022, faţă de primele trei luni din 2021. Cu toate acestea, vânzările en-gros de carburanţi au consemnat scăderi, determinate de factori independenţi de activitatea companiei, un exemplu, în acest sens, fiind atacul cibernetic complex care a avut loc în prima parte a lunii martie şi care a afectat mai multe servicii, inclusiv Fill&Go.

În primele trei luni ale anului, Rompetrol Downstream a continuat programul de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi. Astfel, de la 1.068 de puncte de comercializare în T1 2021, compania a ajuns, la finalul lui martie 2022, la o reţea de 1.217 puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Lipseste un "Trei culori, cunosc pe lume..." ca Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, Bogdan Cătălin Steriopol, si Felix Crudu Tesloveanu, sa fie cu adevarat stimati de societatea aceasta minunata din care facem parte noi toti

  Compania pare pregatita pentru o oferta de angajare, adresata lui Hunter Biden. Curand o sa aparam si noi Lumea Libera.

  nu cred ca RRC a fost. vreodata pe profit. nu stau sa verific, dar memoria nu ma ajuta sa gasesc un singur an cu profit intre 2004 si 2021. in opinia mea, asta este un caz cat se poate de clar de sifonare a profiturilor in strainatate. dar bineinteles ca "patriotii" arata cu degetul multinationalele din vest...

  1. 2016 45 milioane de dolari net, si 2017 9 milioane, dupa care Marius Mitruş reprezentantul statului a fost dat afara din consiliul de administrare. Acesta a facut cateva declaratii, care merita citite. Dupa care a ajuns la BNR.

  Si tocmai pentru ca piata de titei si produse petroliere e foarte sus si in crestere ( ceea ce duce la profituri pentrul Rompetrol) si ,simultan statul roman are nevoie maxima de bani ,cred ca e cel mai potrivit moment sa se rezolve 2 puncte administrative cu Rompetrol :

  1 Obligatiunile preluate de la Patriciu (ca Patriciu e de fapt autorul unei fraude imense cotra statului). 

  2 Revine problema de a include terenurile statului in activele imobilizate ale Rompetrol printr o majorare de capital . Razboiul e la granita ,costurile cu energia ale statului si ale particularilor au explodat , trebuie sa existe intelegere din partea firmei . Subventionarile pt energie la familii nevoiase trebuie finantate de undeva iarna viitoare.

  3 Tot in ideea de a regulariza contabil conturile statului ,se poate face donarea drepturilor de creanta ale statului roman asupra Ucrainei ,Si stergerea datoriilor e de ajutor alaturi de livrari de necesitate din domenii civile. 

  1. Nu stiu daca ai inteles, ca Rompetrol este pe pierdere cu 132 de milioane de dolari, in primul trimestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro