Revista BURSA Construcţiilor

ÎN URMA PRELUĂRII VOLKSBANK ROMÂNIAFitch pune sub supraveghere calificativele Băncii Transilvania

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2014

Fitch Ratings a plasat ieri sub supraveghere calificativele pe termen lung şi de viabilitate ale Băncii Transilvania (BT), în urma anunţului privind preluarea Volksbank România, tranzacţie care, în viziunea agenţiei de evaluare, ar putea afecta semnificativ profilul financiar al Băncii Transilvania, potrivit Mediafax.

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat recent preluarea Volksbank România, deţinută de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa.

Tranzacţia, ale cărei detalii financiare nu au fost făcute publice, urmează să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.

Plasarea sub supraveghere a calificativelor Băncii Transilvania reflectă "posibilitatea ca achiziţia Volksbank România să modifice semnificativ profilul financiar al BT, ca urmare a mărimii portofoliului de active al Volksbank, egal cu 43% din valoarea activelor BT la finele anului 2013", se arată într-un comunicat Fitch.

"Având în vedere că detaliile financiare şi termenii acordului nu au fost dezvăluiţi, în prezent, nu se poate determina cu exactitate dacă tranzacţia va avea un impact pozitiv sau negativ asupra profilului BT", notează agenţia de evaluare financiară.

Fitch acordă un calificativ "BB-' pentru datoriile în valută pe termen lung ale BT şi un rating de viabilitate "bb-'.

Agenţia a confirmat la "B' calificativul pentru datoriile pe termen scurt al BT şi a anunţat că ratingul de sprijin al băncii nu este afectat de măsura de punere sub supraveghere a calificativelor.

Potrivit Fitch, calificativele BT ar putea fi retrogradate în cazul în care situaţia financiară a băncii va fi afectată negativ de preluarea Volksbank România, în principal din cauza nivelului ridicat de credite neperformante al acesteia din urmă (34% din totalul împrumuturilor faţă de 15% raportat de BT), al raportului ridicat între împrumuturi şi depozite (256% faţă de 76% în cazul BT) şi al profitabilităţii scăzute.

Pe de altă parte, în cazul în care parametrii financiari ai BT nu se înrăutăţesc vizibil în urma achiziţiei, iar calitatea activelor şi capitalizarea băncii se stabilizează, ratingurile ar putea fi îmbunătăţite, se arată în comunicat.

Calificativele grupului austriac Volksbank nu vor fi afectate în urma tranzacţiei cu BT, deoarece vânzarea subsidiarei din România era inclusă în programul de restructurare al grupului.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Americanii n-au excelat niciodata in inteligenta( in schimb au un tupeu nemarginit) Banca Transilvania a facut o miscare inteligenta-numai cladirile vor avea in 2015(si fereasca Domnul de un cutremur devastator)valori peste estimarea pretului de cumparare a Volsbank

  1. Poi si atunci de ce renunta austriecii?

   Mie mi se pare o preluare decisa si de catre bnr si ecb- in speta banca austriei, o impartire a pierderilor intre Romania si Austria 

   Alte filiale externe au fost preluate de Sberbank cred, bnr s-a opus la noi asa ca a trebuit sa ii gaseasca alt acoperis.... 

   NU a fost o tranzactie pe piata libera ca invremurile bune ... 

   Poti sa-mi spui te rog in cazul unu iMARE cutremur mai supravietuieste vreun asigurator roman? Aia care s-au reasigurat in Panama:) 

   Cati dintre debitori -pe leu sau euro- vor ,ai fi solvabili...etc  

   Sa intelegem ca inghitirea pe memestecate s-a facut pt ca aia de la bt asteapta un mare cutremur...si au speculat....

    

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Boromir

Curs valutar BNR

14 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9253
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0683
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4990
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7191
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7988

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro