ÎN ULTIMII CINCI ANIPiaţa noastră imobiliară a atras peste 20 de investitori internaţionali

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare /

Piaţa noastră imobiliară a atras peste 20 de investitori internaţionali

Piaţa imobiliară locală a atras, în ultimii cinci ani, peste 20 de investitori noi din toate colţurile lumii, cei mai activi dintre aceştia realizând achiziţii cu o valoare cumulată de circa 1,5 miliarde euro, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Specialiştii citaţi afirmă că, prin achiziţiile realizate şi activele pros­pectate, aceşti investitori au crescut competiţia pentru cele mai bune active disponibile pe piaţă, contribuind la o uşoară reducere a randamentelor inves­tiţionale, proces ce este de aşteptat să continue şi în următoarele trimestre.

Din punct de vedere al volumelor investite, cei mai activi jucători noi din piaţa imobiliară locală au fost, în ultimii cinci ani, grupurile MAS Real Estate, Atterbury şi Lion's Head Inves­t­ments, cu acţionariat sud-african, Cerberus, Morgan Stanley şi White Star din Statele Unite ale Americii, respectiv GIC (Singapore) şi CIC (China). Din Europa, piaţa locală a atras investitori noi în special din regiune, din ţări precum Cehia (PPF Real Estate) şi Ungaria (Indotek).

Analizând achiziţiile companiilor care aveau deja prezenţă pe piaţa locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de NEPI Rockcastle, CTP şi Globalworth, liderii segmentelor de Retail, Industrial şi Office din punct de vedere al activelor aflate în portofoliu, alături de grupul local Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, care, prin două achiziţii, a devenit un jucător semnificativ pe piaţa de birouri din Bucureşti şi Cluj.

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox opinează: "În timp ce în Polonia, Cehia şi Ungaria observăm tranzacţii care stabilesc noi yield-uri record, randamentele din România încă nu au înregistrat o tendinţă semnificativă de comprimare. Sunt semnale evidente că, pentru cele mai bune active cu un preţ sub 50 de milioane de euro, randamentele încep să se stabilizeze sub nivelul de 7% şi ne aşteptăm ca această tendinţă să fie urmată în următoarele 12 luni şi de activele mari, nou livrate, cu valori de peste 100 de milioane de euro. Această evoluţie stabilă şi volatilitatea redusă reflectă un nou nivel de maturitate al pieţei locale, oferind investitorilor o marjă suplimentară atractivă, comparativ cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est".

Per total, în perioada 2015-2019, au fost înregistrate 137 de tranzacţii, cu o valoare cumulată de aproximativ 4,2 miliarde euro, valoarea medie a tranzacţiei fiind de peste 30 de milioane de euro. Cele mai tranzacţionate proprietăţi au fost imobilele de birouri, cu un volum de aproape 1,8 miliarde euro şi o cotă de 43% din total, fiind urmate de spaţiile comerciale, cu o cotă de 30%, respectiv spaţiile industriale (20%).

Circa 67% din volumul investit a fost direcţionat către proprietăţi situate în Bucureşti, următoarea piaţă ca atractivitate fiind Cluj-Napoca, cu o pondere de circa 7% din activitatea tranzacţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro