IN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2023Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de dolari

F.D.
Piaţa de Capital / 15 mai

Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de dolari

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a atins, în primul trimestru din 2023, o cifră de afaceri brută consolidată de circa 1,3 miliarde de dolari, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate şi produse obţinute în rafinăria Petromidia, care a susţinut creşterea volumului de vânzări, comparativ cu T1 2022, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

Profitul operaţional (EBITDA) înregistrat a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotaţiilor de pe piaţa internaţională a ţiţeiului şi produselor rafinate - scăderi de 20% la ţiţei, 10% pentru benzină şi 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din trimestrul 1 al anului trecut.

Rezultatele în creştere au fost obţinute şi în contextul în care, timp de aproximativ 10 zile, rafinăria Petromidia a funcţionat la capacitate redusă, pentru lucrări de mentenanţă, la începutul lunii februarie.

Rompetrol Rafinare a continuat să comercializeze produsele obţinute, preponderent pe piaţa internă, pentru a asigura cererea crescută de carburanţi, la nivelul României. Astfel, în T1 2023, compania a direcţionat 63% din benzinele şi motorinele produse în Petromidia, către piaţa domestică.

Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare şi petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 334 de milioane de dolari, în creştere cu 22%, comparativ cu perioada T1 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităţilor de produse exportate - 462 de mii de tone în perioada ianuarie - martie 2023.

Rompetrol Rafinare a fost, şi în primul trimestru al anului, un contributor major la bugetul de stat al României, plătind peste 367 de milioane de dolari în primele trei luni din 2023.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Segmentul de rafinare al companiei a înregistrat rezultate în creştere, în ceea ce priveşte cifra de afaceri brută - 1,1 miliarde de dolari, evoluţie de 14% comparativ cu T1 2022. De asemenea, Rompetrol Rafinare a reuşit să obţină rezultate pozitive la profitul operaţional (EBITDA) - 100 milioane de dolari, respectiv rezultatul net - 22,3 milioane de dolari.

În primul trimestru al lui 2023, rafinăria Petromidia a procesat 1,28 milioane de tone de materii prime, ţiţeiul provenind exclusiv din Kazahstan, cu sprijinul unicului acţionar al Grupului KMGI - KazMunayGas.

Volumele au înregistrat o creştere de 31%, faţă de trimestrul 1 din 2022, ceea ce a susţinut un nivel de producţie ridicat, cu 343 de mii de tone de benzine şi 620 de mii de tone de motorine produse în rafinăria Petromidia. Astfel, cea mai mare rafinărie din ţară a reuşit să atingă un randament al produselor albe de 83,51%wt.

În primele trei luni din acest an, rafinăria Vega Ploieşti a crescut cantitatea de materie primă procesată cu 10%, faţă de primul trimestru din 2022, cu peste 76 de mii de tone de materii prime prelucrate, în vederea obţinerii de produse petroliere speciale, cu valoare adăugată pe piaţa de profil.

În trimestrul 1 2023, producţia totală de polimeri a diviziei de petrochimie a fost de 26,3 mii de tone, în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările totale ale segmentului petrochimic au înregistrat o scădere de 10%, ajungând la 36 de mii de tone comercializate în ianuarie - martie 2023.

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie primă produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

Segmentul de petrochimie este singurul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-si majoreze cota de piaţă, inclusiv pe categoriile secundare de produse.

În primul trimestru al anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuţie a înregistrat o valoare de peste 792 de milioane de dolari, în uşoară creştere, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2022.

Media cotaţiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari (moneda de referinţă), a consemnat o scădere de aproape 8% pentru motorină, respectiv, 10% pentru benzină. Din cauza deprecierii leului în raport cu dolarul, cotaţia internaţională a motorinei a scăzut, în moneda naţională (RON), cu circa 4%, iar cotaţia internaţională a benzinei, cu 6,5%, comparativ cu perioada ianuarie - martie 2022.

Divizia de distribuţie a consemnat, în T1 2023, vânzări cu 13% mai mari în segmentul de retail (242 de mii de tone în ianuarie - martie 2023), faţă de primele trei luni din 2022. Vânzările en-gros de carburanţi au însumat 195 de mii de tone, volum în uşoară scădere faţă de T1 2022.

La finalul lui martie 2023, Rompetrol Downstream a ajuns la o reţea de 1.284 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 de metri cubi).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Transel ectrica a raportat o marire de 10 ori a profitului. Aproape tot profitul bugetat pe 2023. Si cred ca trim 3 va fi si mai bun, pt ca preturile opcom la en electrica au mai scazut. Totusi cred ca cineva a stiut din moment ce ieri pe o piata -0,2%, Transel ectrica a fost plus 3% , chiar inainte de eanings.

    1. trim 2 va fi mai bun, pardon

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb