Încă o persoană reţinută în dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui

S.B.
Anticorupţie / 23 septembrie

Încă o persoană reţinută în dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui

Încă o persoană a fost reţinută sâmbătă în dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, un expert, acuzat şi el de luare de mită, dar şi de trafic de influenţă, informează news.ro.

Acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul rapoirt realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren. Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu ăi omul de afaceri au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja reţinut în acest dosar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracţiunilor de uare de mită şi trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi inculpatul Buzatu Dumitru, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

"În acest context, Consiliul judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială - al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică - administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, în care erau trecute date care nu corespundeau realităţii din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de "a favoriza" societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini)", precizează DNA.

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din cadrul Consiliului judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

Expertul a primit în datele de 02.03.2023 şi 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Duminică, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Singurul motiv pt care s-a ajuns la DNA au fost acele neintelegeri privind platile si mita. mita este generalizata in sitemul de achizitii publice. mai aflam cate una, dar nu cred ca exista licitatie fara spaga in Romania.

  de unde si calitatea lucrarilor.  

  1. si pretul lucrarilor.

   Absolut adevărat.De aia nu sunt bani la buget,statul este complice.Angajați bine plătiți,care de regulă se constituie în sistem.bine organizat a frauda....statul.

   Doar cănd se dau ei în "găt",atunci ajung și la noi faptele.În rest,e businee as always,adică zeciuială.În alte județe deja se cere 15%,Vasluiul e rezonabil cu 10%.Șpaga s a indexat cu coeficientul de inflație.

   Afacerile cu statul sunt cele.mai.profitabile. 

  PSD paraziteaza Romania de 33 de ani.

  Toată lumea știe de "sfănta zeciuială" ptr acordarea contractelor și plata integrală a zeciuielii la recepția lucrărilor.

  xxx întămplarea face să știu pe cineva care caștigase licitația ptr întreținerea unui segment din A3.Omul s a retras bogat,după doar 5ani de activitate.În 5ani,faci profit căt alții în 50.Afacerile cu statul sunt cele mai profitabile,ptr că statul î si permite să funcționeze și cu pierderi. 

  CIne ne baga in seama pe noi? ; pentru ce platim cotizatie la pensie pana la 48 ani ? nu ar trebui sa ne ramana noua banii ? pana la aceasta varsta avem de investit in casa, copii, viata si altele. sa plateasca pana la aceasta varsta cei care ies la 48 de ani la pensie ( tot bani de la stat la stat, nu din producti; pentru cine intelege ce am vrut sa spun ) .

  daca nu ar fi sifonarile am avea tva-ul mai mic cu 3-4%; 

  aceasta este sistemul politic in europa = coruptie + analfabeti + incultura, totul la scara majoritara.

  de ce nu dai tu putin, una langa alta?, sa resetam viata pentru 250,000 de ani.  

  Aceasta este mafia care distruge Romania,indiferent de coloratura politica.Acestia sunt escrocii si jigodiile Romaniei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb