Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ DIN MARTIE:Activitatea de transport a lemnului în România a scăzut cu 67%

C.B.
Miscellanea /

Activitatea de transport a lemnului în România a scăzut cu 67%

Activitatea de transport a lemnului din România a scăzut cu 67% în ultima săptămână din luna martie, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), publicate joi.

"Dacă analizăm activitatea de transport a lemnului în luna martie 2020, observăm că se înregistrează scăderi semnificative faţă de luna martie a anului 2019. Evoluţia pe zile a transporturilor de lemn arată o prăbuşire în săptămâna 23.03.2020 - 29.03.2020. Maximul a fost atins miercuri, 25.03.2020, când a fost înregistrată o scădere de 67% faţă de perioada de referinţă", precizează sursa citată.

Pe de altă parte, forestierii amintesc că, în această perioadă, angajatorii din domeniu pot solicita banii de şomaj tehnic pentru luna martie.

"Indemnizaţiile de şomaj tehnic pentru jumătate din luna martie 2020 vor fi plătite de angajatorii afectaţi de epidemia de coronavirus cu banii ce pot fi ceruţi statului (...) procedura fiind operaţională. Cu alte cuvinte, firmele cer bani de la stat în primele zile ale lunii curente, şi vor primi în maximum 15 zile şi apoi şi vor da salariaţilor în a doua jumătate a lunii. Deci, nu angajatorii plătesc banii, ca apoi să-i deconteze, ci banii vin direct de la stat. Regulile în funcţie de care statul acoperă indemnizaţiile de şomaj tehnic pentru firmele afectate de coronavirus sunt în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 30/2020, act care a fost modificat luni prin OUG 32/2020, pentru a fi simplificat. Procedura de solicitare a banilor de şomaj tehnic pentru salariaţi este pusă în practică, pentru prima oară, la începutul lunii aprilie 2020. Astfel, de-acum, angajatorii pot transmite prin e-mail (numelejudetului@anofm.gov.ro - de exemplu, braila@anofm.gov.ro), la agenţia teritorială de muncă din zona lor, o cerere, o declaraţie pe propria răspundere şi o listă cu salariaţii aflaţi în şomaj tehnic", susţin reprezentanţii ASFOR.

Modelele acestor trei documente au fost stabilite marţi prin ordin al Ministerului Muncii, pentru ca procedura să fie operaţională, iar solicitarea se face pentru indemnizaţiile de şomaj tehnic aferente perioadei 16 - 31 martie 2020, respectiv perioada din lună în care este decretată stare de urgenţă. Odată depusă documentaţia, banii de la stat vor veni în maximum 15 zile, urmând ca, în trei zile de la primire, salariaţii să intre în posesia indemnizaţiilor nete.

Indemnizaţia de şomaj tehnic este de 75% din salariul de bază, însă statul acoperă cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut. În cazurile în care suma de la stat nu acoperă 75% din salariul de bază, firmele pot acoperi diferenţa.

Banii de indemnizaţie de şomaj tehnic se acordă direct angajatorilor (prin virament bancar), dar ulterior va fi verificată documentaţia în baza căreia se dau banii, pentru depistarea eventualelor solicitări nejustificate.

Asociaţia Forestierilor din România - ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului - ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

Conform organizaţiei, următoarea şedinţă a Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră se va desfăşura pe data de 22 aprilie 2020, iar dosarele pot fi trimise până pe 18 aprilie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In ultimele saptamani de cand cu pandemia au aparut o gramada de filmulete de la cetatenii tarii , pe facebook prin care filmau trenuri si masini incarcate ochi in plina pandemie cu lemn si transportate , mai ales in zona Sebes pe autostrada ....inainte sa scrieti articole iesiti pe strada si urmariti faptele....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie