ÎNCERCAREA UNUI DIAGNOSTIC DE PSIHOPATOLOGIE SOCIALĂ: MITOMANIAUSL versus Băsescu - modus operandi

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 16 iulie 2012

MAKE

MAKE

Acesta este un articol care se bazează pe deducţii şi speculaţii, în mod exclusiv asupra unor fapte, declaraţii şi documente publice.

Informaţiile despre acestea din urmă sunt culese din surse de notorietate, ori parvin oficial de la instituţii publice; rigoarea este garantată numai în privinţa preluării şi reproducerii lor.

Deşi m-am străduit să procesez riguros, nu pot garanta că scenariile avansate aici corespund realităţii şi că nu sunt viciate de o optică personală.

De altfel, nici nu mi-am reprimat-o.

Serviciile de informaţii au avut cunoştinţă de planificarea USL de preluare a puterii în stat, cel puţin începând cu lunile februarie/martie, dar câteva indicii sugerează că Traian Băsescu ar fi fost informat asupra pregătirilor, încă de anul trecut, prin septembrie/octombrie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde Daniel Morar este procurorul şef, a primit autorizaţia, în primăvara asta, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Laura Codruţa Kovesi este procurorul general, să fie supravegheate convorbirile colegului său, procurorul George Bălan, din Consiliul Suprem al Magistraturii (Laura Codruţa Kovesi este, prin natura funcţiei, membră a CSM), întrucât, după cum se spune, Bălan i-ar fi râvnit locul lui Kovesi, concomitent cu propulsarea consilierului său Marcel Sâmpetru, în locul lui Morar, scop în care s-ar fi făcut util conducerii PSD, furnizându-i informaţii secrete despre concurenţi politici din PNL, traficate de o structură informativă ilfoveană.

Aşa cum judicios a observat PSD-istul Dan Şova, o astfel de intenţie ar fi fost aberantă, cât timp Traian Băsescu se afla la Cotroceni, deoarece numirile în aceste funcţii le face preşedintele ţării şi ar fi fost absurd să negociezi cu, de pildă, premierul Victor Ponta, astfel de posturi.

Dar, gura păcătosului adevăr grăieşte, căci este evident că nici George Bălan şi nici Marcel Sâmpetru nu-s duşi cu pluta şi asta înseamnă că erau la curent, că planificarea USL de preluare a puterii, ajunsese, prin februarie, la distribuirea, pe persoane, a funcţiilor-cheie în stat, cu premisa subînţeleasă deja, că Băsescu va fi fost îndepărtat.

Existenţa înregistrărilor convorbirilor lui Bălan la DNA, atestă că serviciile informative documentaseră, încă din martie, planificarea USL nu doar să-i schimbe pe şefii ÎCCJ şi DNA, cât planificarea operaţiunilor politice, administrative şi legislative succedate acum, între 3 - 6 iulie, culminând cu suspendarea preşedintelui şi interimatul lui Crin Antonescu.

Băsescu nu încetează să-l indice pe Dan Voiculescu drept autor al planificării, o informaţie pe care ne-o serveşte dintr-o arhivă la care publicul nu are acces.

Cred că au existat mai multe versiuni ale planurilor de preluare a puterii, între care şi cel actual (purtând, posibil, copyrightul lui Dan Voiculescu), dar pe care Băsescu ori să nu o fi luat în calcul, necrezând că USL şi-ar asuma riscurile politice asociate - blamul european atras României, pentru procedeele antidemocratice de asalt asupra instituţiilor, cu rele urmări concrete, de natură economică şi financiară -, ori, pur şi simplu, să nu fi putut imagina o apărare eficientă contra unui atac de acest fel.

Este posibil ca, în final, varianta Voiculescu să fi fost adoptată de USL, sub presiunea unui pericol major, cum ar fi semnalul dat de publicarea acuzaţiei de plagiat în revista "Nature" (18 iunie), care, semnificând determinarea prezidenţială de îndepărtare a lui Ponta, ruina oricare altă variantă proiectată (ceea ce mai înseamnă şi că Ponta nu era important doar ca premier, ci şi ca persoană de încredere, în concepţia echipei de planificare).

NOTA AUTORULUI

Personal, suspectez că Ion Iliescu ori are o contribuţie în planificare, ori este măcar sursa de inspiraţie: funcţia simbolică pe care a avut-o substituirea lui Traian Băsescu, cu Victor Ponta, la întâlnirea de la Bruxelles, ţine de subtilitatea lui Iliescu, de care Voiculescu este incapabil.

Apariţia recentă a lui Ion Iliescu, picotind în stânga lui Ponta, la prezidiul consfătuirii PSD, ţine de o astfel de simbolistică, reafirmând puterea lui Iliescu, de data aceasta, în faţa propriilor colegi de partid.

Pare că o astfel de ameninţare este reflectată în declaraţia făcută de premier agenţiei de ştiri Bloomberg, la patru zile după declanşarea scandalului de plagiat (22 iunie): "Există un conflict politic puternic între mine şi preşedinte,[...] Există de asemenea şi unul personal, pentru că toate armele sunt pe masă pentru luptă [...] Vreau să-mi exprim amărăciunea că atunci când ne întâlnim într-o şedinţă de guvern, alocăm 75% din timp discutând despre cum să ne apărăm de atacuri politice".

Dar, unele manevre ale instituţiilor din timpul guvernării PDL, care, retroactiv, par să pregatească atacurile asupra lui Victor Ponta în subiectul plagiatului, sugerează puternic faptul că paşii răsturnării lui Băsescu începuseră să fie planificaţi, cel mai târziu, prin septembrie - octombrie, anul trecut şi că, la rândul său, preşedintele trecuse la producţia de război politic.

De pildă, preocuparea pentru plagiat a ministrului Educaţiei Daniel Funeriu (cel indicat de Victor Ponta, drept autorul ascuns al dezvăluirilor din revista "Nature") datează din toamna trecută, când, la 31 august, Guvernul Boc modifica, prin Ordonanţă, Legea conduitei în cercetarea ştiinţifică, veche din 2004.

Preocuparea lui Funeriu este stăruitoare, astfel că, în octombrie 2011, dă regulamentul de funcţionare al Consiliului Naţional de Etică (CNE) şi componenţa lui (Ordin publicat în 4 noiembrie), apoi, anul acesta, la 9 februarie, insistă cu Ordinul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), la care revine, în 12 martie, cu un amplu Regulament, în care părţile semnificative se găsesc în Articolul 27:

- "(1) Orice persoană, inclusiv membrii CNATDCU, poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia.";

- (4) În cazul în care, în urma unei sesizări sau prin autosesizare, Consiliul general al CNATDCU decide că nu au fost respectate standardele de calitate sau de etică profesională, preşedintele CNATDCU propune ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării şcolii doctorale."

De aici rezultă că, la 28 iunie, ministrul interimar al Educaţiei minţea că ar exista o singură instanţă legală - anume, Consiliul Naţional de Etică (CNE) - care să se pronunţe asupra plagiatului, căci CNATDCU avea competenţa legală să se pronunţe, cum s-a şi pronunţat, a doua zi, cum că Victor Ponta a plagiat, indubitabil.

Gesturile lui Funeriu sunt legale, dar, retroactiv, ne dăm seama că au fost de folos în războiul politic, drept securi cu tăişuri ascuţite, mai întâi pentru grumajii celor propuşi de USL la Ministerul Educaţiei, apoi pentru însuşi Victor Ponta.

USL, însă, a ridicat capul de pe butuc.

Măsurile adoptate de USL, pentru ca Victor Ponta să nu fie declarat oficial drept plagiator, nu au ţintit demonstraţia că n-ar fi plagiat, ci numai şi numai să nu poată fi oficial declarată asta.

Reacţiile USL în cazul plagiatului dezvăluie metodele concepute de echipa de proiectare a amplei operaţiuni de preluare a puterii:

Mod de operare

A. Operaţiuni de imagine:

1. Obligatoriile declaraţii de nevinovăţie, acuzarea adversarului politic de agresivitate;

2. Sugestia nedreptăţii acuzaţiei (drept la replică, în revista "Nature", declaraţia că Ponta a sesizat CNE, furnizându-i, singur, lucrarea de doctorat, spre examinare);

3. Dezavuarea prin declaraţii publice a instanţei de judecată (CNATDCU), pe chichiţe legale şi prin compromiterea membrilor săi;

4. Diminuarea importanţei faptului incriminat, acuzarea adversarilor politici că se fac vinovaţi de acelaşi tip de fapte, concluzia că fapta incriminată face parte dintr-o cutumă (vezi declaraţiile lui Ioan Rus);

B. Operaţiuni de modificare a legislaţiei:

5. Desfiinţarea, prin normă legală, a competenţei oficiale a instanţei de judecată;

6. Subordonarea Monitorului Oficial,...

C. Operaţiuni de control asupra practicii:

7. ...astfel încât să-i fie controlat ritmul publicării actelor normative (să le publice accelerat, în cazul desfiinţării CNATDCU, ca să-i anuleze relevanţa legală a deciziilor, dar să întârzie publicarea, de pildă, a deciziilor neconvenabile ale Curţii Constituţionale, dincolo de termenul la care deciziile ar mai fi avut impact practic).

Un exemplu similar îl reprezintă "bătălia pentru Bruxelles":

- Constituţia României stabileşte că premierul nu poate reprezenta ţara fără mandat;

- preşedintele nu-i dă premierului mandat de reprezentare,

- Curtea Constituţională confirmă că premierul nu poate reprezenta ţara fără mandat;

- premierul ameninţă că va reprezenta ţara, în virtutea mandatului dat de Parlament, unde are majoritatea;

- Guvernul preia în subordinea sa Monitorul Oficial;

- Monitorul Oficial nu publică decizia Curţii Constituţionale;

- premierul se duce la Bruxelles, preşedintele rămâne acasă - simbol al mofluzului;

- premierul pretinde că a respectat atât Constituţia, cât şi decizia Curţii Constituţionale.

Ceea ce, în actul de guvernare, se numeşte "modelarea realităţii", în acest caz este "falsificarea realităţii", o graniţă suficient de confuză ca să facă verosimilă acuzaţia (frecvent folosită de USL, în aceste zile) că şi adversarul foloseşte aceleaşi practici (ceea ce, am văzut şi în acest text, pe alocuri este adevărat).

Până acum am fost obişnuiţi cu primele patru operaţiuni din "modul de operare" - A. Operaţiunile de imagine, care sunt practicate intens şi pe scară largă de mass-media (şi nu de acum sau de ieri, ci de 22 de ani, fiind doar excesivă în ultimii ani).

În schimb, B. Operaţiunile de modificare a legislaţiei şi C. Operaţiunile de control asupra practicii cu un singur scop şi acela, pentru folosinţe personale urgente, reprezintă practici şocante prin ostentaţie, prin completa nepăsare faţă de bunul simţ (asta nu înseamnă că acest tip de operaţiuni ar fi fost inventat acum, de USL, ci doar că USL le-a accelerat frecvenţa şi ostentaţia - "România bunului simţ").

Statutul legilor, al normelor, într-un stat democratic este că reglementează clase mari de gesturi, cazuri tipice, iar nu cazul lui Victor Ponta.

Statutul organigramei instituţiilor unui stat democratic este că reflectă cea mai bună organizare a statului, conform unei concepţii politice, iar nu ce îi trebuie lui Victor Ponta, la un moment dat.

Rezultatul acestor Mod de operare sintetizat mai înainte, este că declaraţiile politice preced realitatea, care este silită, cu orice pierderi, să se transforme, astfel încât declaraţiile să devină adevărate.

Într-o psihopatologie socială, comportamentul USL ar friza mitomania şi cred că, realmente, mitomania antrenează masele şi se află pe punctul să devină majoritară, cu alaiul său de ameninţări, până dincolo de intimidare, atunci când este susţinută politic.

Bănuiesc că vom avea probleme cu toţii.

Diplomaţia nu este alcătuită din dobitoci, cel puţin, nu atât de dobitoci, încât să poată fi duşi de nas de mitomani.

Cred că în Cancelariile europene şi la Bruxelles, este evidentă mitomania noastră, pentru că în bună măsură este o practică şi a lor, dar în forme nu atât de rudimentare, încât să se oţărască la Merkel.

Cred că, la momentul stabilizării puterii USL, îşi vor face loc, în comunitatea politică internaţională, calculele cu privire la câştigurile care pot fi stoarse din mitomanie.

S-ar putea să le dea cifre convenabile.

Cred că vom avea unele probleme.

Opinia Cititorului ( 13 )

 1. Ambasadorul celui de-al 51-lea stat american trăieşte un coşmar: România e Ţara Făgăduinţei Neonorate! Antonescu, Băsescu şi Ponta şi-au unit membrele de dreapta, de centru (ce ruşine!) şi de stânga într-un complot de zile mari: referendumul!

  Eschivarea lui Băsescu de la onorarea diverselor promisiuni, citită în cheie bizantină, e magistrală. Personajul, despre care mulţi spuneau că se va aciua la prietenul Putin sau va scormoni pe sub palmierii din insulele Offshore după PIB-ul României va muri, de fapt, în patul său din Mihăileanu de Moarte Bună (şi am folosit majusculele nu pentru că există careva cu această poreclă). 

  Prin luneta sniperilor, Gitenstein a văzut nişte români peticiţi, pleşcari, cu şefi mituibili, mai insignifianţi ca vietnamezii. Prin luneta de pirat, Băsescu a remarcat la rândul lui că americanii sunt lefteri: pentru un biet Ford ne-au încălţat cu ditamai scutul antirachetă pe care nici Arcelor Mittal Galaţi nu pare dispus să-l metabolizeze ca fier vechi, că e criză. 

  Rovinele româneşti, deja îngrăşate cu turci, arabi, olandezi, francezi, greci, austrieci, vor primi, iată, şi aportul americanilor. E coadă la România, domnule Gitenstein. Nu simţiţi în ceafă răsuflarea oblică a chinezilor care se înghesuie şi ei la Pământul Făgăduinţei Neonorate?!

  Tudor Vasiliu 

  Derapajele totalitariste din Romania, Ungaria, Bulgaria si nu numai nu fac decat sa scoata in evidenta incapacitatea sistemului democratic de tip occidental de a actiona energitic pentru depasirea crizei. "Modelul Orban" are cel putin meritul de a sugera ca adevratele solutii sunt mult mai dure si radicale decat cele incercate pana acum...

  mister M.e prea vizibil ca Base,Boc si Funeriu au fost niste inculti in manevre politice .IN SPATELE PLANTARII LUI PONTE ,NU AU STAT PERSONAJELE DE CARE POMENESTI .Aici MANIPULEZI .DEVARUL E CA AU LUCRAT OAMENI ,MARI SPECIALISTI IN DREPT CONSTITUTIONAL .E GREU SA LE DAI NUMELE PENTRU MOMENT .MAI AI RABDARE .O INTREBARE LA CARE NU TREBUIE RASPUNS : CINE-I MERKEL ? A FOST KOHL ,SRODER.SI CU EI SI FARA EI EVREI DIN TOATA LUMEA AU CASTIGAT MEREU .

  Bine zice Make, de te crucesti ce informatii are ( ps vezi sa nu fi si dumneata in elita ascultatilor pe unde scurte), bine zice si dl Tudor de mai sus, dar se pune o intrebare. Neica, asa de prosti sa ne creada pe noi ,,boboru'' astia , de ne conduc? Sa nu iasa vreo surpriza, in sensul ca se duc de-a tumba toti. Societatea civila este prezenta, vigilenta si activa.Da-ia nu mai poate ea de ala sau de aia. Cred ca si la TV nu se mai uita. Ce sa vada? Actori politici, profesionisti in vorbe abonati la cuvant. Nu am vazut o stire din campani agricola, masuri pentru sezonul cald , grafice de evolutie a marilor lucrari cate mai sunt.In acest timp companiile adevarate, puternice isi vad de treaba, noi care avem o slujba ne vedem de treaba. De treaba isi vad si micii negustori, meseriasii, oamenii din turism.Eu as vota pentru schimbare, in sensul ca sa se continue tot ce a fost bun pana aacum, iar ce n-a mers sa se schimbe din mers. Repede si bine. Avem un exemplu, Germania si doamna Merkel. Ce credeti ca acolo totul este OK mereu? Nici pe departe, dar cand se hotaraste ceva, asa se face.

  1. De ce cotidianul lui Make merita citit: pentru ca te ajuta sa gandesti si nu iti pune solutia in brate, ori alba , ori neagra. Pentru cine sa votam? E simplu. Votam ca sa avem si noi o portie din cascavalul bunastarii, nu al democratiei. Acest lucru nu ne intereseaza decat in plan secund, pentru ca atata timp cat burdihanu e plin si nivelul de testosteron este adus prin mijloace mai mult sau mai putin artificiale sub limita atributului feroce este totul in ordine. Ne-a deranjat prea mult o declaratie in decembrie 2011 ca vrem sa aderam la moneda unica? Nicidecum atata timp cat cursul monedei nationale era cu nasul pe sus. Acum sta saracul si cauta rima prin apa. Ne-a interesat cumva ca repartitia pe regiuni a structurii administrative va fi mai eficienta,luand modelul unei banci de succes care utilizeaza aceeasi abordare pe 8 regiuni pentru o buna corelatie cu mecanismele europene legislative si de verificare. Ne-am bucurat nespus cand un domn doctor s-a rasculat si nu a vrut ca sistemul creat de dumnealui intr-adevar performant sa fie in competitie cu mediul privat. Strigam ca ne pleaca doctorii, insa le introducem romantic mana in buzunarul halatului suplimentar rugii pe care o adresam celui de sus ca cei dragi noua sa poata supravietui unui mediu brutalizant si african nu numai din punct de vedere al caldurii coplesitoare. Ne zbarlim coama asemenea unui leu adevarat intr-o cusca pe care nici nu o bagam in seama daca ni se arunca zilnic halca de carne pentru a simti ca putem sa iubim, caci este stiut ca dragostea trece prin stomac. Iar in cele din urma cand paznicul custii noastre se face ca ar fi uitat lasata usa deschisa , invitandu-ne astfel sa dam un tur de gradina intr-o noapte racoroasa si instelata nu mai vrem sa ne plimbam trufasi si cu pieptul in fata pe aleile racorite de roua. Vrem doar beregata celui care ne-a dat posibilitatea de a alege intre a privi nemarginirea vietii care se deruleaza deasupra noastra si realitatea brutala, dar atat de familiara noua a sangelui proaspat, cald si curgand siroaie din venele negutatorului de posibilitati numite destine.

  Din articolul dumneavoastra rezulta CLAR ca Justitia si serviciile sunt la mana unui singur om. Este cel "Alcaruinumenuilmaivompronunt adupa29iulie", cel care nu a stiu sa fie PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR, si POPORUL il va penaliza GRAV !

  Cred ca se mai pot face cativa pasi catre diagnostice clare .Eu nu ma pricep dar mi-e clar ca o oarecare comunitate la varf in usl este bolnava grav .Oricum va multumum pentru lamuriri si mai ales pentru curaul de a nemultumi turbatii .........

  Analiza riguroasa a evenimentelor care se intampla intr-o succesiune aparent haotica, pe care o face Make, este impecabila, ca si concluzia ca vom avea unele probleme. Iresponsabilitatea si inconstienta liderilor USL, a caror inclinatie spre mitomanie e incurajata de oameni din umbra, care profita de incertitudinile si absoluta lipsa de logica a miscarilor care se fac pe scena noastra politica, spre folosul lor, ar putea sa dea rezultate la care nu spera nici macar initiatorii acestor evenimente. Cel mai bun efect pentru noi ar fi excluderea din UE. Si, uite asa, ne putem trezi, peste noapte, ca suntem singuri si ca ne putem hotari noi insine soarta. Atunci, da, vom avea probleme !

  1. Vom incepe cu finalul opiniei : excluderea din gasca bilderbergiana de state numita pompos UE. Gasca formata din state gangster si state victime ale gangsterilor. Desi suntem atei zicem si noi :fa doamne o minune si scapa-ne de UE! Impinsi ,din prostie, de catre gasca psd-ista condusa de A Nastase,am cules: dezindustrializarea tarii ,depopularea masiva, foamete, saracie si moarte.Evident sub regimul lui basescu ,suspendatul...Detinem suficiente date despre D.Voiculescu. Dar nu optam pentru opinia potrivit careia preluarea puterii de catre usl-isti a fost opera unui singur om.Pur si simplu a fost o opera colectiva.Validata de rezultatele de la alegerile locale din 10-06-12.Cum s-au obtinut aceste rezultate vedeti articolul Legea imertei de A. I. Rogojan.din Cotidianul on-line. Ce urmeaza vedem cu totii : un razboi fulger tip SMART. pentru eliminarea ultimului obstacol ce impiedica ,pe bune, functionarea guvernului.In ce-l priveste pe basescu cel suspendat, el duce lupta de gherila mediatica : cu afirmatii care se contrazic de la o zi la alta ,dezinformari,la adresa celor din UE,precum dna Merkel ,pe care a mintit-o ca in tara noastra constitutia nu prevede suspendarea presedintelui.! Cei din usl il vor suspenda ,cu ajutorul populatiei ,satula de acest individ veros . Organizand desfasurarea referendumului in doua zile. Ceea ce a produs mari neplaceri si modificari din mers a bataliei dusa de basescu-cel suspendat.Ultoma afirmatie a acestuipersonaj malefic: poate punem de o bataie la mitingul de la Iasi.Intre timp,Guvernul Ponta a luat o serie de masuri economice anuntate prin vocea fostului primministru Tariceanu. Primite bine de AOAR,prin vocea dlui F.Pogonaru. Ce poate sa faca guvernul in aceste conditii exceptionale in afara faptului ca trebuie sa recupereza timpul pierdut. ? Deci masuri rapide ,punctuale.Ale caror numar va creste in timp. Deocamdata cota unica de 16%ramane, vom vedea ce face ce tva-ul dupa validarea referendumului. Autorii C.A. considera articolul lui Make interesant ,prin modul de abordare original ,lucid, a unei stari de fapt reale. Rolul serviciilor secrete poate nu-l vom sti niciodata. Multe componente ale analizei sunt deja istorie...Ce va urma? Poate o ALTERNATIVA. HiperSMART Adica fulger ,din directie si cu forte inca necunoscute. Tot secrete. Care au deja un program,probabil,intuit de populatie.Care se va manifesta la alegerile prezidentiale anticipate.Mai sunt trei luni... Munitie media,destula, iar viteza pe masura asteptarii tuturor romanilor...

   Stimati C.A., Nicolo Machiavelli nu a luat in calcul faptul ca mijloacele isi pun pecetea asupra rezultatului actiunii desfasurate pe principiul "scopul scuza mijloacele".

   Prin urmare, nu ma astept la instaurarea democratiei, obtinuta prin subterfugii nedemocratice. 

   Multumesc pentru efortul sa-mi apreciati straduinta, manifestind rara toleranta fata de deosebirile de vederi dintre noi.

   Asta, da, democratie! 

  Se trece cu lejeritate peste implicarea serviciilor in politica de care pana si sustinatorii lui Basescu nu se mai ascund sa o recunoasca.

  Dar problema principala se pare ca este plagiatul lui Ponta...slabuti jurnalisti avem.  

  1. Cristi, ti se pare ca serviciile au fost implicate in documentarea asupra planificarii preluarii puterii pe cai nedemocratice, intr-un mod care le "deBaseste" atributiile?

   Sau crezi ca ele ar trebui sa fie platite de la buget ca sa nu faca nimic? 

   Draga Ileana,

   cine sau ce face nu trebuie noi sa reinventam roata. Este pacat ca domni ca Hans Gerd Pöttering sa spuna ca am fost primiti prea repede in UE. Pentru tineri a reprezentat o miscare epocala, pentru cei care nu-si doresc decat un trai decent aceasta realizare in conditiile crizei Euro nu-si mai are aproape nici un rost. Este trist insa a fi olimpici la matematica si coada plutonului la a ne reprezenta cu mandrie tara. Trist, dar adevarat. Iar de aici nu vor castiga nici unii dintre cei care se declara inca a fi cetateni romani. Acei putini, care inca mai vor sa nu uite ce-au facut stramosii lor pentru ei.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro