Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

ÎNCEPÂND DIN IANUARIE 2020:ARIR publică indicatorul comunicării cu investitorii al companiilor de la BVB

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital /

ARIR publică indicatorul comunicării cu investitorii al companiilor de la BVB

Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), cu susţinerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) va publica indicatorul VEKTOR pentru companiile listate din Piaţa Reglementată, începând din ianuarie 2020, se arată într-un comunicat remis de ARIR Redacţiei.

Indicatorul va fi calculat în baza unei metodologii ce include cinsprezece criterii, în linie cu cele mai bune practici internaţionale în relaţia cu investitorii (IR). VEKTOR va avea valori cuprinse între 0 (comunicare redusă) şi 10 (comunicare excelentă). Primele valori vor fi publicate în a doua parte a lunii ianuarie 2020 în pagina fiecărei companii din website-ul BVB. Datele agregate pentru toate companiile vor fi disponibile şi în secţiunea dedicată a website-ului ARIR.

Criteriile în baza cărora este determinat indicatorul includ:

- disponibilitatea echipei de relaţii cu investitorii;

- informaţii despre conducerea companiei şi politica de remunerare;

- organizarea conferinţelor telefonice dedicate rezultatelor financiare;

- existenţa prezentării pentru investitori;

- publicarea comunicatelor de presă aferente raportărilor financiare;

- participarea la evenimente cu investitori;

- furnizare informaţiilor financiare în format excel;

- transcript/înregistrare conferinţe de prezentare a rezultatelor financiare;

- publicarea informaţiilor despre preţul acţiunii;

- acoperirea de către analişti financiari;

- raportarea non-financiară.

Metodologia de stabilire a indicatorului a fost revizuită la începutul acestui an, ca urmare a preluării de către ARIR a proiectului BVB numit anterior "Carta Albă a Comunicării companiilor listate la bursă".

Analiza şi evaluarea informaţiilor publice disponibile, a website-ului şi a secţiunii pentru relaţia cu investitorii (IR) vor fi realizate de ARIR şi Comisia de proiect, formată din cinsprezece persoane (analişti de guvernanţă corporativă, profesionişti IR, mediul academic, consultanţi raportare non-financiară) în perioada 1-20 decembrie 2019. Procesul de evaluare va fi revizuit în perioada 1-15 ianuarie 2020 de către Mazars.

Evaluarea comunicării companiilor listate cu investitorii va avea loc anual în luna decembrie sau oricând la cererea unei companii listate.

ARIR a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă.

Asociaţia are ca membrii companii listate, companii cu potenţial de a se lista, administratori de fonduri, profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti, Alro, Electromagnetica, Franklin Templeton Management - suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom şi Antibiotice s-au alăturat ca Membri Asociaţi şi Innova Project Consulting ca Membru Afiliat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS