ÎNCEPÂND DE ASTĂZIObligaţiunile Prefera Foods intră la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral al BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie

Titlurile, în valoare de cinci milioane de euro, au maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 7,5%

Obligaţiunile Prefera Foods, în valoare de cinci milioane de euro, vor fi listate astăzi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul bursier PRF26E, conform anunţului operatorului pieţei noastre de capital.

Cele 10.000 de titluri obligatare denominate în euro, ce au fost vândute iniţial printr-un plasament privat derulat în luna iulie, au maturitatea de cinci ani, respectiv până la 23 iulie 2026 şi o rată anuală a dobânzii de 7,5%, plătibilă semestrial.

Prefera Foods este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa conservelor din ţara noastră, iar fondurile atrase din piaţa de capital vor susţine desfăşurarea activităţii curente, precum şi finanţarea extinderii pe pieţe externe, conform memorandum-ului de listare întocmit de TradeVille.

Compania a fost înfiinţată în 2006, din fonduri proprii ale acţionarilor, dar şi cu fonduri Sapard. Activitatea principală a Prefera Foods consta în prelucrarea şi conservarea cărnii, ulterior intrând şi pe piaţa conservelor de legume şi fructe. În prezent, în portofoliul Prefera Foods se găseşte brandul de produse conservate "Capricii şi Delicii", gama de produse fresh sub brandul "de Azi" sau brandul "Unfished", ce include produse pe bază de plante, alternativă la peşte.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 51,4 milioane de lei şi îşi doreşte ca, în următorii şase ani, să îşi dubleze afacerile. În prezent, cifra de afaceri se bazează în special pe vânzarea produselor din categoria zacuscă, salată de vinete, pate şi mâncare gătită.

Pentru acest an, se estimează o cifră de afaceri netă de 52,78 milioane de lei, care să crească la 77 milioane lei în 2023 şi să ajungă la 102,49 milioane de lei în 2026.

Conform celor prezentate în memorandum, cifra de afaceri preconizată pentru acest an, cea a fost realizată şi anul trecut, poate fi nu doar menţinută cu uşurinţă, ci şi majorată cu valoarea primelor livrări în ţară şi la export din categoriile noi, "Unfished" şi "Green Course".

"Susţinând activităţile de promovare şi marketing, în 2022 şi 2023, concomitent cu angajarea de reprezentanţi de vânzări în Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, se estimează că cifra de afaceri netă va creşte cu 27%, în 2022 faţă de 2021, respectiv cu 15%, în 2023 faţă de 2022, ajungând ca, din 2024, această cifră să se stabilizeze şi să înregistreze creşteri anuale de 10%. Creşterile se prognozează a fi realizate datorită atingerii maturităţii produselor Prefera în marile ţări europene, precum şi datorită intrării treptate în alte ţări precum Polonia, Spania, Franţa, Austria şi ţările nordice", se arată în memorandum.

Pentru acest an, compania estimează un profit net de 0,97 milioane de lei, în timp ce pentru 2023 rezultatul net este preconizat să fie 5,39 milioane de lei, care să urce la 11,3 milioane de lei în 2026.

Pentru primul semestru din 2021, Prefera a raportat o cifră de afaceri netă de 18,85 milioane de lei, cu 27% sub cea din primele şase luni ale lui 2020, şi o pierdere de 3,22 milioane de lei, faţă de un profit net 2,7 milioane de lei, în aceeaşi perioadă a anului anterior. În 2020, compania a avut un profit net de 5,91 milioane de lei. Activele totale se situau la 37,9 milioane de lei, în timp ce datoriile totale erau de 25,9 milioane de lei.

Prefera Foods este controlată de Raul Ciurtin, cel care a avut Albalact. Concret, Crisware Holdings SRL, societate deţinută integral de domnia sa, are 68,39% din Prefera Foods. De asemenea, Raul Ciurtin deţine în nume propriu 20,51% din companie, în timp ce Eberhart Răducanu are 10% din Prefera Foods. Raul Ciurtin controlează compania din 2017.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Este "Unfished" si nu "Unfinished", dragi tovarasi de la Bursa.ro.

  Si lasati-o mai moale cu cinci milioane daca nu va puteti hotari ca sunt lei sau euro ... 

  Da' nu-i bai, important e ca eu merit apelativul de "imbecil", ca asa i se pare corect lu MAKE sa-si trateze cititorii.

  Comentariu care va fi sters conform regulamentului. 

  1. Bună ziua,

   Am modificat erorile.

   Mulţumesc pentru atenţionare! 

  pe de o parte dobânda e prea mică ținând cont de inflație iar pe de altă parte conservele lor sunt mai scumpe că parfumul franțuzesc..

  o companie ok, produse bune prin comparatie cu "fainoshag" si alte trompete, cuponul ok pentru inflatia de moment, pe viitor ramane de vazut

  1. Uită-te la celelalte :iHunt 8.75%/Elmas 9%/ Stanley 10%/Agroland 9% /Ascendia 10%/Bittnet 9%... să mai continui?

   Ce enumeri mai sus e dobanda la emisiuni in lei. La conserve emisiunea e in euro.

  Pentru cine nu a apucat inca sa le citeasca Memorandumul: in H1 21 vanzarile au scazut cu aproape 30% fata de H1 20 cand romanake a stat inchis in casa si a mancat conserve. La o marja neta de 4 virgula un pic la 100 s'au dus in pierdere neta la sfarsitul lui H1 21.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9488
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro